Νους και συναίσθημα

Οι σημερινές εκλογές θα περάσουν στην Ιστορία ως μοναδικές στη Μεταπολίτευση. Στην πλειονότητα των πολιτών η αγανάκτηση διαπλέκεται με τη σύγχυση. Δικαιολογημένη η αγανάκτηση, ακόμη και η πρόθεση τιμωρίας των κομμάτων των μνημονίων και της συγκυβέρνησης. Κατανοητή και η σύγχυση που έχουν προκαλέσει παλαιά και νεότευκτα κόμματα με τον λαϊκισμό και τις αλληλοκατηγορίες.

Νους και συναίσθημα | tovima.gr
Οι σημερινές εκλογές θα περάσουν στην Ιστορία ως μοναδικές στη Μεταπολίτευση. Στην πλειονότητα των πολιτών η αγανάκτηση διαπλέκεται με τη σύγχυση. Δικαιολογημένη η αγανάκτηση, ακόμη και η πρόθεση τιμωρίας των κομμάτων των μνημονίων και της συγκυβέρνησης. Κατανοητή και η σύγχυση που έχουν προκαλέσει παλαιά και νεότευκτα κόμματα με τον λαϊκισμό και τις αλληλοκατηγορίες.
Το συναίσθημα αντιπαλεύει με τον νου. Η πρόθεση για τιμωρία με την αγωνία της επόμενης ημέρας. Πώς διαφορετικά μπορεί να ερμηνευθεί η μεγάλη αντίφαση που έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις, το 77% των πολιτών να τάσσεται υπέρ του ευρώ και το 60% και πλέον να εμφανίζεται υπέρ των κομμάτων της δραχμής; Και ακόμη, πώς να εξηγηθεί ότι το 55% και πλέον των πολιτών είχε εκφρασθεί κατά της προσφυγής σε εκλογές, άρα υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης Παπαδήμου, και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς τους πολίτες να προτίθεται να καταψηφίσει τα κόμματα που μετείχαν σε αυτήν;
Θα δανεισθώ για απάντηση ένα απόσπασμα από τις «Ματιές» του αγαπητού φίλου από τα παλιά Λευτέρη Παπαδόπουλου («Τα Νέα», 2.5.2012): «Θες από αγανάκτηση, θες από αηδία, θες από κόπωση, θες από σύγχυση, θες από εντύπωση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο, πάρα πολλοί γνωστοί και φίλοι δείχνουν να αδιαφορούν για τις εκλογές της Κυριακής και να λένε «δεν βαριέσαι…». Και τους ρωτάω: Τι θα κάνουμε, λοιπόν; Θα αφήσουμε να μας κυβερνήσουν οι αδίστακτοι, οι κυνικοί, οι πονηροί, οι «λογάδες και γραμματικοί», οι σιγουράκηδες, οι ψεύτες, οι κατεργάρηδες;
Ας είμαστε λίγο σοβαροί… Η χώρα μας βρίσκεται μια πιθαμή από τον γκρεμό. Και πρέπει να σωθεί. Και η σωτηρία μας βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη και όχι στον Τρίτο Κόσμο. Η σωτηρία της βρίσκεται μέσα στο ευρώ και όχι στη δραχμή. Και οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι η τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται να βγούμε από το τέλμα. Διάφοροι λένε «διάφορα», για το καλό μας! Λαϊκές κυβερνήσεις ονειρεύονται, αντισυνταγματικές θέσεις προτείνουν, τη βία έχουν στον νου τους, για εμφυλίους ακονίζουν τη γλώσσα τους.
Φυσικά και δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή. Τώρα! Σοβαρή κυβέρνηση, στιβαρή, αποφασισμένη. Από τη μια είναι ο θυμός και η αγανάκτηση και από την άλλη η σύνεση. Με σύνεση πρέπει να πάμε την Κυριακή να ψηφίσουμε. Ολοι! Δεν βλέπετε ότι ολόγυρα μας καραδοκούν ροπαλοφόροι, μασκοφόροι, αγύρτες, αρπακτικά και τζογαδόροι; Ξαναλέω, άλλο ο θυμός που διακατέχει όλο το σώμα του λαού και άλλο η σύνεση».
Δυστυχώς στην κρίσιμη σημερινή εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία ελκύουν τους αγανακτισμένους, όχι μόνο λύση δεν δίνουν για την έξοδο από την κρίση αλλά απειλούν με χάος. Το ΚΚΕ, διακηρύσσει εκπρόσωπός του, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και η κυρία Παπαρήγα δηλώνει ότι και αν εκλεγεί κυβέρνηση με αντιμνημονιακό χαρακτήρα ο λαός σε έναν μήνα θα την απορρίψει διότι είναι θυμωμένος!
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει εξαντλήσει όλο το υβριστικό λεξιλόγιο κατά των ηγεσιών ΝΔ και ΠαΣοΚ, οραματίζεται συνταγματικό πραξικόπημα. Θα κατεβάσει στο Σύνταγμα 500.000 λαού για να επιβάλει αριστερή κυβέρνηση! Δεν μας λέει όμως ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ποια θα είναι η συνέχεια στην περίπτωση που πραγματοποιήσει το λατινοαμερικανικό πραξικόπημά του… Επιστροφή στο 1946;
Εστω και σε σύγχυση οι πολίτες γνωρίζουν καλά και το πρόβλημα της χώρας και τους ηγέτες και τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους. Ας έχουν ως οδηγό τον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Στους Στοχασμούς έγραφε: «Πρέπει πρώτα καλά να συλλάβει ο νους, ύστερα η καρδιά να αισθανθεί αυτό που ο νους συνέλαβε».
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk