Η «μαμά», η «μαμή» και η «νόνα» της Χρυσής Αυγής

Σχεδόν 450.000 Eλληνες επέλεξαν να ψηφίσουν τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία, αν και είχε διαλυθεί, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να ανασυνταχθεί και να βρεθεί με 21 έδρες στο Κοινοβούλιο. Η πολιτική «μαμά» της οργάνωσης δεν είναι άλλη από την ηχηρή απουσία της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του μείγματος των κρίσεων που βιώνει εδώ και πέντε χρόνια το Αθηναϊκό Κέντρο.

Η «μαμά», η «μαμή» και η «νόνα» της Χρυσής Αυγής | tovima.gr

Σχεδόν 450.000 Eλληνες επέλεξαν να ψηφίσουν τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία, αν και είχε διαλυθεί, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να ανασυνταχθεί και να βρεθεί με 21 έδρες στο Κοινοβούλιο. Η πολιτική «μαμά» της οργάνωσης δεν είναι άλλη από την ηχηρή απουσία της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του μείγματος των κρίσεων που βιώνει εδώ και πέντε χρόνια το αθηναϊκό κέντρο.

Τέσσερις μεγάλες κρίσεις, η οικονομική, η κοινωνική, η μεταναστευτική και η θεσμική ήρθαν να συναντήσουν την «κρίση των κρίσεων», δηλαδή την πολεοδομική υποβάθμιση που μαστίζει την Αθήνα και τον Πειραιά ήδη από τη δεκαετία του 1970, κάνοντας την πρωτεύουσα να παραπέμπει περισσότερο σε πόλη του τρίτου κόσμου, παρά στο προπύργιο της Ευρώπης στην Εγγύς Ανατολή.

Η θεσμική κατάρρευση της Ελληνικής Δημοκρατίας μπροστά στην ανάγκη προστασίας των πολιτών και των περιουσιών τους έδωσε το έναυσμα στη Χρυσή Αυγή για να «σερβιριστεί» από μόνη της, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του θεματοφύλακα του νόμου και της τάξης, και κερδίζοντας, έτσι, την εκτίμηση των κατοίκων πολλών περιοχών των Αθηνών, που κατεγράφη για πρώτη φορά στα ποσοστά των δημοτικών εκλογών του 2010.

Η πολιτική «μαμή» της Χρυσής Αυγής είναι η «πονηρή» ανοχή του δικομματισμού στον ακροδεξιό λαϊκισμό. Από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας αποσκίρτησε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος στρατολόγησε τηλε-πωλητές εθνικιστικών βιβλίων, όπως οι κ.κ. Α. Γεωργιάδης και Κ. Βελόπουλος, ενώ από τις τάξεις της προέρχονται περιπτώσεις, όπως ο κ. Π. Ψωμιάδης και άλλοι πολιτικοί, που φλέρταραν με «light» εκδοχές του Εθνικισμού, πρωτοστατώντας στην κομματική κεφαλαιοποίηση κάθε εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος. Ποιος δεν θυμάται τη σύγκρουση για τις ταυτότητες ή τον Οδυσσέα Τσενάι;

Τεράστιες ευθύνες έχει και το ΠαΣοΚ που, βλέποντας στον κ. Καρατζαφέρη έναν εχθρό του εχθρού του, άφησε για πολλά χρόνια τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να ξεσαλώνει κατά των μεταναστών, των Εβραίων, των αριστερών και να μιλά για την ανάκτηση των χαμένων πατρίδων. Ο δικομματισμός έκανε ότι μπορούσε για να νομιμοποιήσει μία λούμπεν και ανεδαφική ρητορική.

Η «νόνα» της Χρυσής Αυγής δεν είναι άλλη από το «Ιερατείο» των Βρυξελλών, τους μεγάλους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Οι δύο πρώτοι επί 15 χρόνια βλέπουν ένα μικρό κράτος – μέλος να παλεύει μόνο του με μη διαχειρίσιμες εισερχόμενες πληθυσμιακές ροές άνω των 50.000 ατόμων ετησίως και δεν κάνουν απολύτως τίποτα, νίπτοντας τας χείρας των, και φροντίζοντας, μάλιστα, να «θωρακιστούν» πίσω από τη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», που έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς μοίρα ή χαρτιά στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και οι «Μερκοζύ» φέρουν τεράστια ευθύνη για την επιχείρηση «Βουλγαροποίησης» της Ελλάδας, η οποία, όπως έδειξε και ο ΟΟΣΑ, έχει μέχρι στιγμής κοστίσει το 25% των εισοδημάτων, ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, χιλιάδες «λουκέτα» και ένα νέο κύμα γκασταρμπάιτερ, φέρνοντας την ελληνική κοινωνία στα πρόθυρα της έκρηξης.

Μάλιστα, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η πολιτική ελίτ της χώρας υπηρέτησε τον Τευτονικό «μύθο» περί «τεμπέληδων Ελλήνων που αξίζει να τιμωρηθούν», χωρίς, πρακτικά, να εξασφαλίσει κανένα αντάλλαγμα για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Ελλάδας – και τιμωρήθηκε γι’ αυτό στις κάλπες.

Αποτελεί χρέος των ιστορικών πολιτικών παρατάξεων – της Αριστεράς συμπεριλαμβανομένης- να ξαναπιάσουν το ιστορικό νήμα, να διδαχθούν από τα μεγάλα λάθη και να χαράξουν στρατηγικές για την ανάταση της χώρας.

Μακάρι η έκκληση της Χρυσής Αυγής «να ξεβρομίσει ο τόπος» να τις θορυβήσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk