«Η Θέμις έχει νεύρα» με τη Βίκυ

«Αυτό το σπίτι ανήκει στον ελληνικό λαό, αν αποδειχθούν όλα όσα καταγράφονται στο κατηγορητήριο» φέρεται να είπε ο ανακριτής, ο οποίος προφυλάκισε λίγο αργότερα την κυρία Βίκυ Σταμάτη, σύζυγο του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Η φράση αυτή προϊδεάζει για το κλίμα που επικρατεί σχετικά με την υπόθεση αυτή στη Δικαιοσύνη…

«Αυτό το σπίτι ανήκει στον ελληνικό λαό, αν αποδειχθούν όλα όσα καταγράφονται στο κατηγορητήριο» φέρεται να είπε ο ανακριτής, ο οποίος προφυλάκισε λίγο αργότερα την κυρία Βίκυ Σταμάτη, σύζυγο του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Η φράση αυτή προϊδεάζει για το κλίμα που επικρατεί σχετικά με την υπόθεση αυτή στη Δικαιοσύνη… Νωρίτερα βέβαια είχε ζητήσει «συγγνώμη» από τους συνηγόρους της για τη συγκεκριμένη φράση. Είχε προηγηθεί ένταση και από την πλευρά της κυρίας Σταμάτη, όταν υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης κατά του ανακριτή για την προηγηθείσα δήμευση.
Στην απόφαση της δήμευσης εκφραζόταν η βεβαιότητα ότι η κατηγορουμένη έχει διαπράξει τα αδικήματα. «Πώς το ξέρει ο ανακριτής, πριν από την απολογία της;» ρωτούσαν και κατήγγελλαν οι συνήγοροι της πλευράς της κυρίας Σταμάτη… Οι αμοιβαίες εξηγήσεις δόθηκαν αλλά η συνέχεια, με την απεργία πείνας της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου, πυροδότησε για ακόμη μία φορά τη συζήτηση αν ήταν όντως ύποπτη φυγής και αν τελικά έπρεπε να προφυλακιστεί.
Η συζήτηση για τις προφυλακίσεις σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος είναι παλιά στην Ελλάδα και επανέρχεται κάθε φορά που επώνυμος οδηγείται στον Κορυδαλλό. Ενώ όλοι, το προηγούμενο διάστημα, απαιτούσαν «κάποιος να πάει φυλακή για τα χρήματα που φαγώθηκαν από το δημόσιο ταμείο», τώρα ακούγονται και φωνές έντονων επικρίσεων για τη συγκεκριμένη προφυλάκιση.
«Στην περίπτωση της συζύγου του πρώην υπουργού», μας έλεγε συνταξιούχος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η απόφαση ανακριτή – εισαγγελέα «μοιάζει να συνάδει προς το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα». Αναρωτιόταν πάντως κατά πόσον τηρήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες και προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Με τη νεότερη νομοθεσία τρεις είναι οι προϋποθέσεις οι οποίες είναι προαπαιτούμενο της προφυλάκισης: α) ο υπόδικος να είναι ύποπτος φυγής, β) να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής και γ) να είναι ύποπτος διάπραξης νέων παρόμοιων αδικημάτων. Σε κάθε περίπτωση η προφυλάκιση είναι περιοριστικό μέτρο και όχι προκαταβολή ποινής.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η κυρία Βίκυ Σταμάτη έχει με την πολυτελή διαβίωσή της, πράγματι, προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, σε μια εποχή μάλιστα όπου ο ελληνικός λαός μετράει τις πληγές της καθημερινότητάς του. Μάλλον είναι από τα ελάχιστα παραδείγματα, στην ελληνική κοινωνία, που μητέρα ανήλικου παιδιού οδηγείται στη φυλακή και το «κοινό» – προετοιμασμένο από τα ΜΜΕ, είναι αλήθεια – αποφαίνεται «καλά της κάνανε»… Οσοι αντιδρούν μάλιστα και διαφωνούν στην προφυλάκιση, προ της γενικής κατακραυγής (πλην του δικηγόρου Ι. Μαντζουράνη στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής) αρνούνται να δηλώσουν τη διαφωνία τους επωνύμως και ψελλίζουν μόνο επιχειρήματα σε τηλεφωνήματα, τα οποία καταλήγουν στην εξής επωδό: «Πρόσεξε μη γράψεις το όνομά μου, μη με κάψεις. Δεν θέλω να τα βάλω με τους δικαστές, δεν θέλω να γίνω υποστηρικτής πρακτικών κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος».
Η αλήθεια είναι ότι η κυρία Σταμάτη – αλλά όχι μόνο αυτή, και ο σύζυγός της – προκάλεσε με την πολυτελή διαβίωσή της. Δεν ήταν μόνο η στέγασή της στο ακίνητο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, οι λογαριασμοί στην ελβετική τράπεζα ή ο πολυτελής γάμος στο Παρίσι και το Four Seasons το 2004. Οσο και αν ο πρώην υπουργός επέμενε ότι ο γάμος έγινε γιατί ο ίδιος επιθυμούσε να αναβιώσει τις μνήμες του επαναστατικού Μάη του ’68, κανένας δεν τον πίστεψε και όλοι έριξαν στη σύζυγο τα βάρη για την επίδειξη του πλούτου.
Oπως όλοι υπέθεσαν ότι εκείνη παρήγγειλε τον πολυτελή καναπέ από το Παρίσι με τα φουσκωμένα τιμολόγια…
Το ερώτημα όμως, όπως μας έλεγε άλλος εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός, είναι κατά πόσον «η πολυτελής διαβίωση από μόνη της μπορεί να αποτελέσει νόμιμο τεκμήριο ενοχής και ακόμη περισσότερο να οδηγήσει σε προφυλάκιση μιας μητέρας όταν ο πατέρας βρίσκεται επίσης στον Κορυδαλλό».
Συζήτηση μεταξύ νομικών
Το βλέμμα στα «παράθυρα»
Η υπόθεση της κυρίας Σταμάτη ανοίγει πάλι τη συζήτηση μεταξύ των νομικών για το κατά πόσον οι δικαστικές διαδικασίες επηρεάζονται από τα πρωτοσέλιδα και κατά πόσον τα στοχοποιημένα πρόσωπα από τα ΜΜΕ οδηγούνται εκ των προτέρων στην καταδίκη. «Η αποκαλυπτική δημοσιογραφία, που υποχρεούται να σέβεται τον νόμο, πολλές φορές δημιουργεί αρνητικό κλίμα για τα δημόσια πρόσωπα. Οχι πάντα άδικα, αλλά ο τρόπος που δρα η Δικαιοσύνη είναι διαφορετικός» μας έλεγε γυναίκα δικαστής. «Το κλίμα αυτό όμως αναγκάζει εμάς τους δικαστές να ακολουθήσουμε ενίοτε όχι τον δρόμο της διερεύνησης αλλά τον δρόμο της καταδίκης, προτού η υπόθεση εισαχθεί στο συμβούλιο ή προτού γίνει η δίκη, προκειμένου να μη βρεθούμε «αντίθετοι» στο λαϊκό αίσθημα. Μάλιστα στην Ελλάδα οι υποθέσεις ακολουθούνται από τους δημοσιογράφους κατά πόδας στο στάδιο της προανάκρισης και εγκαταλείπονται μετά πολλών επαίνων στη διάρκεια της δίκης, όταν γίνεται και η ουσιαστική διερεύνηση» λέει. «Ετσι η «τυφλή» θεά της Δικαιοσύνης, όχι μόνο τυφλή δεν είναι», κατέληγαν όσοι ανώνυμα μίλησαν στο «Βήμα», «αλλά μοιάζει να λοξοκοιτάζει άλλοτε προς τους τηλεοπτικούς δέκτες και τα «παράθυρα» και άλλοτε προς τα αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα». Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο έγινε και με την υπόθεση της προφυλάκισης της κυρίας Σταμάτη, η οποία έχει υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης, με την προτροπή και αρμόδιου δικαστικού λειτουργού αυτή τη φορά… «Oταν αυτά μάλιστα συμβαίνουν προεκλογικά, δίνουν λαβή για ποικίλα σχόλια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk