Ισπανία: σχέδιο διάσωσης των τραπεζών και φόβος «ιρλανδοποίησης»

Πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω και του δημόσιου ταμείου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι καθώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας συνεχίσει να συσσωρεύει προβληματικά δάνεια τα οποία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 180 δισ. ευρώ. Το σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος πρόκειται να παρουσιαστεί αναλυτικά στο υπουργικό συμβούλιο της Μαδρίτης την ερχόμενη Παρασκευή. Πρώτος στόχος είναι η διάσωση της τέταρτης σε μέγεθος τράπεζας Bankia η οποία έχει βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας

Πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω και του δημόσιου ταμείου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι καθώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας συνεχίσει να συσσωρεύει προβληματικά δάνεια τα οποία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 180 δισ. ευρώ. Το σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος πρόκειται να παρουσιαστεί αναλυτικά στο υπουργικό συμβούλιο της Μαδρίτης την ερχόμενη Παρασκευή. Πρώτος στόχος είναι η διάσωση της τέταρτης σε μέγεθος τράπεζας Bankia η οποία έχει βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ο όμιλος που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση επτά μικρότερων ταμιευτηρίων έγινε γρήγορα ο πρώτος στην πιστωτική αγορά κατοικίας με περισσότερους από 10 εκατ. πελάτες στη χώρα και 400.000 μετόχους. Όμως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον σε αυτή την τράπεζα μετά και την παραίτηση του προέδρου της και πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας (επί πρωθυπουργίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ) Ροντρίγκο Ράτο. Η Τράπεζα της Ισπανίας θα είναι αυτή που θα αναλάβει να στηρίξει την καταρρέουσα τράπεζα με κεφάλαια που πιθανόν να αγγίξουν τα 10 δισ. ευρώ τα οποία θα χορηγηθούν με την έκδοση (και αγορά τους από την κεντρική τράπεζα) μετατρέψιμων ομολόγων. Η παραίτηση του Ράτο θεωρείται προάγγελος της διάσωσης καθώς η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος δεν ήθελε να χρεωθεί τη στήριξη σε ένα πρόσωπο που υπήρξε στενά συνδεδεμένο με το κόμμα και προσωπικά με τον νυν πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκουόντος.

Όμως η επιχείρηση στήριξης των τραπεζών αποδεικνύεται ένας διαρκής άθλος για τις κυβερνήσεις. Το κράτος έχει ενισχύσει το πιστωτικό σύστημα με κεφάλαια 19 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Αναδιάρθρωσης των Τραπεζών. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο το δεύτερο σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» η οποία θα απορροφήσει τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία «εξυγίανσης» και ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Είτε επιλεχθεί αυτή η λύση είτε μια παλαιότερη ιδέα για τη χορήγηση δανείου είτε ακόμα και η μερική εθνικοποίηση ορισμένων τραπεζών το εγχείρημα εμπεριέχει τον κίνδυνο «ιρλανδοποίησης»: η προσπάθεια στήριξης των τραπεζών απειλεί να εκτροχιάσει τη Μαδρίτη από την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία