Διεθνή ΜME: Ψήφος – τιμωρία και φόβοι για αστάθεια στην Ελλάδα

Ως καταψήφιση της μέχρι τώρα οικονομικής πολιτικής και τιμωρίας των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμούν το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας οι περισσότερες ανταποκρίσεις και αναλύσεις που προβάλλονται από τα ξένα ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν φόβους για περισσότερη πολιτική αστάθεια εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος και έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην πρωτοφανή άνοδο της ακροδεξιάς, μέσω του κόμματος της Χρυσής Αυγής

Ως καταψήφιση της μέχρι τώρα οικονομικής πολιτικής και τιμωρίας των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμούν το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας οι περισσότερες ανταποκρίσεις και αναλύσεις που προβάλλονται από τα ξένα ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν φόβους για περισσότερη πολιτική αστάθεια εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος και έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην πρωτοφανή άνοδο της ακροδεξιάς, μέσω του κόμματος της Χρυσής Αυγής.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μέρες, ίσως και εβδομάδες πολιτική αστάθειας αφότου οργισμένοι ψηφοφόροι των οποίων τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραματικά τιμώρησαν το πολιτικό κατεστημένο. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι παλλαϊκή οργή για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σε αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης της χώρας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» γράφει ο βρετανικός Independent και τονίζει ότι το μόνο κόμμα που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είδε τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται και προσθέτει ότι «ένα σημείο προκάλεσε συναγερμό στους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε ότι οποιοσδήποτε συνασπισμός θα πρέπει αν επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου».
«Οι ψηφοφόροι της Ελλάδας έστειλαν σεισμικές δονήσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη σημειώνοντας μια εντυπωσιακή ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον της επιβεβλημένης από την ΕΕ λιτότητας. Με κανένα κόμμα να μην κερδίζει αυτοδυναμία, επίκειται μια περίοδος αβεβαιότητας, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί επιχειρούν να σχηματίσουν συνασπισμό. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν νέες εκλογές τον Ιούνιο, αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Η οικονομική ελεύθερη πτώση και η κοινωνική αποσύνθεση επίσης προέτρεψαν τους Έλληνες να ψηφίσουν την Ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, η οποία βάσισε την εκστρατεία της σε συνθήματα κατά των μεταναστών.», έγραψε ο βρετανικός Guardian. Μάλιστα η εφημερίδα αφιέρωσε ξεχωριστό άρθρο για τη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι οι οπαδοί βρίσκονται πίσω από την αύξηση των επιθέσεων σε μετανάστες στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών, κυρίως άτομα ασιατικής καταγωγής.
«Οι Έλληνες ψηφοφόροι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης ότι η ανοχή τους για τη λιτότητα έχει φτάσει στα όρια της, εκλέγοντας ένα κοινοβούλιο με μια πλειονότητα βουλευτών από αντιμνημονιακά κόμματα. Το αποτέλεσμα μπορεί να σπείρει αστάθεια σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ενώ διαφαίνεται ήδη η πιθανότατα νέων εκλογών τον Ιούνιο. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η πολιτική αστάθεια που έχει προκύψει ίσως πυροδοτήσει βιαία επεισόδια τους δρόμους, όπως εκείνα που σημάδεψαν την Αθήνα πριν από δυο χρόνια», αναφέρει η βρετανική Telegraph και τονίζει ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής οφείλεται «στους φόβους περί εθνικής κατάπτωσης και αυξανόμενης εγκληματικότητας την ευθύνη της οποίας έριξαν στον επίσης αυξανόμενο πληθυσμό παράνομων μεταναστών».
Η αμερικανική «New York Times», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισήμανε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται να επανασχεδιάζουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη, ενισχύοντας την «άκρα αριστερά» και τη «νεοναζιστική δεξιά», σ’ ένα «κύμα διαμαρτυρίας» κατά των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων που κατηγορούνται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κατακερματισμός της ψήφου αναμένεται να έχει ως συνέπεια την «εξαιρετική δυσκολία» για το σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη και το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, διατυπώνεται η άποψη ότι μπορεί να δημιουργηθεί αναταραχή στην ευρωζώνη και ότι τα αποτελέσματα είναι και μια «σαφής μομφή» κατά της πολιτικής των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα.
Σε άλλα αμερικανικά δημοσιεύματα καταγράφεται η «ανατροπή» του πολιτικού συστήματος και η «κατάρρευση» της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, με τις επιλογές του
μνημονίου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομάδες του ελληνικού λαού, με τη δραματική αύξηση των ανέργων, των αστέγων και τις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Επίσης, σημειώνονται οι ανησυχίες που επαυξάνονται από το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Αμφιβολία όμως για το ενδεχόμενο σχηματισμού νέου κυβέρνησης και για την ενδεχόμενη σύνθεσή της εξέφρασαν και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας παράλληλα λόγο για «διάλυση του παλαιού πολιτικού συστήματος» και τονίζοντας την άνοδο της «ακραίας αριστεράς», αλλά και την είσοδο για πρώτη φορά της ανόδου της ακροδεξιάς στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Το ελληνικό κοινοβούλιο θα προσφέρει στο εξής την μοναδική περίσταση να φιλοξενεί στα ίδια έδρανα τους νεοναζιστές νέους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τον παλιό αγωνιστή της αντίστασης, τον 89χρονο Μανώλη Γλέζο, ο οποίος είχε κατεβάσει τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη όταν ήταν 18 ετών και ο οποίος εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk