Νέες εποχές: Τι μας περιμένει μετά την κάλπη;

Δύο είναι οι κυρίαρχες αναγνώσεις για αυτές τις εκλογές, τις οποίες πολλοί έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν τις πιο κρίσιμες μετά τη Μεταπολίτευση. Η μία είναι αυτή που εκθέτει ο καθηγητής Γιώργης Γιατρομανωλάκης: Πρόκειται στην ουσία για προκριματικές, διερευνητικές εκλογές. Ενα ενδιάμεσο στάδιο για όσα μέλλονται να έρθουν. Η δεύτερη, και θα έλεγε κανείς συμπληρωματική της πρώτης, είναι ότι η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα λειτουργήσει λυτρωτικά.

Νέες εποχές: Τι μας περιμένει μετά την κάλπη; | tovima.gr
Δύο είναι οι κυρίαρχες αναγνώσεις για αυτές τις εκλογές, τις οποίες πολλοί έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν τις πιο κρίσιμες μετά τη Μεταπολίτευση. Η μία είναι αυτή που εκθέτει ο καθηγητής Γιώργης Γιατρομανωλάκης: Πρόκειται στην ουσία για προκριματικές, διερευνητικές εκλογές. Ενα ενδιάμεσο στάδιο για όσα μέλλονται να έρθουν. Η δεύτερη, και θα έλεγε κανείς συμπληρωματική της πρώτης, είναι ότι η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα λειτουργήσει λυτρωτικά. Οτι η έκφραση των λαϊκών προτιμήσεων θα κατασιγάσει τα κοινωνικά πάθη και θα αποτελέσει αφετηρία για μια νέα αρχή, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ανδρέας Πανταζόπουλος.
Οποια προσέγγιση και αν υιοθετήσει κανείς, το ερώτημα παραμένει: Τι θα γίνει μετά την κάλπη; Ερώτημα το οποίο μπορεί να αναλυθεί στα υποερωτήματα που διατυπώνει ο καθηγητής Τάκης Καφετζής:
– Ποιος συσχετισμός δυνάμεων στην κάλπη θα διασφαλίσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης του δημοκρατικού συστήματος;
– Ποια πορεία θα πάρουν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα μετά την κάλπη;
Σε αυτόν τον προβληματισμό ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου προσθέτει τον παράγοντα των γενικότερων ευρωπαϊκών εξελίξεων, με καταλύτη τον σημερινό δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Από την πλευρά της, η πρέσβειρα της Αυστραλίας Τζένη Μπλούμφιλντ θυμίζει το πώς η χώρα της ξεπέρασε την κρίση στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk