Μέρκελ: Επίθεση φιλίας σε Ελλάδα και Γαλλία

Επίθεση φιλίας στη Γαλλία και στην Ελλάδα αλλά… δι’ αντιπροσώπου εξαπέλυσε η Ανγκελα Μέρκελ. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση προς την Ελλάδα για τον σχηματισμό «σταθερής κυβέρνησης», ενώ ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Βερολίνο είπε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Επίθεση φιλίας στη Γαλλία και στην Ελλάδα αλλά… δι’ αντιπροσώπου εξαπέλυσε η Ανγκελα Μέρκελ. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση προς την Ελλάδα για τον σχηματισμό «σταθερής κυβέρνησης», ενώ ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Βερολίνο είπε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ ο Ρέγκλινγκ είπε συγκεκριμένα ότι «μια υποθετική έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα είχε τρομαχτικές συνέπειες για τις άλλες χώρες-μέλη που ακολουθούν προγράμματα εξυγίανσης και θα δημιουργούσε καταστροφικές καταστάσεις για την Ελλάδα την ίδια».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Προσωρινού Ταμείου για την Χρηματοοικονομική Σταθερότητα πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα όσο παραμένει προσκολλημένη στους όρους διάσωσής της, τους οποίους έχει συνομολογήσει, έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα χρέους που την ταλανίζουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Χάνσεν δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ότι «η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και ότι «τα ελληνικά κόμματα θα συνεργαστούν με πνεύμα υπευθυνότητας για να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία».

Η Ευρωπαία αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «η Δημοκρατία είναι μια λέξη ελληνική και καλό είναι να δώσουμε τον χρόνο στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να σχηματίσουν κυβέρνηση».

Γερμανία στηρίζει Ελλάδα
Από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα δημοκρατικά κόμματα που στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τη συμφωνία διάσωσης που υπέγραψε η Αθήνα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου που απαιτεί από τη μια μεριά μεγάλη αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρώπης και από την άλλη τεράστια προσπάθεια εκ μέρους των Ελλήνων», είπε ο Ζάιμπερτ. «Σε ό,τι μας αφορά δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και προανήγγειλε νέες αποφάσεις για το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο Ζάιμπερτ αναφέρθηκε και στην εκλογή του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της καγκελαρίου Μέρκελ «για τις προσπάθειες του προέδρου Σαρκοζί προς την κατεύθυνση της λιτότητας», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου είπε ότι η καγκελάριος αντιμετωπίζει τον Ολάντ ως «αξιόπιστο εταίρο» και ως εκ τούτου προσβλέπει στη «συνέχιση των στενών γαλλογερμανικών σχέσεων».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είπε τέλος ότι το κλειδί για την ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και απέρριψε το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Κραταιά η γερμανική οικονομία
Οι δηλώσεις του γερμανού εκπροσώπου συνέπεσαν με την ανακοίνωση μιας πολύ μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξησης των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία το Μάρτιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι παραγγελίες αυξήθηκαν συγκεκριμένα κατά 2,2% συγκριτικά με το Φεβρουάριο, όταν επίσης είχαν αυξηθεί κατά 0,6% συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Οι ειδικοί που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών το Μάρτιο μόλις κατά 0,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες από το εσωτερικό της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 1,3%, ενώ οι παραγγελίες από τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,3% και οι παραγγελίες από εκτός ευρωζώνης χώρες κατά 4,8%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk