Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες απέστειλε την Τρίτη ο κ. Τσαρλς Νταλάρα. Από το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο επικεφαλής του IIF και βασικός διαπραγματευτής του PSI, δήλωσε ότι η Ευρώπη και ο βασικός πληρωτής της, η Γερμανία, έχουν προσηλωθεί υπερβολικά στις πολιτικές λιτότητας εις βάρος της ανάπτυξης, στρατηγική η οποία επιδεινώνει την – ήδη παραπαίουσα οικονομία – χωρών όπως η Ελλάδα.

«Βλέπουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αποσυνδεθεί από το πολιτικό πλαίσιο», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα. «Η συνολική προσήλωση στις βραχυπρόθεσμες περικοπές πρέπει να προσαρμοστεί στην οικονομική πραγματικότητα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αν θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση γύρω από την Ελλάδα. Το κέντρο βάρους έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στις βραχυπρόθεσμες περικοπές, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν έχει πάτο».

Ο επικεφαλής του ΙΙF εκτίμησε ότι η Γερμανία θα «αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη σημερινή στρατηγική της». «Πιστεύω ότι η Γερμανία θα αναγκαστεί, μαζί με άλλους εταίρους της ευρωζώνης, να επανεξετάσει την οικονομική στρατηγική της και να μελετήσει προσαρμογές οι οποίες θα φέρουν την οικονομία της ευρωζώνης σε πιο αξιόπιστη τροχιά», είπε ο κ. Νταλάρα.

«Πρέπει να εξισορροπήσει την εξίσωση λιτότητας-ανάπτυξης και να επιμηκύνει τον δρόμο δημοσιονομικής προσαρμογής για κάποιες χώρες».

Η συγκεκριμένη πολιτική κατά τον επικεφαλής του IIF μπορεί να σημαίνει «περισσότερα κονδύλια για τα επόμενα χρόνια». Είναι όμως «μία προσέγγιση σαφώς λιγότερο δαπανηρή από αυτή που οδήγησε στον εκτροχιασμό της κατάστασης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, σε σημείο ώστε να έχουν εισέλθει σε μεγαλύτερες δυσκολίες».

Ο κ. Νταλάρα εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι σημερινές βραχυπρόθεσμες εξελίξεις θα αποτελέσουν δοκιμασία όσον αφορά την αποφασιστικότητα της χώρας να βγει από το αδιέξοδο.