Μετά τη δίκη των Έξι, η δειλία των Τεσσάρων

Μετά τη δίκη των Έξι, η δειλία των Τεσσάρων | tovima.gr

Πίστευα πως οι Έλληνες θα ήμασταν πιο γενναίοι. Ότι τελευταία στιγμή θα πλησιάζαμε στην κάλπη και με το θάρρος της γνώμης μας, θα ασκούσαμε το υπέρτατο πολιτειακό μας δικαίωμα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών 4 στους 10 Έλληνες αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις φετινές εκλογές, που αποτελούν τις πιο σημαντικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Δεν θα μείνω στην ψήφο άρνησης και ως εκ τούτου αποδοκιμασίας που πήγαν προς την αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και στο σταθερό ποσοστό του σταθερού ΚΚΕ, που σταθερά σταθεροποιείται εδώ και χρόνια στις σταθερές του θέσεις και σταθερές απόψεις: δηλαδή όχι σε όλα. Δεν θα σταθώ στον καταποντισμό των δύο μεγάλων κομμάτων.
Το εκλογικό σώμα έδρασε εκδικητικά. Καλώς, κακώς, ο κύβος ερρίφθη. Θα σταθώ όμως σε δύο πράγματα, που ίσως παραμεριστούν λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που επίκεινται τις επόμενες ώρες, σχετικά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του άρθρου 37 του Συντάγματος και τον σχηματισμό όσο το δυνατόν ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πρώτον, η Δημοκρατία καλωσορίζει τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Δημοκρατική Αριστερά και τη Χρυσή Αυγή στους κόλπους της, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει ούτε να υποκλιθεί σε κανένα.
Μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποκλίνομαι ή στον λοχαγό μου στον στρατό λόγω ειδικής εξουσιαστικής σχέσης και σε κανέναν άλλο.
Το Σύνταγμα προφυλάσσει, προστατεύει και αναδεικνύει την ανθρώπινη αξία ως το πανανθρώπινο θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώθηκε παγκοσμίως σε όλους τους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους πολιτειακούς Χάρτες. Το αν θα σηκωθώ όρθιος προς ένδειξη σεβασμού, όπως απαίτησαν οι «ακόλουθοι» του προέδρου της Χρυσής Αυγής κατά την είσοδο του τελευταίου, εξαρτάται από εμένα και μόνο. Με προσβάλλει ως άνθρωπο και μειώνει την αξιοπρέπειά μου ως πολίτη. Το αντιδραστικό 7% γίνεται αμέσως 2% στις επόμενες εκλογές και τρανταχτό παράδειγμα το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ.
Οι Έλληνες αγανάκτησαν και πλέον στις εκλογές δεν αποθεώνουν, αλλά απομυθοποιούν. Δεύτερον, η (πρώτη;) φετινή εκλογική διαδικασία χρήζει τεράστιας κοινωνιολογικής μελέτης και δευτερευόντως πολιτικής ανάλυσης. Η αποχή εν προκειμένω είναι ασυγχώρητη. Απέχω, δε σημαίνει έχω άποψη, όπως σθεναρά υποστηρίζεται. Αποχή σημαίνει δειλία, σημαίνει ότι δεν έχω το θάρρος της γνώμης μου να πάρω στα χέρια μου το μέλλον της χώρας μου, που με παρακαλά με τις εκλογές να τη βοηθήσω, να τις δώσω μία εναλλακτική λύση, όπως αντικατοπτρίζεται αυτή στο πρόγραμμα των δεδομένων πολιτικών κομμάτων. Άλλωστε υπάρχουν και λευκά/άκυρα.
Ας φανταστούμε τη Δημοκρατία ως μία φίλη μας που μας προσκαλεί σε κάποιο πάρτυ. Θα πηγαίναμε με άδεια τα χέρια; Όχι βέβαια. Θα πηγαίναμε με το δώρο μας, το οποίο διαλέγουμε εμείς οι ίδιοι. Έτσι και στις εκλογές, το δώρο προς τη Δημοκρατία είναι η ψήφος μας, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το γούστο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το 36% των Ελλήνων δεν έχει γνώμη. Μπορώ να παραδεχτώ ότι είναι απογοητευμένο, ταλαιπωρημένο, αγανακτισμένο, αλλά όχι ότι δεν έχει πολιτική άποψη.
Το αν θα γίνει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι πολύ πιθανό, αλλά όχι σίγουρο, όπως επίσης δεν είναι απολύτως προβλέψιμες οι κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σίγουρο είναι ότι επίκεινται πολύ σύντομα πάλι εκλογές. Θα γίνουν λόγω αποτυχίας διερευνητικών εντολών; Θα γίνουν λόγω κυβερνητικής αστάθειας από Φθινόπωρο;
Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Αυτό όμως που θεωρείται αδιανόητο είναι η μη συμμετοχή των μελών της μεγάλης οικογένειας των Ελλήνων στις εθνικές εκλογές. Αποφασίζουμε εμείς. Δικαίωμα δράσης και αντίδρασης έχουν όσοι ασκούν το δικαίωμα ψήφου. Όσοι απέχουν, θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για τα δημοκρατικά τους φρονήματα και για το αν σηκώνουν επάξια πάνω τους το όνομα του Σωκράτη ή του Αριστοτέλη (και δεν αναφέρομαι προφανώς σε ψητοπωλεία, αλλά στους φιλοσόφους της αρχαιότητας).

Υγ. Οι κομματικοί σχηματισμοί που ψηφίστηκαν αλλά δεν μπήκαν στη Βουλή συγκέντρωσαν συνολικά ποσοστό 19%, όσο δηλαδή και το πρώτο κόμμα.

Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk