Μόντι και Ρεν αφήνουν παράθυρο στην ανάπτυξη

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γαλλία και στην Ελλάδα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ατζέντα της ανάπτυξης, επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, συμμετέχοντας σε ανοικτή συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γαλλία και στην Ελλάδα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ατζέντα της ανάπτυξης, επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, συμμετέχοντας σε ανοικτή συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον Μόντι «η Γερμανία επιμένει στο θέμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ευτυχώς που στο παρελθόν υιοθέτησε αυτή την στάση. Αλλά στην Ιταλία, στην Γαλλία και σε άλλες χώρες γίνεται έντονα αισθητή, τώρα, η ανάγκη της ανάπτυξης».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέμεινε ότι «πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά είναι απόλυτα αναγκαίο να περάσουμε από την φάση της μελέτης σε εκείνη της εφαρμογής».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, τόνισε ότι «για την ανάπτυξη χρειάζεται η συνεργασία των χωρών μελών με την Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας».

Κατά την άποψη του Ρεν μπορούν να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε τομείς όπως των μεταφορών, της έρευνας, της ανάπτυξης, να υιοθετηθούν τα ευρωομόλογα για τα δημόσια έργα (Project Bond) και να γίνει καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τόσο ο Μόντι όσο και ο Ρεν, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συχνά, χρεοκοπούν λόγω των απλήρωτων οφειλών από μέρους του δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα υιοθέτησης των ευρωομολόγων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μόντι υπογράμμισε ότι τα θεωρεί αναγκαία και συνέχισε: «Είμαι βέβαιος ότι η Ένωση θα τα υιοθετήσει, όχι άμεσα, αλλά η στιγμή πλησιάζει όλο και περισσότερο».

Ειδικά για την Ελλάδα,ο Μόντι ανέφερε πως η δυσκολία στο σχηματισμό κυβέρνησης δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις αξιώσεις της Ευρώπης για την διατήρηση των δεσμεύσεων για δημοσιονομική πειθαρχία και τις προσπάθειες για ανάπτυξη.

«Σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες, ελπίζουμε να συγκροτηθεί στην Ελλάδα μια κυβέρνηση συνασπισμού που να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας» δήλωσε από την πλευρά του ο Όλι Ρεν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk