Ελλάδα και Γαλλία στο επίκεντρο του βουλγαρικού Τύπου

Με τίτλους, όπως «Η Ευρώπη έσπασε τη ζώνη» και «Οι εκλογές στην Ευρώπη πυροδότησαν ‘κόκκινο κύμα’ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια» ο σημερινός Τύπος της Βουλγαρίας συνεχίζει τις εκτενείς αναφορές του στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και των προεδρικών στη Γαλλία. Η εφημερίδα «Σταντάρτ», στην οποία ανήκει ο πρώτος τίτλος, σχολιάζει ότι «το σφίξιμο του ζωναριού ως το τέλος έχει ως συνέπεια την εκλογική ήττα των πολιτικών δυνάμεων που προωθούσαν την πολιτική αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με τίτλους, όπως «Η Ευρώπη έσπασε τη ζώνη» και «Οι εκλογές στην Ευρώπη πυροδότησαν ‘κόκκινο κύμα’ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια» ο σημερινός Τύπος της Βουλγαρίας συνεχίζει τις εκτενείς αναφορές του στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και των προεδρικών στη Γαλλία.

Η εφημερίδα «Σταντάρτ», στην οποία ανήκει ο πρώτος τίτλος, σχολιάζει ότι «το σφίξιμο του ζωναριού ως το τέλος έχει ως συνέπεια την εκλογική ήττα των πολιτικών δυνάμεων που προωθούσαν την πολιτική αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επικαλούμενη τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, η εφημερίδα γράφει ότι «η ρότα προς αυστηρές οικονομίες, που επιβάλει η Ευρώπη ως μοναδική σωτηρία από την κρίση, απορρίφθηκε από τους πολίτες των δύο ευρωπαϊκών κρατών στις εκλογικές αναμετρήσεις της περασμένης Κυριακής».

Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα «Κλάσα», αναφερόμενη στην ανταπόκριση των χρηματιστηρίων στα δύο αυτά εκλογικά αποτελέσματα κάνει ιδιαίτερη μνεία στη (βραχυπρόθεσμη) πτώση των κύριων δεικτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ηπείρου, χθες, πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία.

«Η Ελλάδα σε απόσταση ενός βήματος από τη δραχμή» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος, υπό τον οποίο η εφημερίδα της Σόφιας «Πρέσα» δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ, στον οποίο ο επιχειρηματίας Χρήστος Μουρούτης σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι σε αυτή τη φάση ως πιθανότερο φαίνεται το απαισιόδοξο σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και για επιστροφή στη δραχμή.

Στα εκτενή αφιερώματα των βουλγαρικών μέσων για την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα δίνεται ευρεία δημοσιότητα στο επεισόδιο με την «εκδίωξη», όπως τονίζεται, των Ελλήνων δημοσιογράφων από τις μετεκλογικές δηλώσεις του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής».

Επίσης, οι σημερινές εφημερίδες επισημαίνουν την ανησυχία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ λόγω της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της «Χρυσής Αυγής» σε μια χώρα, «η οποία έχει υποφέρει τόσο πολύ από το ναζισμό όπως η Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στα αφιερώματα γίνεται επίσης ευρεία αναφορά στην ελπίδα του Επιτρόπου Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ότι κανένα κόμμα που συνδέεται με την ξενοφοβία και τον ακραίο εθνικισμό δεν θα γίνει μέρος της μελλοντικής κυβέρνησης της Ελλάδας επειδή κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας και με τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης, όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Ντνέβνικ».

Υπό τον τίτλο «Εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ κάλεσαν την Ελλάδα να συνεχίζει την πολιτική των περιορισμών», η οικονομική εφημερίδα «Ντνέβνικ» δημοσιεύει δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέο Αλφατάζ, ότι το συμφωνημένο με την Τρόικα πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης «είναι ο μοναδικός ορθός δρόμος για την Ελλάδα», κατά τα λόγια του κ. Αλφατάζ.

Επίσης, κάνει αναφορά στις προειδοποιήσεις πηγής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι «οι πληρωμές για την Ελλάδα θα συγκρατηθούν έως ότου προκύψει ικανοποιητική κατανόηση για την ανάγκη νέων περιοριστικών μέτρων».

«Η επικίνδυνη στροφή της Ευρώπης» είναι ο κεντρικός τίτλος του πολυσέλιδου αφιερώματος της Capital Daily για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Γαλλία.

Επίσης, ορισμένοι ακόμη τίτλοι που δίνουν το στίγμα των σχολίων του σημερινού βουλγαρικού Τύπου για Ελλάδα και Γαλλία είναι: «Οι εκλογές στην Ελλάδα και στη Γαλλία – ψήφος εναντίον των περιορισμών» (Νοβινάρ), «Η ψήφος στην Ελλάδα εμβαθύνει την πολιτική κρίση» (Σεγκά) και «Νέα Αριστερά ανατέλλει στον πολιτικό ορίζοντα της Ελλάδας» (Τρουντ).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk