Ποιοι είναι και τι ζητούν οι Φίλοι του Παναθηναϊκού

Και εγένετο το Σωματείο Φίλων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Εμπνευστής της ιδέας ο ιδιοκτήτης του Σκάι και φίλαθλος των Πρασίνων κ. Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος βλέποντας τους Πράσινους να οδεύουν ολοταχώς προς την οικονομική και αγωνιστική καταστροφή ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να βγει το ποδοσφαιρικό Τριφύλλι από το αδιέξοδο. Προηγουμένως προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τους δύο βασικούς μετόχους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κκ. Γιάννη Βαρδινογιάννη και Ανδρέα Βγενόπουλο.

Ποιοι είναι και τι ζητούν οι Φίλοι του Παναθηναϊκού | tovima.gr
Και εγένετο το Σωματείο Φίλων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Εμπνευστής της ιδέας ο ιδιοκτήτης του Σκάι και φίλαθλος των Πρασίνων κ. Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος βλέποντας τους Πράσινους να οδεύουν ολοταχώς προς την οικονομική και αγωνιστική καταστροφή ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να βγει το ποδοσφαιρικό Τριφύλλι από το αδιέξοδο. Προηγουμένως προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τους δύο βασικούς μετόχους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κκ. Γιάννη Βαρδινογιάννη και Ανδρέα Βγενόπουλο. Μολονότι ο κ. Αλαφούζος απέτυχε να φέρει κοντά τον Τζίγγερ με τον Mr. MIG, αμφότεροι συναίνεσαν στην ίδρυση του Σωματείου, όπως έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Νικόλας Πατέρας, ενώ την… ευχή του έδωσε και ο πρεσβύτερος του (πάλαι ποτέ) πολυμετοχικού καρέ κ. Παύλος Γιαννακόπουλος.
***
Σκοπός του Σωματείου είναι «η εξασφάλιση της σταθερότητας της ιδιοκτησιακής δομής της ΠΑΕ ΠΑΟ, της οικονομικής βιωσιμότητας και ευμάρειας της ΠΑΕ και η διασφάλιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης του Παναθηναϊκού», όπως αναφέρεται στο ιδρυτικό σχέδιο διακήρυξης. Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή ενός μοντέλου λαϊκής βάσης, τα μέλη του οποίου θα χρηματοδοτούν την ΠΑΕ και θα έχουν ισότιμη συμμετοχή στην εκλογή διοίκησης.
***
Επί της διαδικασίας, ήδη υπάρχει προφορική συμφωνία του Μr. Σκάι με τον Τζίγγερ για την παραχώρηση των μετοχών (54,72%) της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο νεοϊδρυθέν σωματείο. Ως εκ τούτου αυτομάτως το Σωματείο – το όνομά του θα αποφασιστεί το προσεχές διάστημα από τα ιδρυτικά μέλη του – θα καταστεί μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και θα έχει την πλειοψηφία στο 20μελές ΔΣ της εταιρείας εκλέγοντας 13 μέλη.
***
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελάχιστο ποσό συμμετοχής για να γίνει κάποιος… premium μέλος στο Σωματείο θα είναι τα 500 ευρώ, κάτι που θα εξασφαλίζει στους «εκλεκτούς», πέραν άλλων προνομίων, από ένα εισιτήριο διαρκείας. Παράλληλα όμως, προκειμένου να μην αποκλειστούν από την προσπάθεια και οι φίλοι της ομάδας με χαμηλό εισόδημα που θέλουν να συνεισφέρουν οικονομικά, θα δημιουργηθεί μια δεύτερη κατηγορία μελών, τα οποία καταβάλλοντας μόλις 20 ευρώ θα αποκτούν πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου.
***
Δεδομένης της ανακωχής που εξασφάλισε ο κ. Αλαφούζος μεταξύ των μετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τέσσερα είναι τα βασικά βήματα που αναμένεται να γίνουν το προσεχές διάστημα:
1. Την ερχόμενη Τρίτη (8/5) κατά την προγραμματισμένη επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ θα εκλεγεί προσωρινή διοίκηση διάσωσης με πρωταρχικό στόχο την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξασφάλιση αδειοδότησης από την UEFA (ήδη λέγεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 4,2 εκατ. ευρώ).
2. Θα συναφθεί συμφωνία μεταβίβασης-διάθεσης του συνόλου των μετοχών (54,72%) της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο Σωματείο.
3. Σχετικά με το θέμα-«αγκάθι» του γηπέδου στον Βοτανικό, θα υπάρξει συμφωνία για την πλήρη αποδέσμευση της ΠΑΕ από την εταιρεία ΓΗΠΕΛ ΑΕ (θυγατρική της ΠΑΕ), τις μετοχές (και κατ’ επέκταση την ευθύνη) της οποίας θα αναλάβει ο κ. Ι. Βαρδινογιάννης έναντι συμβολικού ανταλλάγματος ενός ευρώ. Με βάση τα συμφωνηθέντα η ΠΑΕ θα αποδεσμευθεί από κάθε υποχρέωση που σχετίζεται με τη ΓΗΠΕΛ, ενώ, εφόσον δεν υπάρξει δυνατότητα εξώδικης επίλυσης του θέματος του γηπέδου, θα εξεταστεί ακόμη η δικαστική επιδίωξη των αξιώσεων και της ΠΑΕ κατά του Δήμου Αθηναίων.
4. Αμέσως μετά την τυπική έγκριση του Σωματείου από το Πρωτοδικείο και αφού θα έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαφημιστική καμπάνια του εγχειρήματος, θα αρχίσει η εγγραφή μελών για τη συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού που θα δοθεί (ως αύξηση κεφαλαίου) στην ΠΑΕ για την οικονομική επιβίωσή της. Με την εισφορά του κεφαλαίου, το Σωματείο θα αποκτήσει ταυτόχρονα με παραχώρηση το σύνολο των μετοχών ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη.
***
Ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού κ. Αριστείδης Καμάρας (φωτογραφία) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 20 ιδρυτικών στελεχών του Σωματείου Φίλων ΠΑΟ και αποτελεί τον μοναδικό που προέρχεται από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Μάλιστα, ήδη του έχει προταθεί να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ ή τον ρόλο του μη εκτελεστικού διευθυντή. Από τον χώρο του αθλητισμού προέρχεται και ο παλαίμαχος βολεϊμπολίστας και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Δημήτρης Γόντικας, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει καίριο πόστο και στη νέα διοίκηση, είτε ως πρόεδρος είτε ως εκτελεστικός διευθυντής. Από τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κόσμο πέραν του εμπνευστή της ιδέας κ. Ι. Αλαφούζου, το εγχείρημα στηρίζει και ο κ. Λεωνίδας Πολέμης, γιος του εφοπλιστή και μετόχου της ΠΑΕ κ. Αδαμάντιου Πολέμη.
***
Από τον καλλιτεχνικό χώρο στηρίζουν την προσπάθεια σωτηρίας του Τριφυλλιού οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Ζουγανέλης, γνωστοί για τα φιλοπαναθηναϊκά αισθήματά τους, όπως και η βουλευτής με το ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη και ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας. Μεγάλη έκπληξη πάντως προκάλεσε η συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, ο οποίος ουδέποτε είχε εκφράσει δημοσίως οπαδικές προτιμήσεις, ενώ προ εβδομάδων βρέθηκε στο στόχαστρο των Πρασίνων με αφορμή τη φημολογία περί κατεδάφισης του ιστορικού γηπέδου της Λεωφόρου.

Βασικά ερωτήματα για το πράσινο εγχείρημα
«Πρωτοποριακό», «φιλόδοξο», «ριψοκίνδυνο» και «ανεδαφικό» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για το νεοϊδρυθέν Σωματείο Φίλων του Παναθηναϊκού με πρωτοβουλία του κ. Ι. Αλαφούζου (ένθετη φωτογραφία). Ανεξάρτητα πάντως από τη γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας για το εν λόγω εγχείρημα, στην παρούσα φάση αποτελεί τη μοναδική πρόταση που κατατέθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η προδιαγεγραμμένη πτώχευση της ΠΑΕ ΠΑΟ. Ο βασικός προβληματισμός όσων αμφιβάλλουν για την επιτυχία του εγχειρήματος έγκειται στο κακό timing, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και που είναι πιθανόν να επιφέρει αδυναμία χρηματοδότησης από ένα μεγάλο μέρος των φίλων των Πρασίνων που αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα. Επίσης, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ουτοπικό το μοντέλο της εταιρείας λαϊκής βάσης, το οποίο για να πετύχει στηρίζεται, ως επί το πλείστον, στη μεγάλη μάζα των οπαδών. Ηδη το εν λόγω μοντέλο (αν και εφαρμόστηκε με διαφορετική μορφή) απέτυχε στην ΑΕΚ με τους Supporters, ενώ δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και στον Αρη. Δεδομένης πάντως της «μαύρης τρύπας» που υπάρχει στο ταμείο της ΠΑΕ ΠΑΟ και η οποία στο τέλος της σεζόν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι εκείνοι που πρωτίστως θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βγει το Τριφύλλι από την κρίση είναι οι φίλοι του που προέρχονται από τον εφοπλιστικό και επιχειρηματικό κόσμο και όχι οι μεροκαματιάρηδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk