Το αθλητικό σκέλος του σκανδάλου των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων στην Τουρκία έκλεισε με την αθώωση και των 16 ομάδων οι οποίες το περασμένο καλοκαίρι είχαν κατηγορηθεί ότι συμμετείχαν σε προσυνεννοημένα αποτελέσματα. Η Πειθαρχική Επιτροπή της Τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αποφάσισε ότι οι 16 ομάδες μεταξύ των οποίων και η πρωταθλήτρια Τουρκίας Φενέρμπαχτσε (για τον λόγο αυτό είχε αποκλεισθεί από το Τσάμπιονς Λιγκ), η Γαλατάσαραϊ, η Μπεσίκτας και η Τραμπζοσπόρ δεν είχαν τελικά καμία εμπλοκή με τα χειραγωγημένα παιχνίδια…

Αθώος από την αθλητική δικαιοσύνη κρίθηκε επίσης ο πρόεδρος της Φενέρ Αζίζ Γιλντριρίμ ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι είχε προφυλακιστεί με απόφαση του εισαγγελέα και σύμφωνα με το κατηγορητήριο αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πάνω από 100 έτη.

Η Πειθαρχική Επιτροπή έκρινε ενόχους για τα στημένα μόνο δύο ποδοσφαιριστές: τον Ιμπραίμ Ακίν της Ισταμπουλσπόρ ο οποίος τώρα αγωνίζεται στην Γκαζιάντεσπορτ για χειραγώγηση του αγώνα της Ισταμπουλσπόρ με την Φενέρ και τον Σεντάρ Κουλμπιλγκέ για χειραγώγηση του αγώνα Γκεντσλερμπιρλιγκί-Φενέρμπαχτσε. Οι δύο ποδοσφαιριστές τιμωρήθηκαν με τριετή αποκλεισμό.

Ενοχοι κρίθηκαν επίσης τα διοικητικά στελέχη της Φενέρ Ιλχάν Εκσίογλου και Σεκίπ Μοστούρογλου στους οποίους επιβλήθηκε αποκλεισμός από κάθε αθλητική δραστηριότητα για τρία και έναν χρόνο αντίστοιχα.

Στο κατηγορητήριο που συνέταξαν οι Τούρκοι εισαγγελείς και διαβίβασαν στην αθλητική και ποινική δικαιοσύνη εμπλέκονταν συνολικά 93 άτομα για χειραγώγηση 19 αγώνων της α΄ και β΄ κατηγορίας. Η τουρκική ομοσπονδία αποφάσισε ότι το σύνολο των ομάδων δεν είχαν καμία εμπλοκή, όπως και η μεγάλη πλειονότητα των ποδοσφαιριστών και των παραγόντων. Η υπόθεση εκκρεμεί πάντως στα τουρκιά ποινικά δικαστήρια.