Σερβία: Το κόμμα του Μιλόσεβιτς ρυθμιστής των εκλογών

Αμφίσημα ήταν τα αποτελέσματα και στις βουλευτικές εκλογές της Σερβίας, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των πολιτικών συσχετισμών παρότι κατέλαβε τη τρίτη θέση με το 14,54% των ψήφων.

Αμφίσημα ήταν τα αποτελέσματα και στις βουλευτικές εκλογές της Σερβίας, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των πολιτικών συσχετισμών παρότι κατέλαβε τη τρίτη θέση με το 14,54% των ψήφων.

Σε μία χώρα όπου 700.000 άνθρωποι (από τα 7,3 εκ.) πλήττονται από την ανεργία, αναιμικούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και ενδημική διαφθορά, το εκλογικό σώμα εξέφρασε την αγανάκτησή του καταδικάζοντας την πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς. Μετρήσεις που βασίζονται στο 97,51% των ψήφων δίνουν το 24,1% στο φιλορωσικό Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Τόμισλαβ Νίκολιτς και το 22,07% στο DS.

Τα επίσημα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν πριν από την Πέμπτη. Ο Νίκολιτς, παρά το μικρό προβάδισμα, διακήρυξε τη νίκη του κόμματός του την Κυριακή εκφράζοντας την ελπίδα ότι το SNS θα καταλάβει τη εξουσία. Σύμφωνα ωστόσο με αναλυτές, με το SNS αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάντιτς να απέχουν από την πλειοψηφία, οι δεύτεροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στην εξουσία σχηματίζοντας μία φιλο – ευρωπαϊκή κυβέρνηση συνασπισμού.

Από την πλευρά του ο Ντάτσιτς, το κόμμα του οποίου αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές, τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης πρέπει να προηγηθούν του δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου.

Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την ίδια ημέρα, ο Τάντιτς βάσει των ανεπίσημων αποτελεσμάτων συγκέντρωσε ποσοστό 25,33%, ο Νίκολιτς 24,99% και τρίτος αναδείχθηκε ο Ντάτσιτς με ποσοστό 14,24%. Οι Τάντιτς και Νίκολιτς θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο.«Οι πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν. Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα έχασαν ποσοστά και εμείς διπλασιάσαμε τα ποσοστά στήριξης, μας ψήφισαν περισσότεροι από 500.000 πολίτες και αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα» ανέφερε ο Ντάτσιτς, υπουργός Εσωτερικών στη τρέχουσα κυβέρνηση του Τάντιτς και πρώην εκπρόσωπος του Μιλόσεβιτς.

Ο ίδιος ανάφερε ότι αν τον καλέσει ο Νίκολιτς από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα για συγκρότηση κυβέρνησης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το SPS δεν μπορεί να συνεργαστεί με εκείνους που υποστηρίζουν διακοπή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφέρει την πολιτική του στήριξη με αντάλλαγμα την πρωθυπουργία. «Όποιος επιθυμεί να συζητήσει μαζί μας θα πρέπει να καταλάβει ότι ξαναγεννηθήκαμε από τις στάχτες μας. Μπορεί η Σερβία να μην γνωρίζει σήμερα ποιος θα είναι ο πρόεδρος, αλλά γνωρίζει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός» είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk