Σε πολιτικό γεγονός εξελίχθηκε η κηδεία της Μαρίκας Μητσοτάκη από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Μεγάλος απών, όπως έλεγαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος όμως είχε επικοινωνήσει χθες με τον κ. Κων. Μητσοτάκη, «σπάζοντας» μια ψυχρότητα αρκετών χρόνων. Παρών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε θερμό εναγκαλισμό τόσο με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη όσο και με τους Κωνσταντίνο και Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρών ήταν επίσης ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Γλέζος, καθώς επίσης και ο κ. Θ. Πάγκαλος με τη σύζυγό του Χριστίνα. Ο κ. Πάγκαλος είχε πολλές φορές και στο παρελθόν άλλωστε αναφέρει ότι είχε μακρινή συγγένεια με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι ενώ ήταν πολλοί πρώην και νυν βουλευτές της ΝΔ και υπουργοί της κυβέρνησης Κων . Μητσοτάκη. Παρών επίσης και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης o οποίος είπε για τη Μαρίκα Μητσοτάκη: «Ησουν το εξυπνότερο μέλος της οικογένειας, σου χρωστάω πολλά». Συγκινητικός ήταν ο επικήδειος που εκφώνησε ο γιος της, βουλευτής της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος προσφωνώντας την «μάμη», είπε:

«Μάμη μου, Αν είχες ακούσει τους γιατρούς που σε χειρούργησαν, μικρό κορίτσι μετά τον πόλεμο στην Αμερική, δεν θα ήμασταν εδώ. Ούτε η Ντόρα, ούτε η Αλεξάνδρα, ούτε η Κατερίνα, ούτε εγώ. Και κατά προέκταση ούτε τα 13 σου εγγόνια, και τα 6 δισέγγονα που τόσο απλόχερα η ζωή σου χάρισε. Σου είπαν να μην κάνεις παιδιά και εσύ έκανες τέσσερα. Σου είπαν ότι δεν θα ξαναπερπατήσεις και εσύ χόρεψες. Μετά σου είπαν ότι, εσύ μια μεγαλοαστή Αθηναία δεν θα άντεχες τις κακουχίες μιας ζωής δίπλα σε έναν νέο βουλευτή επαρχίας. Και εσύ έγινες πιο κρητικιά από τους κρητικούς».

»Εζησες τη ζωή με τους δικούς σου όρους. Κράτησες μια οικογένεια δεμένη. Εγινες γνωστή σε όλους ως η κυρία Μαρίκα. Βοήθησες κόσμο και κοσμάκη, πολλοί από τους οποίους δεν έμαθαν ποτέ ποιος ήταν ο κρυφός τους ευεργέτης. Η κουζίνα σου προσέφερε απλόχερα σε όλους ένα πιάτο φαγητό, από τον Αριστοτέλη Ωνάση μέχρι τον απλό οδηγό. Αντιμετώπιζες όλους τους ανθρώπους με την ίδια καλοσύνη και αξιοπρέπεια».

»Τη γνώμη σου την έλεγες και με το παραπάνω. Αγωνίστηκες να πείσεις τους Ελληνες ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν πρέπει να μείνουν στο περιθώριο. Το μεγάλο σου έργο, ένα σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης ατόμων με κινητικά προβλήματα, δεν το είδες να γίνεται πράξη. Επεσε θύμα των σκληρών κομματικών αντιπαραθέσεων μιας άλλης εποχής. Κανείς όμως δεν έκανε περισσότερα για να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για το ότι κάποιος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι δικαιούται τις ίδιες ευκαιρίες με οποιονδήποτε άλλον και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κοινωνία ως απόκληρος».

»Εμένα με έκανες σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Οχι μόνο με κράτησες, αλλά προσπαθούσες να πείσεις τον πατέρα μας να κάνει ένα παιδί ακόμα για να μη μεγαλώνω μόνος μου. Στις δύσκολες στιγμές στο Παρίσι εσύ επέμεινες να μου μιλάς μόνο ελληνικά και να μου διαβάζεις το πρώτο μου ποίημα. «Εις το βουνό ψηλά εκεί» θυμάμαι πως το έλεγαν. Και όταν λίγο πριν φύγεις, ανήμπορη πια να μιλήσεις, μου έδωσες το τελευταίο σου φιλί, σε έκλεισα για πάντα στην καρδιά μου».

»Αλλά βέβαια το κέντρο της ζωής σου ήταν ο σύντροφός σου για 60 χρόνια, ο Κώστας σου. Ζήσατε πιο πολλές λύπες παρά χαρές αλλά στάθηκες δίπλα του, βράχος ακλόνητος. Τον στήριξες με την αγάπη σου, αλλά και με το θάρρος της γνώμης σου και μακάρι σε ορισμένα που του έλεγες να σε είχε ακούσει περισσότερο. Του χάρισες την οικογενειακή ηρεμία που είναι τόσο απαραίτητη σε ένα δημόσιο άντρα, τη σιγουριά ότι τα παιδιά είναι σε καλά χέρια, τη ζεστασιά του οικογενειακού τραπεζιού γύρω από το οποίο, ενωμένοι, παραμερίζουμε τις όποιες διαφορές μας. Και σήμερα, θα φύγεις από εδώ να πας στην τελευταία σου κατοικία σε ένα μικρό νεκροταφείο, μακριά από πολυτέλειες και μαυσωλεία, στον Αργουλιδέ Χανίων. Με θέα τις ελιές και τη δύση του Ακρωτηρίου, στον τόπο που αγάπησες. Οπως το ήθελες.
Σε αποχαιρετούμε, οι αδερφές μου και εγώ, με ένα στίχο από το αγαπημένο σου τραγούδι της Μαρινέλας, που πάντα σιγοτραγουδούσες στον Κώστα σου: «Μα σ’ αγαπώ και κοίτα ανοίγουν οι ουρανοί, οι ουρανοί που τόσο δύσκολα ανοίγουν». Πράγματι, μάμη μου, οι ουρανοί ανοίγουν πολύ δύσκολα, αλλά είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα είναι ορθάνοιχτα να σε υποδεχτούν. Καλό σου ταξίδι
».

Στην κηδεία ήταν επίσης παρόντες ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγος του Μαριάννα, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Β. Κόκκινος, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, πρώην και νυν βουλευτές και δήμαρχοι Χανίων, ακόμα και από άλλα κόμματα, αλλά και η κυρία Βάνα Μπάρμπα και ο κ. Η. Ψινάκης.

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, είχαν τα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν λίγα μέτρα πιο μακριά από την εκκλησία μετά την κηδεία στις γύρω καφετέριες του Κολωνακίου. Σε ένα από αυτά οι βουλευτές της ΝΔ κκ. Μιλτ . Βαρβιτσιώτης και Ευ. Μεϊμαράκης, συζητούσαν όχι μόνο τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις διερευνητικές εντολές, αλλά και την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές. Στο πηγαδάκι προστέθηκε και η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ η οποία είχε διαγραφεί από το κόμμα και δεν επανεντάχθηκε σε αυτό ποτέ.

Τη νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η σορός θα μεταφερθεί το απόγευμα στα Χανιά, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής, όπου την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι θα ψαλεί τρισάγιο.

Η ταφή θα γίνει σε στενό κύκλο, στον οικογενειακό τάφο, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ στο Ακρωτήρι Χανίων.