H Εσθήρ περπατούσε με αργές, νωχελικές κινήσεις. Τα κατάξανθα μακριά μαλλιά της έλαμπαν κάτω από τα φώτα. Οι θαμώνες του «Café Carlyle» είχαν γυρίσει εντυπωσιασμένοι προς το μέρος της. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής χαμογέλασε ειρωνικά. «Η στενή μας φίλη εκπροσωπεί επάξια την ελληνική ομορφιά στη Νέα Υόρκη» είπε. «Κοιτάξτε την! Αψογη! Ατσαλάκωτη!» συνέχισε. «Μοιάζει σαν να μην κουράστηκε καθόλου από την υπερατλαντική πτήση, την ξέφρενη βραδιά στο private club «The Boom Boom» και ένα πολύ ενδιαφέρον lunch της Ντόντας Βορίδη-Γουλανδρή με καλεσμένους αποκλειστικά jet-setters» χτύπησε με τις άκρες των δαχτύλων του την κομψή, βελούδινη θήκη πούρων του classic café.
Η Εσθήρ πλησίασε στο τραπέζι μας. Βυθίστηκε σε μια μικρή πολυθρόνα. Παρατήρησα ότι είχε αντικαταστήσει τα αγαπημένα της πορτοκαλί πέδιλα του Reed Krakoff με τα ροζ ιντιέν του Brian Atwood. Παρακολούθησε το βλέμμα μου. «Καταλαβαίνεις, ma petite, ότι οι κοινωνικές υποχρεώσεις στη μητρόπολη του πλανήτη διαδέχονται η μία την άλλη με απίστευτη ταχύτητα» υποστήριξε. «Κάποιες φορές θα ήθελα να ήμουν η Ριάνα ή η Μπιγιονσέ» γέλασε δυνατά. «Ονειρεύομαι μια κατάλευκη limo με… ιδιωτική γκαρνταρόμπα» τίναξε την πλούσια χαίτη των μαλλιών της. «Ετσι δεν θα είμαι αναγκασμένη να κάνω ατελείωτες διαδρομές μεταξύ του ξενοδοχείου που μας φιλοξενεί, των διαμερισμάτων της Park Avenue όπου δίνονται τα parties και των trendy spots» άφησε να της ξεφύγει ένας βαθύς αναστεναγμός.
Το νεοϋορκέζικο lunch της Ντόντας με τη Δάφνη και τον Oscar
«Τελικά η Νέα Υόρκη είναι πραγματικά η πόλη η οποία δεν κοιμάται ποτέ» σημείωσα. «Η διεθνής οικονομική κρίση μοιάζει σαν να μην άγγιξε το Big Apple» κούνησα το κεφάλι μου. «Η λάμψη των stars και οι προκλητικές σπατάλες των κροίσων στις boutiques της Madison Avenue, τα πανάκριβα εστιατόρια και τα privé clubs καλύπτουν με ένα μεγάλο πέπλο χρυσόσκονης τα όποια προβλήματα» τόνισα.
Στη συνέχεια η Εσθήρ μάς διηγήθηκε με λεπτομέρειες όσα διαδραματίστηκαν στο lunch το οποίο διοργάνωσε στην private τραπεζαρία του πολυτελούς ιστορικού ξενοδοχείου «The Carlyle» η κυρία Ντόντα Βορίδη.
Μέσα στο εντυπωσιακό ντεκόρ που φέρει την υπογραφή της διάσημης παγκοσμίως interior designer Mica Ertegun (χήρας του μεγάλου Ahmet Ertegun, ιδρυτή και προέδρου της Atlantic Records και σημαντικού παράγοντα στην επαγγελματική πορεία των Eric Clapton, Phil Collins, Genesis, Rolling Stones, Led Zeppelin), οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό μενού. Ανάμεσά τους η Λίτα Λιβανού, σύζυγος του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Λιβανού, η Σοφία Κουμάνταρου, η Δάφνη Γκίνες, πρώην σύζυγος του Σπύρου Νιάρχου, και ο διάσημος παγκοσμίως σχεδιαστής μόδας Oscar de la Renta. Ο ευφυέστατος Oscar έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον αγαπημένους μετρ των ελληνίδων jet-setters μετά τον Ελληνοαμερικανό Τζέιμς Γκαλάνος, ο οποίος έντυνε αποκλειστικά τη Νάνσυ Ρίγκαν.
Η fashion icon εκκεντρική Δάφνη Γκίνες προτίμησε πάντως για μία ακόμη φορά να φορέσει δημιουργία της νεαρής σχεδιάστριας Σάρα Μπάρτον για τον οίκο Alexander McQueen.

Ο Απόστολος, η Ράνια και ο πληθωρικός Γκανής
Επέστρεψα στην Ελλάδα γεμάτη από έντονες παραστάσεις, εικόνες, χρώματα… Το τοπίο στη Στυλίδα είναι διαφορετικό. Ηρεμο, γαλήνιο. Ομορφο πάντα. Ο δήμαρχος Ανατολικής Φθιώτιδας Απόστολος Γκλέτσος ένιωθε ιδιαίτερα περήφανος μετά το τέλος της ομιλίας της Ράνιας Μπαλλή. Η διακεκριμένη αρχαιολόγος και νομικός έδωσε διάλεξη με θέμα «Η Ελλάδα και τα αρχαία εμπνέουν τους ξένους». Το πολυπληθές ακροατήριο που είχε συγκεντρωθεί σε αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου στη Στυλίδα παρακολουθούσε το «Grand Tour», τη μεγάλη περιήγηση δηλαδή επιφανών διεθνών προσωπικοτήτων (λόγιων, συγγραφέων, διάσημων αρχαιολόγων) στη χώρα μας. Από τα μέσα του 11ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Ξεκινώντας από τον μαρκήσιο De Nointel ως τον Ερρίκο Σλήμαν και τον Εντουαρντ Ντόντγουελ. Ο τελευταίος θεωρούσε ότι τα Φάλαρα (έτσι ονομαζόταν η αρχαία Στυλίδα) ήταν το λιμάνι της Λαμίας. Στο πολύ προσεγμένο οπτικοακουστικό υλικό (ντοκυμαντέρ), το οποίο προβαλλόταν συγχρόνως, πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του Βαγγέλη Χρόνη, γενικού διευθυντή του ομίλου Λάτση, ο οποίος ως γνωστόν έχει γράψει την ποιητική συλλογή «Νέοι στον Αδη».
Μετά το τέλος της ομιλίας οι προσκεκλημένοι του κ. Γκλέτσου που είχαν φθάσει από την Αθήνα – ανάμεσά τους ο σύζυγος της ομιλήτριας, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Βύρων Μπαλλής, οι βουλευτές Τόνια Αντωνίου και Χρήστος Σταϊκούρας, η Ντένη Λιάπη, ο Νίκος Φρονιμόπουλος, η Πάτρα Παπαδημητρίου και ο Στέλιος Καφαντάρης – συνέφαγαν στο δημοφιλές «Casa al Mare» το οποίο βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο πάρκο της Στυλίδας.
Η εμφάνιση του Βάιου Γκανή, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας, στο εστιατόριο δημιούργησε αίσθηση. Ο πληθωρικός κ. Γκανής έχει διαμείνει για 10 χρόνια στις ΗΠΑ. Μελέτησε από πολύ κοντά τον τρόπο με τον οποίο παράγουν τα κρασιά τους οι αμπελουργοί της Καλιφόρνιας και παρακολούθησε μαθήματα πολιτικού marketing. «Για τον αδερφό Απόστολο θα έτρεχα και στην άκρη του κόσμου!» μου είπε. Oh! Mon Dieu! Για τον brother Apostolos… τα πάντα! Για την πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή όμως;

Terreur!..
Τελειώνοντας θέτω το φοβερόν και τρομερόν ερώτημα το οποίο είμαι σίγουρη ότι θα… ταλανίσει τους κατοίκους αυτής της χώρας τις επόμενες μέρες. Ποιο είναι το κοινό στοιχείο που «συνδέει» τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα Μάκη Ψωμιάδη με τη σύζυγο του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη; Η απάντηση είναι η εξής: Ο big Mac και η Vicky, οι οποίοι «εγκατέλειψαν» τη μονοκατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό ο πρώτος και το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου η δεύτερη για τις Φυλακές Κορυδαλλού, αισθάνονται τρόμο στην ιδέα και μόνο των μικροβίων…

Alekos à Paris…
Φίλοι από το Παρίσι με πληροφόρησαν ότι η έκθεση του Αλέκου Φασιανού με τίτλο «La lumière retrouvée» στη Rue des Beaux-Arts γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Διεθνείς προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και των επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν εκεί. Ο έλλην ζωγράφος «πουλάει τρελά» στην Πόλη του Φωτός, αλλά και στη Νότια Γαλλία από το 1975.

Στη Ρώμη ο γάμος Χανδρή
Παρά τις σκληρές αντιπαραθέσεις που είχε στο παρελθόν με τον έλληνα μεγιστάνα σύζυγό της για οικονομικού τύπου θέματα τα οποία αφορούσαν το διαζύγιό τους, η εκκεντρική Daphne Guinness δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό της στους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες στη Νέα Υόρκη για τη νέα σημαντική κίνηση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Την αγορά του κυπέλλου του Σπύρου Λούη μέσα από διεθνή δημοπρασία. «It’s marvelous, excellent!» αναφωνούσε η βρετανικής καταγωγής μεγαλοκληρονόμος όχι μόνο της περιώνυμης ζυθοποιίας αλλά και τραπεζών.
Μια φασαριόζικη παρέα νεαρών γόνων γνωστών αμερικανικών και ελληνικών οικογενειών η οποία έφθασε στο café κατευθείαν από το εστιατόριο «Μaialino» του «Gramercy Park Hotel» συζητούσε δυνατά για τον γάμο της Νίκης Χανδρή. Η κόρη του εφοπλιστικού ζεύγους Γιάννη και Τίνας Χανδρή παντρεύεται τον γοητευτικό Βρετανό Τομ. Ο μέλλων σύζυγός της είναι γόνος σημαντικής αγγλικής οικογένειας αριστοκρατών και πολιτικών. Ο γάμος ήταν προγραμματισμένος να γίνει στο Πόρτο Χέλι όπου η οικογένεια Χανδρή διαθέτει ένα πανέμορφο σπίτι. Τελικά όμως θα τελεστεί τον ερχόμενο Ιούλιο στην Αιώνια Πόλη. Τη Ρώμη της «Dolce Vita» του Φελίνι. So romantic!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ