Για να διαλυθεί η Βουλή, πρέπει πρώτα να συγκροτηθεί

«Για να διαλυθεί η Βουλή, πρέπει πρώτα να συγκροτηθεί και αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 17 Μαΐου», διευκρίνιζει στο «Βήμα» έγκυρη συνταγματική πηγή και προσθέτει ότι, αφού το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα όριζε ως χρόνο συγκρότησης της νέας Βουλής την 17η Μαΐου, δεν μπορεί και η διάλυσή της να γίνει νωρίτερα

«Για να διαλυθεί η Βουλή, πρέπει πρώτα να συγκροτηθεί και αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 17 Μαΐου», διευκρίνιζει στο «Βήμα» έγκυρη συνταγματική πηγή και προσθέτει ότι, αφού το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα όριζε ως χρόνο συγκρότησης της νέας Βουλής την 17η Μαΐου, δεν μπορεί και η διάλυσή της να γίνει νωρίτερα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών, αυτές πρέπει να οριστούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εντός τριάντα ημέρων.

Oι διαδικασίες των διερευνητικών εντολών συντομεύονται, αφού φαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Α. Σαμαράς ήδη κατέθεσε την εντολή.

Σε περίπτωση που ναυαγήσουν και οι προσπάθειες των άλλων δυο αρχηγών, του κ.Τσίπρα και του κ. Βενιζέλου σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλιας θα κληθεί στη συνέχεια να διερευνήσει μεταξύ όλων των αρχηγών των επτά κομμάτων της Βουλής την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και ο ίδιος θα επιλέξει τον τόπο, τον χρόνο και τη διάρκεια της μιας ή των περισσοτέρων συναντήσεων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τους δει όλους μαζί ή κατά μόνας ή ανά ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εξηγούσε στο «Βήμα» άλλος συνταγματολόγος, την Πέμπτη 17 Μαΐου θα πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή και να ορκιστούν οι βουλευτές.

Το ενδεχόμενο ανοχής και ανάδειξης κυβέρνησης μειοψηφίας φαίνεται ότι προς το παρόν προσκρούει στο γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν διαθέτει από μόνο του 120 βουλευτές, που προύποθέτει το Σύνταγμα, για να σχηματιστεί μία τέτοια κυβέρνηση.

Αν τελικά δεν ευοδοθεί καμία από τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, που θα διενεργήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk