Ας ξαναμετρηθούμε, αν χρειάζεται, αλλά επί ίσοις όροις

Ας ξαναμετρηθούμε, αν χρειάζεται, αλλά επί ίσοις όροις | tovima.gr

Με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εκλογές της 6ης Μαίου, αποκαλύφθηκε πόσο άδικος και μεροληπτικός είναι ο ισχύων εκλογικός νόμος. Φτιάχτηκε από το δικομματικό σύστημα για να εξυπηρετήσει την ανάγκη ομαλής εναλλαγής των 2 πρώην «μεγάλων» κομμάτων στην εξουσία. Σήμερα όμως που το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό κάτω από 20%, το bonus των 50 εδρών αποτελεί εξώφθαλμη αλλοίωση της βούλησης του εκλογικού σώματος (το πρώτο κόμμα με 19% λαμβάνει 108 έδρες, το δεύτερο με 17% λαμβάνει 52 έδρες κοκ.)

Με βάση όλες τις αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος, το πιο πιθανό σενάριο είναι να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και να έχουμε νέες εκλογές τον Ιούνιο. Με ποιο όμως εκλογικό σύστημα; Το ισχύον που θα συντηρήσει τη στρέβλωση (ανεξάρτητα του ποιο θα είναι πρώτο κόμμα); Όλα τα κόμματα πρέπει να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να συμφωνήσουν στην παρούσα Βουλή να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση όχι ειδικού σκοπού αλλά ενός και μόνο σκοπού: την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του bonus των 50 εδρών που δίνεται στο πρώτο κόμμα (πρακτικά, μετατροπή σε απλή αναλογική). Κατόπιν, η κυβέρνηση να παραιτηθεί και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το καλοκαίρι με το νέο εκλογικό σύστημα (για να γίνει αυτό απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι – άρθρο 54, §1, του Συντάγματος).

Έστω κι αν οι συσχετισμοί των κομμάτων δεν αλλάξουν, οι όποιες συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα γίνουν πάνω σε πιο υγιή βάση (βλ. Πίνακα με την κατανομή των εδρών με/χωρίς το bonus των 50 εδρών). Ας ξαναμετρηθούμε λοιπόν, αν αυτό επιβάλουν οι τωρινοί συσχετισμοί, αλλά επί ίσοις όροις. Πίνακας: Εκλογές 6ης Μαίου 2012 – κατανομή εδρών με/χωρίς bonus 50 εδρών

Κόμμα ποσοστό έδρες έδρες χωρίς bonus

ΝΔ 18,87 108 70

ΣΥΡΙΖΑ 16,76 52 62

ΠΑΣΟΚ 13,19 41 49

ΑΝ.ΕΛ. 10,60 33 40

ΚΚΕ 8,48 26 31

ΛΣ-ΧΑ 6,97 21 25

ΔΗΜΑΡ 6,10 19 23

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk