Η υγιής αποδοκιμασία

Η αποδοκιμασία των «μνημονιακών» κομμάτων η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα εκδηλωθεί στις σημερινές εκλογές είναι αντίδραση υγιής. Οι μνημονιακές ηγεσίες δεν πρότειναν κανένα σχέδιο μείωσης της ανεργίας, ούτε μίλησαν για την προστασία των εισοδημάτων.

Η υγιής αποδοκιμασία | tovima.gr
Η αποδοκιμασία των «μνημονιακών» κομμάτων η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα εκδηλωθεί στις σημερινές εκλογές είναι αντίδραση υγιής. Οι μνημονιακές ηγεσίες δεν πρότειναν κανένα σχέδιο μείωσης της ανεργίας, ούτε μίλησαν για την προστασία των εισοδημάτων. Η αποτυχία των κκ. Βενιζέλου και Σαμαρά να εγγυηθούν ότι το σημερινό χαμηλό βιοτικό επίπεδο δεν θα επιδεινωθεί χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο και επιβεβαίωσε τις υποψίες του εκλογικού σώματος ότι οι «υποψήφιοι πρωθυπουργοί» έχουν συνθηκολογήσει με την «τελική λύση» που θέλει τη μετατροπή της Ελλάδας σε Βουλγαρία.
Δύο είναι τα διλήμματα που επεχείρησαν να θέσουν οι δύο αρχηγοί. Πρώτον, ότι η πολιτική τους εκφράζει το «λιγότερο κακό», αφού η εναλλακτική λύση ισοδυναμεί με καταστροφή. Δεν συνειδητοποίησαν ότι μια οικονομία με συντριπτική ανεργία και μια κοινωνία η οποία έχει υποστεί οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό πλήγμα ιστορικών διαστάσεων δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι πρέπει να ευγνωμονεί τα δύο κόμματα επειδή υπέστη το «λιγότερο κακό».
Το δεύτερο δίλημμα είναι το «ευρώ ή δραχμή», το οποίο είναι ένα δίλημμα υπαρκτό. Το γεγονός όμως ότι το ΠαΣοΚ και η ΝΔ επαναφέρουν το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» κάθε ενάμιση μήνα αποδεικνύει ότι, όσο και αν έχουν προσπαθήσει, δεν μπορούν να εγγυηθούν την οριστική απάντηση υπέρ του ευρώ. Επιπλέον, το κοινό νόμισμα, έτσι όπως ελέγχεται από τους Γερμανούς για να εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα, αμφισβητείται ως η ενδεδειγμένη επιλογή νομίσματος όχι μόνο για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αλλά ακόμη και για τη Γαλλία και την Ολλανδία. Μόνο οι έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να το θεωρούν πανάκεια σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος στο 2002. Οι ξένοι συνάδελφοί τους διεκδικούν ένα «άλλο ευρώ», όχι όμως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, οι οποίοι είναι προφανώς ευχαριστημένοι με τις «επιδόσεις» του νομίσματος…
Η Ελλάδα δέχθηκε άκριτα όσα της επιβλήθηκαν, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να αυξηθεί την τελευταία διετία περισσότερο απ’ όσο αυξήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Οι εφαρμοστές της πολιτικής αυτής, ακόμη και αν δεν είχαν άλλη επιλογή, είναι φυσικό να υποστούν τον εξοστρακισμό από την πολιτική. Η ψήφος στα μικρά κόμματα δεν είναι ψήφος υπέρ της ακυβερνησίας, αφού ακυβερνησία ήδη υπάρχει. Αν το ΠαΣοΚ και η ΝΔ διατηρούσαν τη δυνατότητα διακυβέρνησης, η οποία απορρέει από τη λαϊκή νομιμοποίηση, δεν θα είχαν υποστηρίξει ποτέ τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Κατά συνέπεια η αποδοκιμασία του ΠαΣοΚ και της ΝΔ είναι αντίδραση υγιής γιατί καθαρίζει το τοπίο προκειμένου να εκφραστούν δημιουργικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε Βουλγαρία δεν είναι αναπόδραστη εξέλιξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk