Επιδημία του ιού HIV στο κέντρο της Αθήνας

Διαστάσεις επιδημίας στην περιοχή της Αθήνας έχει πάρει το AIDS. Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις χιλιάδες ανδρών που είχαν σεξουαλική επαφή, χωρίς να λαμβάνουν προφυλάξεις, με ιερόδουλες φορείς του ιού HIV έχει προκαλέσει αναστάτωση στο πανελλήνιο.

Διαστάσεις επιδημίας στην περιοχή της Αθήνας έχει πάρει το AIDS. Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις χιλιάδες ανδρών που είχαν σεξουαλική επαφή, χωρίς να λαμβάνουν προφυλάξεις, με ιερόδουλες φορείς του ιού HIV έχει προκαλέσει αναστάτωση στο πανελλήνιο. Το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει «ανάψει». Χιλιάδες άνδρες – τις 5.000 έφθαναν ως το μεσημέρι της Παρασκευής, πολλοί εκ των οποίων Ελληνες, νέοι σε ηλικία – τηλεφωνούν φοβισμένοι για να ενημερώσουν σχετικώς τους αρμοδίους του Κέντρου προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις και να λάβουν, όσοι χρειάζονται, την κατάλληλη θεραπεία.
Η διαπίστωση του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου περί «υγειονομικής βόμβας στο κέντρο της Αθήνας που εξερράγη» ήταν τρομακτική, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι βρισκόμαστε πλέον στο… και πέντε. Το πρόβλημα «ξέφυγε» από το γκέτο – όπως είπε ο υπουργός – και αναμείχθηκε με τη δρώσα ελληνική κοινωνία.

Προδιαγεγραμμένη πορεία

Δυστυχώς, η πορεία αυτή ήταν αναπόφευκτη. Οταν το 2007 οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κκ. Μ. Λαζανάς και Π. Γαργαλιάνος είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 20% σε σχέση με το 2006, κάποιοι τους διέψευσαν προσπαθώντας να «κουκουλώσουν» το πρόβλημα. Είχαν αποδώσει την αύξηση στο έλλειμμα ενημέρωσης του πληθυσμού. Δύο ημέρες μετά τις ανακοινώσεις οι τότε εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ έκαναν λόγο για σταθερή πορεία της νόσου στην Ελλάδα.
Εναν χρόνο μετά, το 2008, ο τότε υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ι. Πιερρουτσάκος παραδέχθηκαν ότι τα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα παρουσιάζουν αυξητική τάση. Επί της ουσίας όμως δεν έγινε τίποτε. Αλλωστε τα δύο χρόνια που ακολούθησαν η Ελλάδα ζούσε στον αστερισμό της… πανδημίας γρίπης.
Και φθάνουμε στο 2011, οπότε ο κ. Λοβέρδος κάνει αναφορά στην αδήλωτη πορνεία μέσω της οποίας – όπως είχε πει – μεταφέρεται ο ιός. Ο υπουργός Υγείας είχε προβλέψει ότι «ο ιός του AIDS θα μεταφερθεί στην ελληνική οικογένεια αν δεν προσεχθεί το θέμα με τις εκδιδόμενες γυναίκες».
Οταν ο υπουργός εισακούστηκε και πήρε το «πράσινο φως» για την έκδοση υγειονομικής διάταξης, ήταν αργά. «Η συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη πρέπει να συνεχιστεί. Χωρίς την Αστυνομία οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν θα μπορούν να κάνουν το έργο τους, αφού απειλούνται με ξυλοδαρμό» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Λοβέρδος.
Παράλληλα τονίζει πως οι αρμόδιες αρχές πρέπει να τηρούν τη νομιμότητα σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση οίκων ανοχής και στούντιο. «Από τους 600 οίκους ανοχής και στούντιο, μόνον οι επτά είναι νόμιμοι» επανέλαβε.

115 νέα κρούσματα το πρώτο τρίμηνο

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα AIDS είναι αποκαλυπτικά: το πρώτο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν, στον κύκλο των τοξικομανών, 115 νέες περιπτώσεις φορέων του ιού HIV, όταν το 2011 τα κρούσματα ήταν 250 και τις προηγούμενες χρονιές δεν ξεπερνούσαν τα δέκα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ως το τέλος του τρέχοντος έτους ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών θα ξεπεράσει τα 300.
«Για να φθάσουμε στο σημείο να κινητοποιηθούμε όλοι και να κάνουμε τέτοιους ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Μιλάμε πια για επιδημία AIDS στο κέντρο της Αθήνας στον χώρο των τοξικομανών» αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θ. Παπαδημητρίου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια κυρία Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, η ανοδική πορεία του AIDS μπορεί να ανακοπεί με συντονισμένες ενέργειες. Πρώτος στόχος, όπως σημειώνει, είναι η σταθεροποίηση και εν συνεχεία η μείωση της επίπτωσης των κρουσμάτων. Χρειάζεται ενημέρωση του κόσμου και βεβαίως εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. «Η εισαγωγή του είχε σχεδιαστεί, τα συγγράμματα ήταν έτοιμα, εν τούτοις το πρόγραμμα σταμάτησε κυρίως, υποθέτω, λόγω συντηρητικής κοινωνίας» τόνισε. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι» πρόσθεσε η κυρία Κρεμαστινού «τη σημασία του ασφαλούς σεξ. Αν θεωρητικά από αύριο σταματήσει το μη ασφαλές σεξ, τότε αυτομάτως σταματούν τα νέα κρούσματα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk