Ρευστότητα ως τα μέσα Ιουνίου – δεδομένη για την ώρα η δόση του Μαΐου

Ως τα μέσα Ιουνίου επαρκεί, αν όλα πάνε καλά, η ρευστότητα του Δημοσίου σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης, ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχει ήδη προγραμματισθεί για τις 10 Μαΐου. Τυπικώς έχει εγκριθεί, ωστόσο μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση των Βρυξελλών, όπου επικρατεί κλίμα αναμονής για τις εξελίξεις. Μέσα στον Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα 4,45 δισ. ευρώ.

«Περιμένουμε ήρεμα να έχουμε συνομιλητές, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συνομιλητές» λένε πηγές των Βρυξελλών στο «Βήμα». «Σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη» προσθέτουν.

Από εκεί και πέρα, η δόση του Ιουνίου δεν έχει ακόμη σχηματοποιηθεί καθώς το τελικό πρόγραμμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα εντός του Μαΐου -προ των εκλογών είχε προγραμματισθεί να έλθει στην Αθήνα στο διάστημα 15-21 Μαΐου. Τυπικώς, σύμφωνα με το μνημόνιο, η δόση του Ιουνίου θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, ή ένα σημαντικό τμήμα από αυτές.

Eurogroup στις 14 Μαΐου

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης έχει ήδη επιστρέψει στο γραφείο του από τη Λάρισα όπου εξελέγη σύμφωνα με πληροφορίες βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος στόχος του είναι η προετοιμασία (διά παν ενδεχόμενο) της παρουσίας του στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 14 Μαΐου στις Βρυξέλλες, σε περίπτωση που δεν έχει σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει και αναμένει ότι η μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις» δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Χάνσεν προσθέτοντας ότι η πρόθεση της Κομισιόν να βοηθήσει την Ελλάδα αντανακλά την εμπιστοσύνη ότι θα παραμείνει εντός ευρωζώνης.

Στις βασικές υποχρεώσεις του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τα ομόλογα ξένου δικαίου που λήγουν στις 14 Μαΐου και δεν υπάχθηκαν στο PSI.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk