Με τη «συνείδηση πάμφωτη σαν καλοκαίρι»

Με τη «συνείδηση πάμφωτη σαν καλοκαίρι» | tovima.gr

Με τη «συνείδηση πάμφωτη σαν καλοκαίρι». Εύχομαι ο ελληνικός τρόπος σκέψης, η ελληνικότητα που υμνεί ο Ελύτης συμπυκνούμενη στον ύμνο του ελεύθερου ατόμου που πιστεύει στο υπέρτατο αγαθό τη πατρίδας, της συλλογικότητας, να επικρατήσει στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή η ελληνικότητα έρχεται από πολύ μακριά.

Στους “Πέρσες” του Αισχύλου διαβάζουμε, στίχοι 241 -242 : Άτοσσα: -“ Ποιος είναι ο ποιμάνορας τους και σε ποιον υπακούουν (οι Αθηναίοι);” Αγγελιαφόρος: – “Δεν είναι υπήκοοι ούτε δούλοι κανενός”. Το πρόταγμα αυτό πολιτικής ελευθερίας είναι ζωντανό και σήμερα που η πολιτική εξουσία έχει μετατοπιστεί απο τον πολίτη σε κέντρα εξουσίας που δεν ελέγχει. Ο αγώνας διεκδίκησης της ουσίας της πολιτικής μας ελευθερίας είναι μπροστά μας. Αυτή η ελευθερία μάς καταξιώνει ως έθνος και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Ο Διονύσιος Σολωμός στους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” υμνεί ακριβώς την ίδια ιδέα: την αντίταξη του ηθικού φρονήματος στον υπολογισμό της υλικής δύναμης: ” Η δύναμη σου πέλαγος, η θέλησή μου βράχος”. Αυταπάτες δεν υπάρχουν: το τίμημα είναι βαρύ, αλλά το μεγαλείο της ηθικής ελευθερίας άφθαρτο εμπνέει τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Στο “Άξιον Εστί” ο ποιητής υμνεί την ελληνικότητα, «αυτόν τον μικρό κόσμο, τον μέγα»: ένα κόσμο ωραίο , αγωνιστικό, μαρτυρικό, ελεύθερο, που ρίχνεται στην υπεράσπιση του δικαίου με αφοβιά και αυταπάρνηση. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει. Με τις ίδιες αξίες θα υμνήσει το ελληνικό “είναι” και ο ποιητής της Ρωμιοσύνης: “Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτω από ξένα βήματα. Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο».

Για κάθε απόφαση υπάρχει και το ανάλογο τίμημα. Ας αναλογιζόμαστε τα λόγια των ποιητών, αυτή τη στιγμή που κρίνεται η τύχη της Ελλάδας. Ας ακούσουμε τη συνείδησή μας και να κάνουμε ό,τι πιστεύουμε ότι είναι το σωστό, όχι το βολικό. Οι ποιητές λένε την αλήθεια…

*Η Δρ Πολυβία Παραρά διδάσκει στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες