Αποκρυπτογράφιση του εκλογικού μηνύματος

Αποκρυπτογράφιση του εκλογικού μηνύματος | tovima.gr

Ποιο είναι το πραγματικό μήνυμα που στέλνουν οι κάλπες; Τα μηνύματα είναι πολλά:

1. Ο νικητής είναι η αποχή (σχεδόν 35%) που τείνει να απονομιμοποιεί το όποιο μήνυμα.

2. Το δεύτερο βασικό μήνυμα είναι ότι σχεδόν 7 στους 10 από όσους ψήφισαν παραμένουν σταθερά υπέρ της Ευρώπης.

3. Περισσότεροι από τους μισούς από όσους ψήφισαν (55.7%) είναι ωστόσο κατά του μνημονίου, αλλά μια πολύ σημαντική μειοψηφία (38.55% είναι υπέρ).

4. Η κάλπη δεν απαντά στο πώς θα μπορέσει να συμβιβαστεί το δεύτερο με το τρίτο μήνυμα, αν από την παραπέρα διαπραγμάτευση αποδειχθεί ότι το μνημόνιο παραμένει αμετακίνητη προϋπόθεση της Ευρωπαϊκής πορείας. Είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση ο λαός δεν πείσθηκε ότι αυτό το δίλημμα ισχύει. Οι εξελίξεις θα έχουν ενδιαφέρον σε τούτο το σημείο. Σε περίπτωση αδιεξόδου ίσως χρειαστούν νέες εκλογές. Υπάρχει ελπίδα από τις εξελίξεις στη Γαλλία, αλλά και ο κίνδυνος η Γερμανία να στείλει ένα δύσκολο μήνυμα στη Γαλλία μέσω “προληπτικού συνετισμού” της Ελλάδος.

5. Τα παλιά κόμματα εξουσίας (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) καταδικάστηκαν από τους ψηφοφόρους όχι τόσο (ή όχι μόνο) για την πρόσφατη διαχείριση της κρίσης, όσο για την επί δεκαετίες άσκηση των λαϊκίστικων πολιτικών που οδήγησαν στην κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ τους μετά βίας αγγίζουν το 20% της ψήφου επί του συνόλου των εκλογέων. 80% είπαν όχι και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

6. Η παραδοσιακή διάκριση δυνάμεων ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά δεν είναι πια επίκαιρη, εντούτοις στον άξονα αυτό διατηρείται ισορροπία (45.8% έναντι 48.4%) με μικρό προβάδισμα της αριστεράς.

7. Τα άκρα ενισχύονται (ΧΑ –ΑΝ.ΕΛ. από δεξιά, και ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ από αριστερά), όπως ήταν αναμενόμενο και όπως συμβαίνει σε περίοδο αποδόμησης του πολιτικού συστήματος. Η είσοδος φασιστικών δυνάμεων στη βουλή αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία, και κινδυνεύει να οδηγήσει σε επικίνδυνη εκτροπή, αλλά ίσως δώσει και έναυσμα για παραπέρα θετικές πρωτοβουλίες.

8. Η απαξίωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει ότι αυτά τα δύο κομματα έχουν τελειώσει τον ιστορικό τους κύκλο, όπως πολλοί προβλέπαμε προεκλογικά. Ο οριστικός θάνατος του πελατειακού συστήματος λόγω της κρίσης έχει αφαιρέσει την αιτία ή το πρόσχημα ύπαρξης τους. Ο κόσμος όχι μόνο τα τιμωρεί, αλλά τα εγκαταλείπει μαζικά και γιατί δεν προσδοκά πλέον τίποτε από αυτά. Δεν έχουν αφήγημα ούτε για την κρίση, ούτε για το μέλλον. Έχουν μόνο ευθύνες για το παρελθόν, που όμως αφορούν τους ιστορικούς, όχι το λαό σήμερα.

9. Στο κέντρο διακρίνεται η ανάπτυξη ενός διακριτού και ιδιαίτερα δυναμικού φιλελεύθερου πυλώνα (με σχεδόν 7%), που όμως λόγω της πολυδιάσπασης μένει προς το παρόν εκτός βουλής (ΔΗΣΥ, ΔΡΑΣΗ, Δημιουργία Ξανά). Παρά το μικρό σημερινό μέγεθος, ο χώρος αυτός έχει τεράστια δυναμική και ενδέχεται να αποτελέσει επίκεντρο εξελίξεων, ιδιαίτερα ενόψει του όγδοου μηνύματος.

10. Η ανάδειξη του φιλελεύθερου πυλώνα στο κέντρο, ο οποίος έχει αφήγημα για την κρίση και για το μέλλον του τόπου, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση της οριστικής ιστορικής κατάρρευσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως βάσιμο να οδηγήσει σε επίταση των διαλυτικών τάσεων στα δύο παλιά ηττημένα κόμματα με παράλληλη επίταση των θεσμικών πιέσεων για σύσταση νέου ενωτικού φιλελεύθερου εθνικού αστικού κεντρώου κόμματος εξουσίας, που θα τραβήξει όλους τους φιλοευρωπαίους μεταρρυθμιστές τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ και θα ενώσει τον υφιστάμενο φιλελεύθερο χώρο, υπό νέα, οραματική και δυναμική ηγεσία, που θα έχει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το μέλλον, όντας απαλλαγμένο από τις ευθύνες και την απαξία του παρελθόντος.

9. Στο κέντρο διακρίνεται η ανάπτυξη ενός διακριτού και ιδιαίτερα δυναμικού φιλελεύθερου πυλώνα (με σχεδόν 7%), που όμως λόγω της πολυδιάσπασης μένει προς το παρόν εκτός βουλής (ΔΗΣΥ, ΔΡΑΣΗ, Δημιουργία Ξανά). Παρά το μικρό σημερινό μέγεθος, ο χώρος αυτός έχει τεράστια δυναμική και ενδέχεται να αποτελέσει επίκεντρο εξελίξεων, ιδιαίτερα ενόψει του όγδοου μηνύματος.

Συνέχεια: http://anileos.blogspot.co.uk/2012/05/blog-post.html

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk