Πώς να προστατέψετε την ψηφιακή ζωή σας

Το κινητό δεν χάνεται

Αν έχετε smartphone, τα πράγµατα είναι απλά. Αρκεί να εγκαταστήσετε εφαρµογή ανεύρεσης κινητού, όπως τα apps «Find My iPhone» για το iPhone και «Where’s My Droid» για τα κινητά µε λειτουργικό Android. Αµφότερα εκτελούν την ίδια εργασία: εντοπίζουν το χαµένο κινητό µέσω GPS και το εµφανίζουν στο Google maps στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού όπου υπάρχει εγκατεστηµένο το app. Επιπλέον µπορείτε να κλειδώσετε τη συσκευή, να διαγράψετε τα δεδοµένα και να στείλετε µήνυµα στον κάτοχο του κλεµµένου κινητού.

Σερφάρετε µε ασφάλεια

Το Cocoon είναι ένα plugin που εγκαθίσταται στον browser σας (Firefox ή Explorer) και προστατεύει από τους ιούς και τα αδιάκριτα βλέµµατα οποιαδήποτε διαδικτυακή κίνηση σας. Κάθε δραστηριότητά σας αποστέλλεται και «φιλτράρεται» στους σέρβερ του Cocoon, εκεί όπου αποθηκεύονται και τα αποκρυπτόµενα cookies σας. Επιπλέον, µπορεί να δηµιουργήσει προσωρινές διευθύνσεις e-mail για να τις εισαγάγετε – αν χρειαστεί – σε κάποια ιστοσελίδα. Χωρίς κανένα προστατευτικό µέτρο, ιστοσελίδες και χάκερ έχουν τη δυνατότητα να εισβάλουν στον υπολογιστή σας αφήνοντας ύποπτα cookies, ιούς ή κακόβουλα προγράµµατα («malware»). ∆ιατίθεται δωρεάν στο getcocoon.com

Προστατέψτε τους κωδικούς σας

Εφαρµογές διαχείρισης κωδικών, όπως τα αξιόπιστα 1Password ή LastPass, λειτουργούν ως ψηφιακό χρηµατοκιβώτιο όπου φυλάσσετε τους κωδικούς σας. Κάθε φορά που κάνετε log in σε κάποιον λογαριασµό, η εφαρµογή συµπληρώνει αυτοµάτως τον κωδικό σας. ∆εν υπάρχει λόγος να αποµνηµονεύετε το username και το password που χρησιµοποιείτε. Επιπλέον µπορείτε να «κλειδώσετε» κρίσιµες πληροφορίες, όπως εµπιστευτικές σηµειώσεις και αριθµούς πιστωτικών καρτών ή λογαριασµών. Η εφαρµογή δηµιουργεί ισχυρούς και ξεχωριστούς κωδικούς για κάθε διαδικτυακό λογαριασµό (e-mail, δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, e-banking) και συγχρονίζει αυτοµάτως τους κωδικούς σε όλες τις συσκευές που χρησιµοποιείτε.

Βρείτε το κλεµµένο laptop

Η απώλεια ενός laptop είναι πιο επώδυνη και από τη µόλυνσή του µε ιό: πολύτιµα αρχεία και προσωπικά δεδοµένα χάνονται για πάντα. Ωστόσο υπάρχουν προγράµµατα που σας βοηθούν να εντοπίσετε ένα κλεµµένο laptop. Η υπηρεσία Prey εντοπίζει τον χαµένο σας υπολογιστή και τον «κλειδώνει» µε κωδικό. Επιπλέον φωτογραφίζει µε τη webcam τον κλέφτη, καταγράφει την ιντερνετική του δραστηριότητα και ενεργοποιεί συναγερµό. Το Prey εντοπίζει το Wi-Fi στίγµα που εσείς (και η αστυνοµία) µπορείτε να χρησιµοποιήσετε για να εντοπίσετε τη χαµένη συσκευή σας. Είναι ανοιχτού κώδικα και προσφέρεται δωρεάν, στο preyproject.com. Οι χρήστες υπολογιστών Mac µπορούν να χρησιµοποιήσουν και την εφαρµογή Find My Mac, η οποία διατίθεται µέσω του iCloud. Στο www.icloud.com εισάγετε το Apple ID και τον κωδικό σας και αναζητείτε το στίγµα του χαµένου laptop στον χάρτη της Google. Μέσω της ίδιας υπηρεσίας εντοπίζετε πού βρίσκονται το iPhone ή το iPad σας, αρκεί να έχει εγκατασταθεί και σε αυτά η εφαρµογή.

Αποθηκεύστε τα δεδοµένα σας στο «σύννεφο»

Ολοι οι κολοσσοί – Apple (iCloud), Microsoft (SkyDrive), Amazon (Cloud Drive) και Google (Drive) – µοιράζουν δωρεάν χώρο GB για να µας δελεάσουν στη χρήση του cloud computing και να µας προσελκύσουν στα δικά τους οικοσυστήµατα διαδικτυακής αποθήκευσης δεδοµένων. Αποθηκεύετε τα ψηφιακά αρχεία στον προσωπικό διαδικτυακό σας δίσκο και έχετε πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε συσκευή. Το cloud computing ελαχιστοποιεί την ανάγκη ενός σκληρού δίσκου, ενώ αρκετοί το χρησιµοποιούν ως «backup» κρίσιµων δεδοµένων, αρχείων και φωτογραφιών. Αξιόπιστη και λειτουργική λύση παραµένει και το Dropbox που προσφέρει δωρεάν χώρο 2 GB. v

Hacking αστέρων

Η Σκάρλετ Τζοχάνσον έγινε έξαλλη όταν κυκλοφόρησαν online οι homemade γυµνές φωτογραφίες της που υπεκλάπησαν από το κινητό της. Αξιολογώντας την αρετουσάριστη οµορφιά της, εµείς την εκτιµήσαµε ακόµη περισσότερο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk