Το πράσινο φως

Σε ευρείες ανακατατάξεις φαίνεται να οδηγείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθώς το σημερινό μοντέλο αντιμετώπισης της οικονομικής (και όχι μόνον) κρίσης έχει φθάσει στα όριά του. Το πράσινο φως για τις αλλαγές αυτές θα ανάψει, όπως όλα δείχνουν, με την επικράτηση απόψε του γάλλου Σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά Ολάντ. Υπάρχουν όμως πολλοί που πιστεύουν ότι, παρά το τεράστιο βάρος της Γαλλίας στα ευρωπαϊκά πράγματα, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι είτε κερδίσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις είτε κερδίσουν οι αντιευρωπαϊκές οι επιπτώσεις στη διαγραφόμενη νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι τεράστιες.

Το πράσινο φως | tovima.gr
Σε ευρείες ανακατατάξεις φαίνεται να οδηγείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθώς το σημερινό μοντέλο αντιμετώπισης της οικονομικής (και όχι μόνον) κρίσης έχει φθάσει στα όριά του. Το πράσινο φως για τις αλλαγές αυτές θα ανάψει, όπως όλα δείχνουν, με την επικράτηση απόψε του γάλλου Σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά Ολάντ. Υπάρχουν όμως πολλοί που πιστεύουν ότι, παρά το τεράστιο βάρος της Γαλλίας στα ευρωπαϊκά πράγματα, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι είτε κερδίσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις είτε κερδίσουν οι αντιευρωπαϊκές οι επιπτώσεις στη διαγραφόμενη νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι τεράστιες. Πρώτον, διότι και αν ακόμη προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση, το έργο που θα έχει να επιτελέσει θα είναι δυσβάσταχτο, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσει να το φέρει εις πέρας. Και, δεύτερον, διότι αν επικρατήσουν τελικά οι αντιευρωπαϊστές, τότε θα δημιουργηθεί μια τεράστια κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα τινάξει στον αέρα και τη νέα προσπάθεια για μια άλλη πολιτική.
Μέσα στο αβέβαιο αυτό περιβάλλον το μόνο βέβαιον είναι ότι, αν επαληθευθούν οι προβλέψεις για νίκη του Φρανσουά Ολάντ, τότε θα τεθεί τέρμα στη σημερινή, γερμανικής επιβολής, ευρωπαϊκή γραμμή της μονοσήμαντης λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, με την υιοθέτηση μιας πιο ισορροπημένης πολιτικής, η οποία θα συνδυάζει δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη. Διότι είναι φανερό πλέον ότι η πολιτική της λιτότητας δεν οδηγεί μόνο στην οικονομική εξαθλίωση τις χώρες που την εφαρμόζουν αλλά έχει και τεράστιες αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις γενικότερα. Και δεν είναι τυχαίο που η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστικών (και συχνά ακόμη και φασιστικών) κομμάτων αποτελεί τώρα ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, το οποίο συνδυαζόμενο με το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και της συζήτησης για την επαναφορά των συνόρων δυναμιτίζει ουσιαστικά την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα. Και ενώ τα προβλήματα αυτά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με την επίκληση περισσότερης Ευρώπης, για την αποτροπή της επιστροφής σε έναν άκρατο εθνικισμό, που τόσο ακριβά πλήρωσε στο παρελθόν η Γηραιά Ηπειρός μας, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο.
Μέσα στο κλίμα αυτό καλούνται λοιπόν σήμερα οι έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν ποιους θεωρούν πιο κατάλληλους για να οδηγήσουν το κλυδωνιζόμενο ελληνικό σκάφος σε ασφαλές λιμάνι. Δεν θέλει βέβαια και πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ότι περιθώρια για επικίνδυνους πειραματισμούς που οδηγούν σε ακυβερνησία, είτε με τον σχηματισμό μιας ετοιμόρροπης κυβέρνησης είτε με την προσφυγή σε αλλεπάλληλες εκλογές, δεν υπάρχουν. Στις εκλογές αυτές δεν κρίνεται όμως μόνο η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άρα η δυνατότητα να επωφεληθεί από τις όποιες θετικές αλλαγές που είναι πιθανόν να υπάρξουν στη γενικότερη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, αλλά και το τι θα συμβεί στο εσωτερικό της χώρας και μάλιστα άμεσα. Αρκεί να σκεφθούμε ότι την ώρα που ο κίνδυνος μιας ακόμη μεγαλύτερης ύφεσης είναι υπαρκτός (και ο νέος μηχανισμός στήριξης προβλέπει την παροχή των δόσεων του δανείου μόνο αν προηγουμένως έχουν επιτευχθεί οι συμφωνηθέντες στόχοι), η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ ως τα μέσα Ιουνίου. Και αυτό τα λέει όλα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk