ΗΠΑ: «Καμπανάκι» για τις πολιτικές λιτότητας οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία

«Οι ψηφοφόροι στη Γαλλία και την Ελλάδα άλλαξαν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, λέγοντας όχι στην οδυνηρή λιτότητα που έχει επιβάλει η Γερμανία σαν μοναδική θεραπεία για την κρίση χρέους στην ευρω-ζώνη. Αυτή η αντίδραση μπορεί να γίνει ένα μάθημα για τις ΗΠΑ: δείχνει ότι η πολιτική της ταχείας περικοπής των δαπανών, την οποία ευαγγελίζονται οι Ρεπουμπλικάνοι, μπορεί να μην έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», γράφει η Washington Post

«Οι ψηφοφόροι στη Γαλλία και την Ελλάδα άλλαξαν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, λέγοντας όχι στην οδυνηρή λιτότητα που έχει επιβάλει η Γερμανία σαν μοναδική θεραπεία για την κρίση χρέους στην ευρω-ζώνη. Αυτή η αντίδραση μπορεί να γίνει ένα μάθημα για τις ΗΠΑ: δείχνει ότι η πολιτική της ταχείας περικοπής των δαπανών, την οποία ευαγγελίζονται οι Ρεπουμπλικάνοι, μπορεί να μην έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», γράφει η Washington Post.

«Οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα μπορούσαν να διδάξουν ένα σκληρό μάθημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι κυβερνητικές δαπάνες και το έλλειμμα έχουν αναδειχθεί σε μεγάλα ζητήματα πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου» τονίζει η εφημερίδα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει το έλλειμμα με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι ο πρόεδρος Ομπάμα. Αλλά τα ανάμικτα αποτελέσματα τέτοιων πολιτικών στην Ευρώπη – όπου η αντίδραση των ψηφοφόρων έχει ρίξει από την εξουσία ηγέτες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και τώρα στη Γαλλία και στην Ελλάδα – θα μπορούσε να δείξει ότι η ταχεία μείωση του ελλείμματος ενδέχεται να μην είναι η πιο σωστή λύση.

Στην Ευρώπη, το πολιτικό τοπίο, που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, δείχνει το μέγεθος των προκλήσεων καθώς η ευρωζώνη πασχίζει να βγει από την κρίση χρέους, η οποία ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία για περισσότερο από δύο χρόνια.

Και αυτό ισχύει περισσότερο για την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει στην επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας – του είδους που επέβαλε η Γερμανία μετά την επανένωσή της το 1990 – σε υπερχρεωμένα κράτη, τα οποία χρησιμοποιούν το ευρώ.

Η αμερικανική εφημερίδα σημείωνει ότι η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ μπορεί να οδηγήσει σε νέο προσανατολισμό, υπέρ της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας, στο μέλλον. Οπως είπε και ο ίδιος ο Ολάντ, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν χτυπηθεί από την λιτότητα, η άνοδός του στην εξουσία είναι ανακούφιση και σημάδι ελπίδας. Παραδέχθηκε ότι η Γαλλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της, αλλά τόνισε ότι θέλει να προσθέσει μια «προοπτική για την ανάπτυξη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος