Η ηθική και πολιτική του Πολ Ρικέρ

Βασισμένη στη σκέψη του Πολ Ρικέρ (1913-2005), ενός από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, είναι η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών καθηγητών και μελετητών της φιλοσοφίας.

Εκκινώντας από τη φαινομενολογία του Χούσερλ, ο Ρικέρ αναζήτησε σημεία επαφής με τον υπαρξισμό του Γκαμπριέλ Μαρσέλ και του Καρλ Γιάσπερς, διευρύνοντας στη συνέχεια τη σκέψη του συνδιαλεγόμενος με την ψυχανάλυση, την Ιστορία, το δίκαιο, τη θεολογία. Η γλωσσική μεταφορά, η αφήγηση και ο χρόνος, η ηθική, η πολιτική, η μνήμη, η ανάδυση του «εαυτού» μέσα από τη συνάντηση με τον «άλλο» τον απασχόλησαν σε σημαντικά έργα στη διάρκεια μιας φιλοσοφικής διαδρομής η οποία συνδύασε την ηπειρωτική φιλοσοφία με τη σκέψη των εκπροσώπων της αναλυτικής αγγλοσαξονικής φιλοσοφίας. Πανεπιστημιακός καθηγητής στη Γαλλία και στο Σικάγο των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει για πολλούς το πρότυπο του διανοουμένου ο οποίος αποδέχεται την πρόκληση των γεγονότων και προσπαθεί να απαντήσει σε αυτά απλώς ως στοχαστής και όχι ως πνευματικός καθοδηγητής.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Βαγγέλης Μπιτσώρης, συγγραφέας, μεταφραστής («Ρικέρ, Ντερριντά: δύσκολη συγχώρηση, αδύνατη συγχώρηση»), Γιώργος Φαράκλας-Ματορίκος, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ντανιέλ Φρέι, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου («Μεταξύ ηθικής και πολιτικής: ανταλλαγές μνήμης σύμφωνα με τον Ρικέρ»), Παύλος Κόντος, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιων Πατρών («Από υπόσχεση σε υπόσχεση»), Μιριάμ Ρεβό ντ’ Αλόν, φιλόσοφος, καθηγήτρια στην École Pratique des Hautes Études («Πολ Ρικέρ, μια σκέψη για την κρίση»).

Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων Focus στη Φιλοσοφία 2012 «Φιλοσοφία και πολιτική» και διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το περιοδικό «Νέα Εστία» με την υποστήριξη του Institut Français στο Παρίσι. Θα διεξαχθεί στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk