Ηττα για Νέα Δημοκρατία, ΠαΣοΚ, ΚΚΕ… Και η νίκη των ανατροπών

Ηττα για Νέα Δημοκρατία, ΠαΣοΚ, ΚΚΕ… Και η νίκη των ανατροπών | tovima.gr

Πολιτικός σεισμός με αλλαγές ιδεολογικού σκηνικού, κατάρρευση του δικομματισμού και ανατροπές που αλλάζουν τα δεδομένα που επικρατούσαν μέχρι σήμερα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαϊου. Νικητές και ηττημένοι μετράνε τα αποτελέσματα που πλέον διαμορφώνουν μία νέα σκληρή κατάσταση αλλά και πολύ πιθανόν να μας ξαναοδηγήσουν σε νέα εκλογική αναμέτρηση μέσα στον Ιούνιο, πιθανότατα 17 του μηνός.
Η Νέα Δημοκρατία δέχθηκε ένα ηχηρό «χαστούκι» χάνοντας πάνω από 15% των δυνάμεων της σχετικά με το 2009, και από εκεί που βρισκόταν σε πολύ καλή θέση και τροχιά εξουσίας, πλέον είναι από τους ηττημένους της υπόθεσης και κινδυνεύει φυσικά με μεγαλύτερη ήττα.
Πιθανώς, αν οι εκλογές διεξαγόταν το Σεπτέμβριο η Νέα Δημοκρατία να βρισκόταν στη δεύτερη θέση. Η συμμετοχή στη συγκυβέρνηση και η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία σε πολύ χαμηλά ποσοστά και βέβαια, σε δεινή θέση που αν δεν αλλάξει την πολιτική της την επόμενη φορά θα βρίσκεται στην ίδια μοίρα με το ΠαΣοΚ. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς οφείλει να δει τα λάθη του και να προχωρήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής του σε συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα.
Το ΠαΣοΚ, αν και οι περισσότεροι το περίμεναν, υπέστη καταστρεπτική και συντριπτική ήττα, αφού βρέθηκε πλέον στην Τρίτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον ΣυΡιΖα και πλέον ο Πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Βενιζέλος οφείλει να κάνει τιτάνιες προσπάθειες για να ανασυγκροτήσει το χώρο του, με κίνδυνο βέβαια να μην μπορέσει να επανακάμψει αφού φαίνεται ότι οι πολίτες έχουν απογοητευτεί πλήρως από το κίνημα.
Το ΚΚΕ υπέστη κατά την άποψη μου ήττα αφού, ενώ είδε τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς να τριπλασιάζουν τις δυνάμεις τους, το ίδιο τις αύξησε ελάχιστα μεν αλλά έχασε την Τρίτη θέση και πλέον βρίσκεται στην τέταρτη θέση με ότι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό και βέβαια ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν μπόρεσε να πείσει με το λόγο του και τίθεται θέμα ηγεσίας.
Ηττημένοι και ο ΛαΟΣ, η ΔηΣυ και οι Οικολόγοι που παρά την τάση για υπερψήφιση μικρών κομμάτων δεν κατάφεραν να πείσουν με το λόγο τους και πολύ πιθανόν, αν το αποτέλεσμα τυχόν επαναληπτικών εκλογών είναι το ίδιο να υπάρξει επανένωση με τα μητρικά κόμματα. Από την άλλη πλευρά ο νικητής των εκλογών είναι ο ΣυΡιζΑ, ο οποίος πλέον συγκεντρώνει ένα ικανοποιητικό ποσοστό είναι δεύτερο κόμμα και βέβαια, αν χειριστεί σωστά τις επόμενες κινήσεις του μπορεί να αγγίξει άνετα και την πρώτη θέση.
Οι πολίτες πίστεψαν στον κ. Αλέξη Τσίπρα και βέβαια, περιμένουν ισχυρό λόγο αλλά και πράξη εάν κληθεί να ασκήσει εξουσία. Είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για τον Συνασπισμό, αφού πλέον οι ευθύνες είναι πολλές απέναντι στην Ελληνική κοινωνία. Νίκη μεγάλη και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες αφού μέσα σε δύο μήνες ζωής κατάφεραν αυτό που άλλοι προσπαθούσαν δεκαετίες.
Ο κ. Καμμένος είναι ένας από τους ρυθμιστές της πολιτικής ζωής και μάλιστα, αναδεικνύεται σε μεγάλη δύναμη της δεξιάς αν χειριστεί σωστά τα δεδομένα. 8 μονάδες η διαφορά του με το μητρικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Νίκη και για τη Χρυσή Αυγή αφού πλέον είναι κοινοβουλευτική δύναμη και από σήμερα πολύς κόσμος θα γνωρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κόμματος… Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι εκλογές της 6ης Μαϊου έγιναν εν βρασμώ ψυχής και δεν εκφράζουν απόλυτα την συνείδηση του Ελληνικού λαού.
Επίσης, σύντομα θα έχουμε νέα εκλογική αναμέτρηση

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες