Αγιασμός με ουίσκι

Ο Αγιος Πατρίκιος, παρά την αγγλική καταγωγή του, λατρεύεται σε δύο σημεία του πλανήτη περισσότερο από ό,τι στη γενέτειρά του: στην Ιρλανδία, της οποίας είναι και προστάτης, και στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Εκτός λοιπόν από την κοινή γλώσσα, οι δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν ως κοινό σήμα κατατεθέν και παντιέρα το πράσινο τριφύλλι, σύμβολο του αγίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αυτό απεικονίζεται και στο σήμα της ομάδας μπάσκετ των Boston Celtics. Θα μου πείτε, και του Παναθηναϊκού σύμβολο είναι, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Ο άγιος, ωστόσο, που γιορτάζει στις 17 Μαρτίου, εκτός από το τριφύλλι, αγαπούσε πολύ το ιρλανδέζικο ουίσκι και ενίσχυε τη – συνετή πάντα – κατανάλωσή του. Ο μύθος τον συνδέει με μια ιστορία όπου μπλεντάρονται γοητευτικά σε ένα κοκτέιλ η θρησκεία, το ουίσκι και τα κοινωνικά μηνύματα. Ενα βράδυ ο άγιος διέκοψε το ταξίδι του και φιλοξενήθηκε σε ένα πανδοχείο λόγω κακοκαιρίας. Ο ιρλανδός κάπελας τον κέρασε ένα ποτήρι ουίσκι γεμάτο κατά το ένα τρίτο.

Δράττοντας την ευκαιρία να κάνει μάθημα για τη γενναιοδωρία, αλλά και να απολαύσει 1-2 δράμια παραπάνω, είπε στον κάπελα πως στο υπόγειό του ζούσε ένας δαίμονας που τρεφόταν από την τσιγκουνιά του και άδειαζε τα βαρέλια του. Ο μόνος τρόπος να μείνει ο δαίμονας νηστικός και να πεθάνει από ασιτία ήταν να κερνάει περισσότερους ανθρώπους και να γεμίζει ως πάνω τα ποτήρια. Οταν ο δαίμονας θα άδειαζε τα βαρέλια, τότε θα έτρωγε τον ίδιο τον ξενοδόχο.

Εκείνος τρομοκρατήθηκε και κέρασε όλο το πανδοχείο. Μετά από καιρό ο άγιος πέρασε από το πανδοχείο και είδε πως τα λόγια του περί γενναιοδωρίας είχαν πιάσει τόπο, ενώ σιγά σιγά σε κάθε χώρο εστίασης και φιλοξενίας της εποχής ο καλεσμένος ήταν τιμώμενο πρόσωπο… Συνήθεια που έφθασε ως τη Βοστώνη, όπου πια συνηθίζεται την ημέρα της γιορτής του αγίου να κλείνει ένα λουκούλλειο γεύμα με ένα σφηνάκι ιρλανδέζικου ουίσκι και μια Boston cream pie.

Irish sour

40 ml ουίσκι Jameson
20 ml λικέρ φουντούκι Πολυκαλάς
20 ml χυμός λεμονιού
15 ml ασπράδι αβγού
10 ml λικέρ κεράσι
2 μεζούρες bitter truth orange bitters

Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά σε ένα σέικερ και χτυπάμε καλά. Διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι κρασιού και γαρνίρουμε με φρέσκο μοσχοκάρυδο.

Συνταγή: Βασίλης Κυρίτσης, barman στο gin joint, Χρήστου Λαδά 1, Πλ. Καρύτση τηλ. 210 3218 646

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk