Θεόδωρος Πάγκαλος: «Ο λαός δεν είναι και τόσο σοφός»

Την Δευτέρα 7/5/2012 ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μίλησε στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου (καθημερινά 10.00-11.00) για το εκλογικό αποτέλεσμα τον κ. Τσίπρα και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Ποιό είναι το μήνυμα των εκλογών και τι μπορεί να υπάρξει από δω και πέρα {{{ moto }}}

Μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση ελληνική ή εάν θέλετε να την πω επαναστατική ή θέλετε να την πω ρηξικέλευθη, ή θέλετε να την πω καραμπουζουκλίδικη η οποία βγαίνει και λέει ΄΄ ακούστε εγώ δεν γουστάρω, έχω άλλα μυαλά, άλλες απόψεις, άλλες ιδέες. Δεν δέχομαι τις συμβάσεις, δεν τις εφαρμόζω, δεν τηρώ τις υποχρεώσεις που ανέλαβα. Κι είναι πολύ απλό να το σκεφτεί κανείς ότι τότε και οι ξένοι θα πουν, εντάξει αφού δεν τηρείτε τις αποφάσεις που υποφράψατε και μεις δεν τηρούμε τις δικές μας. Άρα λεφτά δεν έχει΄΄ .Δεν μιλάμε για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλάμε για την εκταμίευση σε μερικές εβδομάδες του ποσού που θα επιτρέψει στο ελληνικό κράτος να λειτουργεί.

Κι αυτό έγινε γιατί είμαστε λαός που αρνούμαστε να καταλάβουμε την πραγματικότητα και να την συνειδητοποιήσουμε, όπως απέδειξαν και τα αποτελέσματα των εκλογών. Δεν το έχει καταλάβει, πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας η νομίζει ότι κάπως, όπως στη καθημερινότητά μας, ξεφεύγουμε από τις υποχρεώσεις μας, ξέρετε στην Ελλάδα έτσι μπορεί κανείς να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις του και στο εξωτερικό.

Για σχηματισμό κυβέρνησης

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης Έλεγα χθες, ότι υπάρχει μια λύση η οποία είναι πολύ δύσκολη που είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, μη ξέροντας τα αποτελέσματα. Δηλαδή θα έπρεπε ο κ Σαμαράς ν αλλάξει την άποψή του ότι θα διαπραγματευτεί το Μνημόνιο κι ότι δεν κάνει κυβέρνηση με άλλους γιατί απαιτεί την αυτοδυναμία και πιστεύει ότι θα την έχει.

Εάν, λοιπόν, υπό την πίεση των γεγονότων ο κ Σαμαράς δέχονταν να αλλάξει αυτή τη θέση του θα ήταν δυνατή, ίσως, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ το οποίο θα έπρεπε κι αυτό να συμφωνήσει από την πλευρά του με τους όρους που θα έθετε ο κ Σαμαράς .Αυτό όμως δεν υπάρχει γιατί τα δύο πρώτα κόμματα έχουν 149 έδρες. Άρα δεν έχουν 151 και κατά συνέπεια δεν μπορούν να κάνουν κυβέρνηση. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Είδα δε τον κ Κουβέλη ο οποίος, χθες, εκπνευσμένος, ίσως, με οίστρο, από τα αποτελέσματα τα οποία τον αναδεικνύουν σε σημαντική πολιτική δύναμη είπε ότι δεν θέλει καμία κουβέντα με αυτούς που υπέγραψαν τα μνημόνια. Ότι δεν δέχεται καμία συνεργασία. Πραγματικά ακούγοντας το ερώτημα που μου ετέθη ήταν γιατί βρε παιδάκι μου δεν καθόσουνα με τον Τσίπρα αφού κι αυτός τα ίδια λέει.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Εγώ ξέρω ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι σεβαστή. Επομένως, Ο κ Τσίπρας και το κόμμα του είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση. Κι ως τοιαύτη η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν μπορεί να μην είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Από κει και πέρα, βέβαια δεν σημαίνει τίποτα στις δημοκρατίες ότι κάποιος έχει μεγάλη απήχηση στο εκλογικό σώμα γιατί τότε θα έπρεπε οι μειοψηφίες να μην υπάρχουν. Άρα τόσα χρόνια θα έπρεπε ο Συνασπισμός να μην υπήρχε, όταν υπήρχαν συντριπτικές πλειοψηφίες που λέγανε άλλα πράγματα. Λοιπόν μ αυτή τη λογική εγώ πιστεύω ότι διατηρώ την άποψή μου ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν βλαπτική για τον τόπο. Θα ήταν βλαπτική για την ιδεολογία για την οποία ισχυρίζεται ο κ Τσίπρας ότι εκπροσωπεί , τυχάρπαστη και τυχοδιωκτική. Κι ότι επιβραβεύτηκε κι από τον λαό, ο οποίος βρέθηκε στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε, για να τον ψηφίσει αυτόν και το κόμμα του.

Εγώ δέχτηκα επιθέσεις από τον κ Τσίπρα και τους τραμπούκους του, υπό την μορφή του ξυλοδαρμού. Μου πέταξαν καρέκλα, μου πέταξαν γιαούρτι και ήταν μπροστά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και καθοδηγούσαν τους τραμπούκους. Δύο δήμαρχοί του ήταν επικεφαλείς στα γεγονότα που άρχισαν τον κύκλο των τραμπουκισμών και μετά συνοδεύτηκαν αυτά από πλήθος άλλων τραμπουκισμών κατά πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ δεν καταλάβαινε τόσους μήνες Δεν βλέπω, δηλαδή, πως είναι δυνατόν κάποιοι να λένε ότι εμείς επιτεθήκαμε στον κ Τσίπρα.

Ο κ Τσίπρας μέσα στη Βουλή έλεγε δεν θα βγαίνετε από τα σπίτια σας, Ο κ Τσίπρας έλεγε στο ΠΑΣΟΚ ότι θα φύγετε από τη χώρα νύχτα γιατί έχετε ποινικές ευθύνες. Ο κ Τσίπρας έβγαλε πρώτος αυτός αυτή την ορολογία την οποία σήμερα έχει ο κ Καμμένος και η Χρυσή Αυγή να μας αποκαλούν δοσίλογους και μίλησε περί γερμανικής κατοχής. Όλα αυτά τα έχει κάνει ο κ Τσίπρας. Αυτός που άνοιξε το δρόμο στη φασιστική φλυαρία γύρω από κάποιου είδους ξένη κατοχή επί της χώρας και δοσίλογων συνεργατών των ξένων κατακτητών είναι ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου ο οποίος επιβραβεύτηκε από τους πολίτες γι αυτή, ακριβώς, τη συμπεριφορά του, γιατί ήταν μεγάλο το πάθος του κόσμου εναντίον της πολιτικής που περιελάμβανε τα μνημόνια και που αναγκαστήκαμε εμείς να εφαρμόσουμε και να υπερασπιστούμε και ψήφισε τους πιο ακραίους. Είναι πολύ φυσιολογικό αυτό.

Για το ΠΑΣΟΚ

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, πλέον, ως σοβαρή πολιτική δύναμη. Δεν είναι μόνο το εκλογικό ποσοστό γιατί αυτό οφείλεται σε μεμονωμένους πολίτες οι οποίοι ευσυνείδητα, με μεγάλο κόπο και μεγάλες επιφυλάξεις κι αντιρρήσεις, ίσως, έφτασαν ως τις κάλπες και δεν άφησαν τον εαυτό τους να επηρεαστεί από τον συρμό, τα ρεύματα ιδεών της σημερινής εποχής. Αλλά εκτός από αυτό υπήρχαν κι άλλα δείγματα κατάπτωσης και διάλυσης. Δεν υπήρχαν εκπρόσωποι του κόμματος στα εκλογικά τμήματα. Σχεδόν πουθενά. Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ήταν κλειστά σε όλη την Ελλάδα Οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ δεν έβγαιναν να ακολουθήσουν τους υποψηφίους γιατί δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν αποδοκιμασίες. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε άνευ προηγουμένου σταυροθηρία αδιαφορώντας τελείως για το συμφέρον του κόμματος. Ασχολιόντουσαν μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον. Για την προσωπική τους επιβίωση. Όλα αυτά είναι φαινόμενα διάλυσης κι αποσύνθεσης Κι είναι προφανές ότι αυτό που τόσα χρόνια αρνούμαστε πεισματικά να κάνουμε – και το αρνιούνταν οι εκάστοτε ηγέτες του κόμματος οι οποίοι προέρχονται από μια διαδικασία, σχεδόν δια βοής, δημοψηφισματικού τύπου αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν τη μορφή λειτουργίας του κόμματος. Κι αυτό οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στη διάλυση, στην ασφυξία κι ενδεχόμενα ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση εάν, πλέον, είναι απαραίτητη το να υπάρχει ένα τέτοιου είδους κόμμα. Δεν μιλάω για τον τίτλο. Ο τίτλος δεν με ενδιαφέρει. Μπορεί να υπάρχει. Μπορεί να μην υπάρχει ο πράσινος ήλιος να τον βάψουμε κόκκινο η ροζ αλλά εν πάση περιπτώσει τέτοιο κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει. στο μέλλον. Δεν μπορεί να ψηφίζουμε αρχηγό, επειδή κάποιοι συναισθηματικά το λένε επειδή λέγεται ο ένας Παπανδρέου, ο άλλος λέγεται Βενιζέλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk