Ο πρώην πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει το όπλο του (συμβουλευτικού) δημοψηφίσματος, το οποίο μετατράπηκε σε μπούμερανγκ προς το μέρος του, με αποτέλεσμα την οργή της Ευρώπης και την πλήρη απόγνωση του λαού. Τότε είχα χαρακτηρίσει σε ένα άρθρο στο Βήμα το δημοψήφισμα ως ένα ξεχασμένο όπλο γεμάτο σφαίρες ( https://www.tovima.gr/opinions/useropinions/article/?aid=428108). Ίσως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (προς αποφυγή συγχύσεων ο κ. Τσίπρας) το βρει εξαιρετικά χρήσιμο, λειτουργικό και του λύσει τα χέρια, περνώντας τον στην Ιστορία και εξηγούμαι.

Αν δεν βρεθεί διέξοδος στο λαβύρινθο των διερευνητικών εντολών, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Κατά πάσα πιθανότητα τα δύο μεγάλα κόμματα θα καταποντιστούν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, με αντίστοιχη πτώση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, οι μεν ψηφοφόροι του πρώτου κόμματος θα μετακινηθούν προς το ΣΥΡΙΖΑ ή θα γυρίσουν με ενοχές στη ΝΔ, οι δε ίσως δώσουν μία ακόμη ευκαιρία στον κ. Καρατζαφέρη, που δεν έχει σταματήσει να θρηνεί από την Κυριακή (όχι για το θάνατο της κ. Μητσοτάκη, αλλά για τον πολιτικό του όλεθρο).

Με τη νέα σύσταση της Βουλής, το κυβερνούν κόμμα θα αρμενίσει για Ευρώπη, επιστρέφοντας με άδεια χέρια και με αμετακίνητη την ευρωπαϊκή πολιτική για απόλυτη τήρηση του Μνημονίου. Υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε θα υπαναχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα επιβάλλει τα νέα μέτρα, πράγμα το οποίο ισοδυναμεί αυτόματα με πολιτική αυτοκτονία και αποκλείεται να γίνει ή θα πάρουν το μπαλάκι οι Έλληνες πολίτες, αυτή τη φορά για μια ουσιώδη απόφαση που θα ληφθεί με δημοψήφισμα. Νέα μέτρα και ευρώ ή καταγγελία της μνημονιακής σύμβασης και δραχμή.

Ό,τι από τα δύο κι αν αποφασίσει ο λαός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακηρυχθεί σε ήρωα, είτε επειδή πάταξε το μνημόνιο, ναι μεν με την «ετικέτα» του Πρωθυπουργού της δραχμής (ή του προσώπου που οδήγησε σε αυτή), αλλά παράλληλα κάνοντας μια ηρωική έξοδο, είτε επειδή πρόταξε το ανάστημά του στην «σκληρή» Ευρώπη, αλλά ο λαός – φοβούμενος -αποφάσισε διαφορετικά από την κεντρική πολιτική του στο δημοψήφισμα, την οποία θα «αναγκαστεί» να αλλάξει, έπειτα από τη λαϊκή επιταγή και ως κυβέρνηση με νωπή εκλογική εντολή θα συνεχίσει το έργο της. (Αμφιβάλλω, αν και το εύχομαι, να υπάρχει η λύση της παραμονής στο Ευρώ χωρίς μνημόνιο.)

Η πολιτική είναι το καλύτερο παιχνίδι στρατηγικής για έξυπνους και όχι απαραίτητα για έμπειρους λύτες. Αρκεί να βοηθήσουν οι συγκυρίες. Στην προκειμένη περίπτωση βοηθούν αρκετά. Καθοριστικό θα είναι το δεύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, αν δεν βρεθεί λύση τις προσεχείς ημέρες. Αν το εκλογικό σώμα φοβηθεί και γυρίσει στη «σίγουρη» λύση του δικομματισμού ή αν στραφεί σε μία πιο «επιθετική» πολιτική με μεγάλο ρίσκο, έγκειται στη δική του βούληση και επιλογή. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Δικηγόρος Αθηνών