Μέρκελ και Ολάντ μπορούν να συνεργαστούν

Πώς θα δει το Βερολίνο την νίκη του Φρανσουά Ολάντ, στη Γαλλία; Θα υπάρξει ανταγωνισμός ή συναίνεση στον γαλλογερμανικό άξονα; Μάλλον το δεύτερο, εκτιμούν ευρωπαίοι αναλυτές που λένε ότι Μέρκελ και Ολάντ μπορούν να συνεργαστούν για να μην τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ.

Πώς θα δει το Βερολίνο την νίκη του Φρανσουά Ολάντ, στη Γαλλία; Θα υπάρξει ανταγωνισμός ή συναίνεση στον γαλλογερμανικό άξονα; Μάλλον το δεύτερο, εκτιμούν ευρωπαίοι αναλυτές που λένε ότι Μέρκελ και Ολάντ μπορούν να συνεργαστούν για να μην τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ.
Εκ πρώτης όψεως, το μέλλον του ενιαίου νομίσματος φαίνεται και πάλι εύθραυστο. Ο νέος πρόεδρος στο Παρίσι κέρδισε την εξουσία λέγοντας ότι θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο συμφώνησε ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί με την Ανγκελα Μέρκελ.
«Θα φέρουμε ανάπτυξη και σταθερότητα – και αυτό θα πω στους ευρωπαίους εταίρους μας, και πρώτα από όλους στη Γερμανία», είπε ο Σοσιαλιστής Ολάντ.
Η επικρατούσα άποψη στο Βερολίνο είναι ότι έχει υπάρξει συμφωνία για την λιτότητα, και αυτή δεν μπορεί να χαλαρώσει. Είναι κάτι που θα καταστεί σαφές στον νέο ηγέτη της Γαλλίας, λένε γερμανοί αξιωματούχοι.
«Και όμως, Μέρκελ και Ολάντ μπορούν να συνεργαστούν», γράφει σε ανάλυση το BBC, παραθέτοντας τρεις λόγους:
Πρώτον, πολιτικοί που διεκδικούν την εξουσία προβάλλουν κάποιες φορές πιο σκληρές θέσεις, αλλά μετά αναγκάζονται να τις μετριάσουν.
Δεύτερον, η ιστορία δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει καλή συνεργασία στον γαλλο-γερμανικό άξονα όταν ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, όπως τώρα ο Σοσιαλιστής Ολάντ και η δεξιά Μέρκελ.
Στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ έθαψαν όποιες διαφορές είχαν και έφεραν μεγάλες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Και τρίτον, ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει δώσει καμμία ένδειξη ότι θέλει να αλλάξει στο παραμικρό η παρούσα δομή της ευρωζώνης, όπου 17 χώρες χρησιμοποιούν το ευρώ.
Τάσσεται υπέρ ενός σταθερού ευρώ, και μια παρατεταμένη επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών θα προκαλέσει αστάθεια.
«Ηδη η Γερμανία ετοιμάζεται να συνεργαστεί με τον Ολάντ», εκτιμά και ο γαλλικός Le Monde.
Υπουργοί στο Βερολίνο έχουν αρχίσει να μιλάνε πολύ περισσότερο για «ανάπτυξη» – την λέξη που χρησιμοποίησε κατά κόρον στην προεκλογική εκστρατεία του ο Ολάντ.
Ακόμη και ο πολύς Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, λένε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί στη Γερμανία, κάτι που θα αυξήσει την ζήτηση εξαγωγών από την υπόλοιπη ευρωζώνη οδηγώντας σε οικονομική ανάπτυξη.
Γερμανοί υπουργοί έχουν αρχίσει να λένε δημοσίως ότι η ανάπτυξη είναι σημαντική. Κάτι που απηχεί μια πρόταση του Επιτρόπου της ΕΕ για την Οικονομία και τις Νομισματικές Υποθέσεις, του Ολι Ρεν, για μέτρα που θα αυξήσουν τις δαπάνες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk