Βομβιστική επίθεση με στόχο τις ΗΠΑ φαίνεται ότι σχεδίαζε η Αλ Κάιντα της Υεμένης. Όπως λένε αμερικανοί αξιωματούχοι, επίθεση που θα έπληττε αεροσκάφος απετράπη από τη CIA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βομβιστές επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν βόμβα που δεν διαθέτει κανένα μεταλλικό κομμάτι και αυτή θα ήταν κρυμμένη επάνω τους.

Μοιάζει με εκείνη που είχε εντοπιστεί σε αεροπλάνο που πετούσε πάνω από το Ντιτρόιτ το 2009, αλλά είναι πιο εξελιγμένη.

Το γεγονός ότι η βόμβα δεν διέθετε μεταλλικά μέρη σημαίνει ότι θα μπορούσε να περάσει από τον ανιχνευτή μετάλλων του αεροδρομίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τις πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το αεροπλάνο της γραμμής που στόχευε η Αλ Κάιντα είχε προορισμό τις ΗΠΑ.

Το σχέδιο απετράπη σε σχετικά αρχικό στάδιο: μετά την κατασκευή της βόμβας, αλλά προτού κινδυνέψουν πολίτες, αναφέρει το BBC.

Δεν φαίνεται να είχε επιλεγεί συγκεκριμένη πτήση για την επίθεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Ματ Τσάντλερ, προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας: «Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη και αξιόπιστη πληροφορία για τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήταν ενήμερος για την εν λόγω απόπειρα από τον Απρίλιο, είχε ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και κάθε αρμόδια υπηρεσία «να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε τέτοιου τύπου επίθεση».