Η χρήσιμη εμπειρία της Αυστραλίας

Την ημέρα αυτή των κρίσιμων επιλογών για το μέλλον της Ελλάδας και στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαλόγου που διεξάγεται για την ορθή οικονομική και πολιτική συνταγή εξόδου από την οικονομική κρίση, η Αυστραλία είναι παρούσα και καταθέτει τη δική της εμπειρία ως παράδειγμα προς εξέταση.

Η χρήσιμη εμπειρία της Αυστραλίας | tovima.gr
Την ημέρα αυτή των κρίσιμων επιλογών για το μέλλον της Ελλάδας και στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαλόγου που διεξάγεται για την ορθή οικονομική και πολιτική συνταγή εξόδου από την οικονομική κρίση, η Αυστραλία είναι παρούσα και καταθέτει τη δική της εμπειρία ως παράδειγμα προς εξέταση.
Οπως στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα, έτσι και η Αυστραλία ήρθε αντιμέτωπη με τη δική της σοβαρή οικονομική κρίση τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Η χώρα μας κλήθηκε τότε να κάνει μια σημαντική επιλογή: να αλλάξει ριζικά έτσι ώστε το μέλλον να είναι καλύτερο από το παρόν ή να παραμείνει στάσιμη, με το βιοτικό επίπεδο των πολιτών να μειώνεται, αφήνοντας το μέλλον στην τύχη του.
Η Αυστραλία επέλεξε τον δύσκολο δρόμο των ριζικών μεταρρυθμίσεων της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας μας. Οι μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις των δεκαετιών του 1980 και του 1990 που αύξησαν την παραγωγικότητα των Αυστραλών βασίστηκαν στο άνοιγμα της αυστραλιανής οικονομίας στον διεθνή ανταγωνισμό έπειτα από δεκαετίες υψηλού προστατευτισμού. Οι διαρθρωτικές αλλαγές αυτές ήταν εξαιρετικά επώδυνες αλλά πειστήκαμε ότι ήταν αναπόφευκτες. Ο χρόνος μάς δικαίωσε.
Στο σημερινό δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον η Αυστραλία, όπως και άλλες χώρες, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Καλούμαστε και πάλι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Η νέα οικονομική πραγματικότητα απαιτεί δημοσιονομική υπευθυνότητα, μειωμένες δαπάνες, μεγαλύτερη αποταμίευση και επένδυση και συνετούς προϋπολογισμούς. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει εύκολα και θα χρειαστεί τόλμη και κόπος για να κερδηθεί. Αλλά ο νέος κόσμος που αναδύεται προσφέρει και σημαντικές νέες ευκαιρίες προόδου και ανάπτυξης που μπορούν να αξιοποιηθούν αν γίνουμε πιο παραγωγικοί στους τομείς όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Μακροχρόνια η άνοδος της παραγωγικότητας είναι ο μόνος τρόπος ανόδου του βιοτικού επιπέδου. Το να γίνουμε όμως πιο παραγωγικοί σημαίνει να εργαζόμαστε πιο έξυπνα, όχι πιο πολύ. Σημαίνει να χρησιμοποιούμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και την τεχνολογία. Σημαίνει ένα εργατικό δυναμικό υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου και με υψηλή εξειδίκευση. Και σημαίνει να χρησιμοποιούμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές διοίκησης.
Οπως υπογράμμισε σε πρόσφατη ομιλία του ο αυστραλός υπουργός Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας, η Αυστραλία δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει έναν «αγώνα προς τον πάτο» – με χαμηλούς μισθούς, παράγοντας αγαθά και υπηρεσίες χαμηλής αξίας για εξαγωγή ή που ανταγωνίζονται τις φθηνές εισαγωγές. Η Αυστραλία δεν μπορεί να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα – και ως εκ τούτου να είναι ανταγωνιστική – σε εργασίες χαμηλής ειδίκευσης. Μπορούμε όμως να είμαστε ανταγωνιστικοί σε τομείς που απαιτούν υψηλή παραγωγικότητα, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με ευέλικτα και καινοτόμα πρότυπα διαχείρισης, που αξιοποιούν τον άφθονο φυσικό πλούτο και τους ενεργειακούς και γεωργικούς μας πόρους.
Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία μια χώρα κερδίζει μόνο όταν αξιοποιεί τα δυνατότερα σημεία της. Δεν είναι καθόλου μόνη η Αυστραλία μπροστά στην πρόκληση αύξησης της παραγωγικότητάς της μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον. Οπως η Αυστραλία, έτσι και η Ελλάδα καλείται σήμερα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Η Ευρώπη επίσης καλείται να συμπληρώσει το οικονομικό και πολιτικό της οικοδόμημα, να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών και συγχρόνως να αφοσιωθεί στην προώθηση της ανάπτυξης. Για να αντιμετωπιστούν τόσο πολλά μέτωπα ταυτόχρονα ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Τα συμπεράσματα της αυστραλιανής εμπειρίας δείχνουν ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη περνάει μέσα από την προσήλωση στις διαρθρωτικές αλλαγές. Οπως σημείωσε πρόσφατα ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, η διαρθρωτική προσαρμογή είναι δύσκολη δουλειά. Λίγοι δηλώνουν εθελοντές στο κάλεσμα. Δεν μας μένουν όμως πολλές άλλες επιλογές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτόν τον «ασιατικό αιώνα».
Είναι φυσιολογική η τάση να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στις δυσκολίες μιας κατάστασης και λιγότερο στις ευκαιρίες.

Δεν είναι δυνατόν όμως να κρατήσουμε τον κόσμο μακριά χτίζοντας όλο και υψηλότερα τείχη. Η εμπειρία της Αυστραλίας από το άνοιγμα της οικονομίας της (μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των κρατικών διαδικασιών και συνεχή επένδυση στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στην καινοτομία) αποτελεί ένα χρήσιμο μοντέλο.

Η κυρία Τζένι Μπλούμφιλντ είναι πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk