Επέστρεψε την διερευνητική εντολή ο Αντώνης Σαμαράς
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ.κ. Αντ. Σαμαρά με τον κ. Ευ. Βενιζέλο στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Αντ. Σαμαρά με τον κ. Ευ. Βενιζέλο στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τέλος, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ.Κουβέλη.
Ανάμεσα στις δύο αυτές συναντήσεις και λίγο πριν τις 4.30 μ.μ. ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε από τα γραφεία του κόμματος τόνισε ότι «οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ».
Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, «η σωτηρία του τόπου περνά από την απόρριψη των μέτρων λιτότητας», ενώ αντιπρότεινε μέτρα ενίσχυσης και ανάπτυξης της οικονομίας.
«Οι δεσμεύσεις που υπέγραψε ο κ. Σαμαράς δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία για τη χώρα», πρόσθεσε ενώ αναφερόμενος στην επιλογή του ελληνικού λαού είπε: «Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτά που έδιωξε ο ελληνικός λαός από την πόρτα την Κυριακή το βράδι».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιδιώξει να εξαντλήσει κάθε συννενόηση με τις δυνάμεις της Αριστερας, ενώ κάλεσε τόσο τις ηγεσίες των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων όσο και την ηγεσία της Ευρώπης να μην προσπαθήσουν να σημιουργήσουν κλίμα «τεχνητών εκβιασμών». «Η πολιτική της λιτότητας την Κυριακή το βράδι απορρίφθηκε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνεδρίαση της μικρής εκλογικής επιτροπής του ΠαΣοΚ που προηγήθηκε της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να οριστικοποιηθεί η θέση τιου κόμματος στις προτάσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η πρόταση 6 σημείων τα κυριώτερα των οποίων είναι: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, Διαπραγμέτευση όρων του Μνημονίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταραχθεί η θέση της χώρας στο ευρώ και την Ευρωζώνη – Πρωθυπουργό ευρύτερης αποδοχής.
Στη συνεδρίαση υπήρξαν διαφωνίες καθώς ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Χρυσοχοίδης υποστήριξαν ότι το ΠαΣοΚ δεν πρέπει να επανακαθορίζει τη στάση σε σχέση με τα άλλα κόμματα αλλά οι συγκλίσεις πρέπει να γίνουν βάσει προγράμματος.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί σε λίγη ώρα με τον κ. Σαμαρά, ενω η συνάντηση με την γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα δεν θα πραγματοποιηθεί διότι δεν κρίθηκε απαραίτητη.
Ο κ. Βενιζέλος στη δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής, πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με όσες δυνάμεις πιστεύουν στο ευρώ ανεξαρτήτως της θέσης που έχουν πάρει απέναντι στο μνημόνιο, ώστε η κυβέρνηση να έχει τη μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση.
Απέκλεισε δηλαδή μια κυβέρνηση του δικομματισμού, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει δυνατότητα να σχηματιστεί με βάση τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του ΠαΣοΚ και της ΝΔ.
Ορισμένα μέλη της μικρής εκλογικής επιτροπής θεωρούν ότι το ΠαΣοΚ δεν θα πρέπει να μπει καθόλου στη συζήτηση για μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι δεύτερο κόμμα.
Θεωρούν έτσι ότι θα αναγκάσουν τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στα μεγάλα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και να αναλάβει την ευθύνη για το αδιέξοδο και την επόμενη αναμέτρηση.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, ανέφερε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση μόνο με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, ενώ κάλεσε τον κ. Σαμαρά να διευλρινήσει τι προτείνει. Ο κ. Κουβέλης ζήτησε κυβένρηση «ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης, σε αντίποδα με τις πολιτικές που καταψηφίστηκαν και με στόχο την παραμονή στην ευρωζώνη και την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο».
Η εκλογική μάχη της Κυριακής αποδείχτηκε βατερλώ για το ΠαΣοΚ, το οποίο δεν εκλέγει βουλευτή σε 19 από τις συνολικά 56 περιφέρειες της χώρας. Χωρίς εκπροσώπηση μένει το ΠαΣοΚ στις 8 μονοεδρικές περιφέρειες.

