Μετά την καταδίκη τι;

Είναι νομίζω κατά παραπάνω από σαφές ότι οι εκλογές ,άλλαξαν ριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά δεν έδωσαν λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.Η κατάρρευση των κομμάτων που διαχειρίστηκαν την κρίση

Μετά την καταδίκη τι; | tovima.gr

Είναι νομίζω κατά παραπάνω από σαφές ότι οι εκλογές,άλλαξαν ριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά δεν έδωσαν λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Η κατάρρευση των κομμάτων που διαχειρίστηκαν την κρίση και κυρίως του ΠΑΣΟΚ,δεν συνοδεύτηκε από μια καθαρή επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας.Το εκλογικό σώμα,όπως αποδείχθηκε είναι βαθύτατα διχασμένο,ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και σε αυτούς που πιστεύουν ότι έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε την πλάτη στους ευρωπαίους δανειστές μας και να τα καταφέρουμε μόνοι μας.

Η Ελλάδα μπαίνει από αύριο σε μια νέα φάση μιας πολυεπίπεδης και επώδυνης κρίσης,χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον,ποιοι και πώς μπορούν να τη διαχειριστούν. Ο λαός απέρριψε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μια επανάληψη της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,επιβράβευσε τις υποσχέσεις του κ.Τσίπρα, αλλά και τον άκρατο εθνικό – λαϊκισμό του κ.Καμμένου, ενώ άνοιξε την πόρτα της Βουλής σε ένα κατ εξοχήν αντικοινοβουλευτικό μόρφωμα με ναζιστικές καταβολές…Είναι φανερό ότι διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη ο περιβόητος μεσαίος χώρος, χωρίς την παρουσία του οποίου είναι εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης και ενισχύθηκαν οι ακραίες ιδεολογικές και πολιτικές τάσεις.

Η «δημοκρατική παράταξη» που επί τρεις και πλέον δεκαετίες είχε ως κορμό το ΠΑΣΟΚ καταρρακώθηκε πλήρως και επιστρέφει κυριολεκτικά στα ποσοστά από τα οποία ξεκίνησε το 1974.Είναι προφανές ότι η ανασυγκρότηση της, όσο κι αν είναι ζητούμενο, είναι εξαιρετικά δύσκολη σε συνθήκες κρίσης,όπως η σημερινή και προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις,που δεν ξέρω αν μπορούν να τις πάρουν, αυτοί που διαχειρίζονται την τύχη της. Από την άλλη μεριά η ΝΔ του κ.Σαμαρά, υπέστη μια στρατηγική ήττα,κατέρρευσε σε πρωτόγνωρα γι αυτήν ποσοστά και είναι αμφίβολο αν μπορεί να διαχειριστεί,ως πρώτο κόμμα με το μπόνους των 50 εδρών, τις όποιες δυνατότητες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς υπέστη προσωπική ήττα με την επιμονή του για εκλογές και τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας και άρα δεν διαθέτει το προσωπικό κύρος ούτε να συσπειρώσει την παράταξη,ούτε βέβαια για να απαιτήσει την πολυπόθητη πρωθυπουργία.

Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ο κ.Τσίπρας, που έπεισε όπως φαίνεται τους πολίτες ότι μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία, με ανέξοδες ως τώρα υποσχέσεις και με μια ακραία λαϊκίστικη πολιτική αντιπαράθεση με το δικομματισμό, καλείται τώρα να αποδείξει το ρεαλισμό της πρότασης του.Να πείσει στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι οι υποσχέσεις του για μη πληρωμή του χρέους και κατάργηση του μνημονίου,είναι όχι απλώς εφαρμόσιμες και αποδεκτές από τους ευρωπαίους, αλλά ότι δεν θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της χώρας.Απο εδώ και πέρα δεν θα κρίνεται για τις προεκλογικές κορώνες του, αλλά για την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των όσων έχει υποσχεθεί.

Είναι σίγουρο πάντως ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη για κανένα, Ούτε για τους πολίτες που οργισμένοι και θυμωμένοι καταδίκασαν το παλιό πολιτικό σκηνικό,αλλά επιβράβευσαν και δυνάμεις που παραπέμπουν στις χειρότερες εποχές του δικομματικού λαικισμού,ούτε για τα κόμματα που θα κληθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας.Ας ελπίσουμε ότι θα αποδειχθούν ικανοί για το καλύτερο και όχι για το χειρότερο…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες