Τα κορίτσια της καρδιάς μας

Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ παίζεται σε σκληρό γήπεδο. Λακκούβες, παγίδες, διαδοχή της προηγούμενης έξαρσης από την πίκρα της αποτυχίας… Αυτός ο κανόνας στοίχισε ακριβά στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών. Πέρυσι πάτησε στην κορυφή του κόσμου, κάτι το πρωτόφαντο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ωστόσο ένα όνειρο λογικό και ένας στόχος, θεωρητικά, εφικτός σταμάτησαν στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Επιτυχία και αποτυχία είναι οι δύο όψεις του νομίσματος.

Τα κορίτσια της καρδιάς μας | tovima.gr
Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ παίζεται σε σκληρό γήπεδο. Λακκούβες, παγίδες, διαδοχή της προηγούμενης έξαρσης από την πίκρα της αποτυχίας… Αυτός ο κανόνας στοίχισε ακριβά στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών. Πέρυσι πάτησε στην κορυφή του κόσμου, κάτι το πρωτόφαντο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ωστόσο ένα όνειρο λογικό και ένας στόχος, θεωρητικά, εφικτός σταμάτησαν στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Επιτυχία και αποτυχία είναι οι δύο όψεις του νομίσματος. Αλλά αν η απογοήτευση είναι αναπόφευκτη, ο θαυμασμός και η εκτίμηση για τα «κορίτσια της καρδιάς μας» είναι στοιχείο αλώβητο σε πορεία μιας δεκαετίας που έδωσε στο άθλημα τη μορφή μιας εμβληματικής παρουσίας. Οχι λοιπόν δάκρυα, αλλά η πεποίθηση ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχισθεί και θα διευρυνθεί από τις ίδιες τις σπουδαίες πρωταγωνίστριες ενός θαυμαστού συνόλου με καθοδηγητή έναν πρώτης κλάσης προπονητή. Οι πραγματικοί φίλαθλοι άλλες προσδοκίες είχαν και μόνο οι χοντρόπετσοι οπαδοί έμειναν ασυγκίνητοι. Αλλωστε δεν πρόκειται για την άνοδο και την πτώση μιας «αυτοκρατορίας» από αυτές όπου η επαγγελματοποίηση έχει το δικό της «φασόν».
***
Η ΕΘΝΙΚΗ ομάδα έδωσε στην Ελληνίδα – και όχι μόνο στην αθλήτρια – παγκόσμιο κύρος και αγωνιστική αξιοπρέπεια. Είναι αποκτήματα που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στην πορεία του ελληνικού αθλητισμού. Και αν συναισθηματικά υπάρχει, αναπόφευκτα, η πικρία, έρχεται ως αντιστάθμισμα το μεγάλο ενεργητικό του 2011. Ο πραγματικός αθλητισμός – και αυτόν υπηρετούν αυτές οι κοπέλες – δεν είναι τζόγος όπου τσεπώνεις κέρδη της τύχης και της κομπίνας. Είναι δοκιμασία βαθιάς και ενσυνείδητης προσπάθειας χρόνων που η αποτυχία ενός μεγάλου στόχου δεν την ακυρώνει. Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι αυτή η δοκιμασία για την ολυμπιακή πρόκριση είναι προϊόν μιας ακατανόητης και βλακώδους νοοτροπίας των διοικούντων την παγκόσμια υδατοσφαίριση που στερεί από την πρωταθλήτρια κόσμου την απευθείας συμμετοχή στους Ολυμπιακούς όχι ως δώρο αλλά ως υποχρέωση. Είναι περίεργο σε ατομικά αθλήματα να ταξιδεύουν στο Λονδίνο, απ’ όλες τις χώρες, αθλητές και αθλήτριες με το «χαμηλό όριο πρόκρισης» που σε σύγκριση με τον παγκόσμιο τίτλο είναι άχυρα που θα χαθούν μέσα στη δίνη των αγώνων.
***
ΒΕΒΑΙΑ, η Πολιτεία οφείλει να τιμήσει το κύρος της ως προς τα όσα υλικά δικαιούνται τα μέλη της ομάδας. Οσον αφορά τους επισήμους, όπως και να έρθουν τα πράγματα κάποιες φωτογραφίες θα βγάλουν με αθλητές και αθλήτριές μας που ασφαλώς θα διακριθούν στο Λονδίνο. Τέλος, καλή επιτυχία στην Εθνική ανδρών υδατοσφαίρισης, με τη μεγαλύτερη αριθμητική και χρονική παρουσία σε Ολυμπιακούς και που ανέτρεψε επάξια τα προγνωστικά.
***
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ γεγονός για το 2012 είναι η διαπίστωση ότι σε δημοφιλή αθλήματα, το μπάσκετ και το βόλεϊ, η περιφέρεια άρθρωσε δυναμικά τον δικό της λόγο. Ομάδες όπως ο Φοίνικας Σύρου και ο Παμβοχαϊκός του Κιάτου, ο Κολοσσός Ρόδου και ο ΑΓΟ Ρεθύμνου – και όχι μόνο – απέδειξαν ότι όταν υπάρχει σωστή οργάνωση και συνέπεια απ’ όλες τις πλευρές η περιφέρεια όχι μόνο ανταγωνίζεται τον άξονα Αθήνας – Πειραιά – Θεσσαλονίκης αλλά και επιτυγχάνει πρωταγωνιστικές επιδόσεις. Ας ελπίσουμε ότι τέτοια δείγματα υγείας σ’ ένα χειμαζόμενο αθλητικό τοπίο θα συνεχισθούν και θα πολλαπλασιαστούν και σε άλλα αθλήματα.
***
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κέρδος δεν είναι μόνο η τελική διάκριση αλλά και η σφυρηλάτηση γερού δεσμού με την τοπική κοινωνία. Τούτο σημαίνει καλλιέργεια κλίματος κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης σχέσεων διαφορετικών – αν μάλιστα το φίλαθλο πνεύμα επιβάλλεται του τοπικισμού – από τη συνηθισμένη δημοτικότητα του διάχυτου ανά τη χώρα οπαδισμού. Αθληση με ρίζες εντοπιότητας και ό,τι θετικό συνεπάγεται. Πρόκειται για πρακτική μιας συγκροτημένης αθλητικής οργάνωσης, στόχος σταθερός που ευρύτερα σχετίζεται με τη ζωογόνηση του πολύτιμου κυττάρου που λέγεται τοπικό σωματείο. Ενας τέτοιος στόχος ακούγεται ωραία, αλλά το παντοτινό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση και η εφαρμογή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk