Πέτρος Ευθυμίου: Προγραμματική συμφωνία αλλαγής

Το ΠαΣοΚ θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας και όχι να συνεχίζεται η διαιώνιση της κρίσης, επισημαίνει ο κ. Π. Ευθυμίου, υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ στη Β’ Αθηνών.

Το ΠαΣοΚ θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας και όχι να συνεχίζεται η διαιώνιση της κρίσης, επισημαίνει ο κ. Π. Ευθυμίου, υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ στη Β’ Αθηνών.
Εκτός από υποψήφιος βουλευτής είστε και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Τι κλίμα συναντάτε στο εξωτερικό για την Ελλάδα;
«Ολοι οι Ελληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχει κόμμα, ΠαΣοΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, υπάρχει Ελλάδα, και δυστυχώς το brand name Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ζώνη αμφισβήτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε τέσσερις φορές στον προεκλογικό του αγώνα ότι «δεν θα επιτρέψω να γίνει η Ρωσία Ελλάδα». Χρησιμοποιείται η Ελλάδα από τον Μιτ Ρόμνεϊ, τον αντίπαλο του Ομπάμα, ως τον Σαρκοζί και τον Ολάντ. Η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα με βαθύ πρόβλημα και ως πρότυπο προς αποφυγή. Ομως ήρθε η ώρα να δώσουμε εμείς λύση στο πρόβλημά μας με εθνικά μέσα, με τις δικές μας πολιτικές, και να ξεφύγουμε από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη του ελλείμματος και του χρέους».

Αν καταγγελθούν το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση όπως λέει ο κ. Αλ. Τσίπρας, ποιες θα είναι οι συνέπειες;
«Ο κ. Τσίπρας και άλλες δυνάμεις λένε να καταγγείλουμε το μνημόνιο, επειδή η Ευρώπη ανησυχεί για το ευρώ και θα εξαναγκαστεί να συνεχίσει να μας πληρώνει. Ομως η απειλή για το ευρώ είναι όταν μια χώρα-μέλος της δεν πληρώνει τα χρέη της. Γιατί δεν σκέφτονται όλοι αυτοί που προτείνουν αυτές τις ρηξικέλευθες λύσεις ότι θα μπορούσε με μια απλή απόφαση οι άλλοι 16 συνεταίροι μας στην ευρωζώνη να αναλάβουν την πληρωμή των ελληνικών τοκοχρεολυσίων προς τρίτους και να μας αφήσουν να λειτουργήσουμε το κράτος, δηλαδή τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία με τα δικά μας λεφτά; Η πρόταση για καταγγελία του μνημονίου ενδεχομένως να ακούγεται πολύ ευχάριστα, έχει όμως τον κίνδυνο ότι παίζεις ένα πόκερ με σημαδεμένα χαρτιά».

Το ΠαΣοΚ υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;
«Η συμμετοχή μας δεν είναι δεδομένη εξ ορισμού και δεν μπορεί να είναι γιατί εμείς θα θέλαμε κυβερνήσεις συνεργασίας – της ευρύτερης δυνατής – σε μια βάση προγραμματική που πραγματικά αλλάζει τον τόπο. Πολιτική σημαίνει ότι λύνεις το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι να προτείνεις τη διαχείριση της διαιώνισής του. Γι’ αυτό καλώ κάθε πολίτη να σκεφτεί όλες οι προτάσεις που έχουν ακουστεί και να εκτιμήσει αν είναι για τη διαχείριση ή για τη λύση του προβλήματος. Κατά την άποψή μου μόνο το ΠαΣοΚ απαντάει στο πρόβλημα, εμείς που είδαμε, πάθαμε, μάθαμε, συνετιστήκαμε και αποφασίσαμε να αλλάξουμε και γραμμή πορείας, γι’ αυτό φτάσαμε στο ακραίο όριο αυτοκριτικής που είναι η αλλαγή ηγεσίας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες