Αντώνης Σαμαράς: Πρωτοβουλία για συσπείρωση της Κεντροδεξιάς

Κινήσεις να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων και να διαμορφώσει νέες συνθήκες στην πορεία προς τις επαναληπτικές – όπως διαφαίνεται – εκλογές κάνει ο κ. Αντ. Σαμαράς που προετοιμάζει και πρωτοβουλίες, όπως αποκάλυψε την Τρίτη το απόγευμα το «Βήμα» για την επανασυσπείρωση της κεντροδεξιάς, ενόψει και των πιθανών νέων εκλογών.

Κινήσεις να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων και να διαμορφώσει νέες συνθήκες στην πορεία προς τις επαναληπτικές – όπως διαφαίνεται – εκλογές κάνει ο κ. Αντ. Σαμαράς που προετοιμάζει και πρωτοβουλίες, όπως αποκάλυψε την Τρίτη το απόγευμα το «Βήμα» για την επανασυσπείρωση της κεντροδεξιάς, ενόψει και των πιθανών νέων εκλογών.

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις; της Κεντροδεξιάς να συνταχθούν μαζί του για τη δημιουργία ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού μετώπου εντός της χώρας που θα εφράσει, όπως είπε, την πλειοψηφία της κοινωνίας που θέλει την παραμονή στο ευρώ και τη θέληση του εκλογικού σώματος να αλλάξει η οικονομική πολιτική.

«Καλώ όλους τους πολίτες να συστρατευθούν σ’ αυτήν την προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα δεκαετιών. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κεντροδεξιάς εντός και εκτός Βουλής να πάρουν μέρος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Ο λαός έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από αίσθημα ασφάλειας» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Πέρα από προσωπικές διαφορές και μικροκομματικούς ανταγωνισμούς πρέπει να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, ο πρόεδρο της ΝΔ συνέχισε την επίθεση στον κ. Αλ. Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι με όσα λέει περί καταγγελίας της δανειακής σ΄ύμβασης η χώρα θα οδηγηθεί σε άμεση εσωτερική κατάρρευση και πτώχευση διεθνώς ενώ ανέφερε πως με την τακτική του είναι αναπόφευκτη η έξοδος από την Ευρώπη. Για μία ακόμη φορά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα -αφού πρώτα διευκρίνισε πως άλλο τροποποίηση των όρων και άλλο μονομερής καταγγελία που οδηγεί σε καταστροφή- για ανευθυνότητα και πως προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ευρύτερο αντιευρωπαϊκό μέτωπο για να ξαναπάμε σε εκλογές.

Με την αναγόρευση του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού εχθρού του αστικού συστήματος επέμεινε πως η ΝΔ είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την τροποποίηση της οικονομικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή την άμεση σύγκληση διευρυμένου συνεδρίου της ΝΔ προτείνουν στελέχη και βουλευτές του κόμματος, όπως ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης και Ευ. Αντώναρος, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους στο Bήμα fm, τόνιζαν την ανάγκη να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την ανασύνταξη της κεντροδεξιάς παράταξης.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο» ως απάντηση στην «αριστερή αντιευρωπαϊκή πρόταση», όπως είπε, του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και προανήγγειλε τις κινήσεις που ήδη γίνονται προς τις δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της κεντροδεξιάς και του φιλελευθερισμού, όπως π.χ. τους προέδρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, και της Δράσης, κ. Στ. Μάνο, αλλά και της άλλης Δεξιάς, όπως τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη.


Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Μπακογιάννη παραμένει επιφυλακτική και αξιώνει να είναι πιο σαφείς οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ο κ. Μάνος εμφανίζεται αρνητικός με την παρούσα ηγεσία, ενώ όσον αφορά τον κ. Καρατζαφέρη, αν και είναι αφοριστικός για τον κ. Σαμαρά, με ειδικούς χειρισμούς μπορεί να υπάρξει περιθώριο επαφής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχοντας πλήρη επίγνωση πλέον των καταστάσεων και με «οδηγό» το εκλογικό αποτέλεσμα δρομολογεί την ανασυγκρότηση του κεντροδεξιού χώρου, με πρωτοβουλίες που ήδη έχουν ξεκινήσει, την ανασύνταξη του κόμματος, την αναδιάρθρωση των κομματικών οργάνων και τη δημιουργία μιας νέας επιτελικής ομάδας, του λεγόμενου «πρωινού καφέ» που θα συνεδριάζει καθημερινά.

Οι αδυναμίες που ανέδειξε η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαϊου ήταν πολλές και ο κ. Σαμαράς αποφάσισε μια γενικότερη αναδιάταξη προσώπων και ρόλων, μια ειδικότερη ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος και μια προσπάθεια ενσωμάτωσης στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. στελεχών από ευρύτερο φάσμα.
Νέος πρωινός καφές-Εκτός ο Λαζαρίδης
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς αποφάσισε από αύριο Πέμπτη να ξεκινήσει να συνεδριάζει ο «πρωινός καφές» της ΝΔ με τελείως διαφορετική σύνθεση. Μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος, συμμετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι, οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος και ο πολιτικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά κ. Δ. Σταμάτης.

Ιδιαίτερη αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκάλεσε η αρχική πληροφορία από τη Συγγρού ότι δεν θα συμμετείχε στον «πρωινό καφέ» ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης ο οποίος έχει κεντρικό ρόλο τα τελευταία διόμισι χρόνια στη χάραξη της στρατηγικής του κόμματος και είχε δεχθεί πολλές φορές εσωκομματικά πυρά για τις απόψεις του.

Αρχικά, ο ίδιος έλεγε ότι δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, απλά θα έμενε εκτός, λόγω κούρασης και ξαφνικά, προφανώς μετά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν και τη συζήτηση που άνοιξε για τη μη συμμετοχή του, γνωστοποιήθηκε το απόγευμα πως τελικά θα συμμετέχει, προκαλώντας πικρόχολα σχόλια.

Οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Δήμας και Μεϊμαράκης κινήθηκαν με ψυχραιμία και το βράδυ της Κυριακής στη Συγγρού, όταν τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για τη Ν.Δ. και ορισμένα στελέχη του κόμματος μιλούσαν ακόμα και για νέα εκλογική αναμέτρηση.

Μάλιστα διεμήνυαν σε υψηλούς τόνους ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και η Ν.Δ. ως δύναμη ευθύνης δεν μπορεί να παίζει με την τύχη της Ελλάδας και σημείωσαν ότι – υπό προϋποθέσεις – μία επόμενη αναμέτρηση θα οδηγούσε ακόμη και σε πλήρη κατάρρευση των δύο κομμάτων, ενισχύοντας περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αναθεωρούνται οι απόψεις και στη Ν.Δ. θεωρούν ότι με το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Σαμαράς (που δέχθηκε ακόμα και να δώσει το κόμμα ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) με τη χθεσινή του δήλωση, τα εκλογικά δεδομένα κάλλιστα μπορεί να ανατραπούν.

Αυτή η εξέλιξη είναι κατά κεντρικά στελέχη απόλυτα θεμιτή, διότι οι εκλογές δεν είναι προσωπική περιπέτεια κανενός. Όμως το ερώτημα είναι αν όλα αυτά, εκτός από χρήσιμα, θα αποδειχθούν και αρκετά για να αλλάξουν την εικόνα της Ν.Δ. και θα της δώσουν άλλον αέρα. Οι κινήσεις του κ. Σαμαρά έχουν ασφαλώς πολλά θετικά στοιχεία.

Αναδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο, έστω και σιωπηρά, μια «ηγετική ομάδα» χωρίς την οποία ένα σύγχρονο κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Παράλληλα επιχειρεί να διαμορφώσει στοιχειώδεις λειτουργίες καθημερινής πολιτικής διαχείρισης, αλλά κυρίως δημιουργείται η αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς ανοίγεται σε ανθρώπους που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και δεν πρωταγωνιστούν σε ίντριγκες.

Ως εκ τούτου, παράλληλα με τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση της παράταξης που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να έχουμε και αναφορά από τον κ. Σαμαρά και εντός της ημέρας, ένας αντικειμενικός παρατηρητής διαισθάνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραδέχεται ότι έγιναν λάθη και προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση μιας «νέας αρχής».

Η ηρεμία που θέλει να εξασφαλίσει ο κ. Σαμαράς, μετά το άσχημο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής είναι απαραίτητη, ώστε να προετοιμάσει το κόμμα για τη νέα – πιθανή – εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες εσωκομματικής νηνεμίας και παραταξιακής ενότητας.

Η νέα αρχή ή κατ’ άλλους εσωτερική ανασυγκρότηση αποτελεί την ευκαιρία να διορθωθούν και τα κενά που παρουσιάστηκαν προεκλογικά και να υπάρξει ένα σταθερό σύστημα εσωτερικής λειτουργίας με μια «νέα συλλογικότητα» που απαιτείται να γίνει και… λειτουργική πραγματικότητα.

Η νέα συλλογικότητα θα σημαίνει ότι από τη στιγμή που λαμβάνονται οι αποφάσεις με δημοκρατικό τρόπο κάθε στέλεχος παίρνει όλο το βάρος της ευθύνης για την αποτελεσματική υπεράσπιση της κεντρικής γραμμής.

Είναι χαρακτηριστική η φράση στελέχους με πολυετή εμπειρία που σημείωσε: «υπάρχει ανάγκη για εξειδίκευση στους ρόλους και εξατομίκευση στις ευθύνες».

Ζητάνε διευρυμένο συνέδριο

Ο κ. Αντώναρος, πρότεινε την άμεση σύγκλιση διευρυμενου συνεδρίου, ακόμη και εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συγγενών ιδεολογικών και πολιτικών χώρων, ενώ διευκρίνισε πως ο τέως Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είναι βαθύτατα προβληματισμένος, αλλά δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει κανένα ρόλο.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως πρέπει να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δίνοντας προτεραιότητα στα κόμματα της Κεντροδεξιάς, δηλαδή στον ΛΑΟΣ, στη Δημοκρατική Συμμαχία και τη Δράση, ώστε να οικοδομηθούν από τώρα σχέσεις εμπιστοσύνης, πάνω στις οποίες να στηριχθεί ακόμη και μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς συνεργασίας.

«Η επανένωση της Κεντροδεξιάς πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους και όχι με προσωπικούς Η ονοματολογία δεν είναι λύση. Υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια άλλων κεντροδεξιών κομμάτων» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και ανέφερε πως με το διευρυμένο συνέδριο θα ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά.

Παράλληλα με σημείωμά του μέσω της προσωπικής του σελίδας στο twitter, o κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος αφού ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, υπογράμμισε: «Δεν είναι ώρα ενδοσκόπησης. Είναι ώρα ευθύνης για την επανένωση της παράταξης. Όλοι μαζί κερδίζουμε!»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Αφιερώματα