Ρωσία: Ορκίσθηκε ο Β. Πούτιν τη Δευτέρα εν μέσω διαμαρτυριών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε τη Δευτέρα πρόεδρος της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, οι οποίες υπογραμμίζουν τον λαϊκό διχασμό σχετικά με την επιστροφή του στο Κρεμλίνο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε τη Δευτέρα πρόεδρος της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, οι οποίες υπογραμμίζουν τον λαϊκό διχασμό σχετικά με την επιστροφή του στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν ορκίστηκε ενώπιον περίπου 2.000 προσκεκλημένων στην Αίθουσα του Αγίου Ανδρέα στο Κρεμλίνο, ενώ όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίσκιν, λίγο μετά την ορκωμοσία ο κ. Πούτιν πρότεινε το όνομα του Μεντβέντεφ για πρωθυπουργό, για μια νέα, τρίτη, περίοδο.

Παρότι παραμένει ο ανώτατος ηγέτης της Ρωσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αναλάβει και πάλι, επισήμως, την προεδρική εξουσία την οποία παραχώρησε στον σύμμαχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2008 ύστερα από οκτώ χρόνια στην προεδρία.

Επιστρέφει με αποδυναμωμένη την εξουσία του ύστερα από μήνες διαδηλώσεων που έχουν πολώσει τη Ρωσία.

Την Κυριακή, τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της επιστροφής του στο Κρεμλίνο.

Οπαδοί της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση και τη Δευτέρα έξω από το Κρεμλίνο, πριν από την τελετή ορκωμοσίας.

Ο Πούτιν, ο οποίος θα γίνει 60 ετών τον Οκτώβριο, μεγάλωσε επί σοβιετικής εποχής και εργάστηκε ως πράκτορας στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Δέχεται πιέσεις να αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από τη συνήθειά του να έχει τον απόλυτο έλεγχο και ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και τη μεσαία τάξη που απαιτεί μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία.

Καλείται να συμβιβάσει τις διαφωνίες μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών που διεκδικούν θέσεις στο νέο Κοινοβούλιο υπό τον Μεντβέντεφ, ο οποίος θα ανταλλάξει αξίωμα με τον Πούτιν.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα, να μειώσει τη διαφθορά και να επιδιώξει περισσότερη διαφάνεια τερματίζοντας την έντονη εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές στον ενεργειακό τομέα. Δεν έχει όμως αποσαφηνίσει με ποιον τρόπο θα το πράξει αυτό.

Είναι πιθανόν – όπως και στο παρελθόν – να χρησιμοποιήσει σκληρή αντιδυτική ρητορική στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για να προσελκύσει ευρύτερη στήριξη αν η κατάσταση στη Ρωσία επιδεινωθεί.

Ωστόσο, ως πρωθυπουργός ουδέποτε άσκησε ισχυρή επιρροή στην εξωτερική πολιτική, επομένως θεωρείται απίθανη μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk