ΒΗΜΑτοδότης

Θα δοθεί η επόμενη δόση, ανεξάρτητα από τα πιθανά παρατράγουδα των εκλογών. Ανθρωποι που βρίσκονται κοντά στον υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, ο οποίος «τρέχει» στη Λάρισα για τις εκλογές, έλεγαν σε συνεργάτη μου ότι κατά τη δική τους εκτίμηση η τρόικα δεν πρόκειται να μετρήσει με ζυγαριά ακριβείας τις λεγόμενες «προαπαιτούμενες ενέργειες» (prior actions) αν η διαδικασία σχηματισμού κυβερνήσεως απαιτήσει πολλές εβδομάδες. Η Ευρώπη διακρίνεται από κατανόηση για τέτοιου είδους πολιτικά προβλήματα και θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα δοθεί περίοδος χάριτος χωρίς να υπάρξει κάποιος ιδιαίτερος εκβιασμός για την επόμενη δόση.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr
Θα δοθεί η επόμενη δόση, ανεξάρτητα από τα πιθανά παρατράγουδα των εκλογών. Ανθρωποι που βρίσκονται κοντά στον υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, ο οποίος «τρέχει» στη Λάρισα για τις εκλογές, έλεγαν σε συνεργάτη μου ότι κατά τη δική τους εκτίμηση η τρόικα δεν πρόκειται να μετρήσει με ζυγαριά ακριβείας τις λεγόμενες «προαπαιτούμενες ενέργειες» (prior actions) αν η διαδικασία σχηματισμού κυβερνήσεως απαιτήσει πολλές εβδομάδες. Η Ευρώπη διακρίνεται από κατανόηση για τέτοιου είδους πολιτικά προβλήματα και θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα δοθεί περίοδος χάριτος χωρίς να υπάρξει κάποιος ιδιαίτερος εκβιασμός για την επόμενη δόση.
***
Στο Μαξίμου έχουν φροντίσει να αδειάσουν τα γραφεία από τα προσωπικά αντικείμενα και τους υπολογιστές από τα προσωπικά αρχεία, ενώ συνεργάτης μου που περπατά συχνά επάνω στο μαρμάρινο πάτωμα-σκάκι του ισογείου με βεβαιώνει ότι το κλίμα ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης που επικρατεί θυμίζει εποχή Σημίτη. Ο κ. Λ. Παπαδήμος έφθασε κατά τις 12 το μεσημέρι την Παρασκευή και σε συνεργασία με τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη ασχολήθηκε με κάποιες λεπτομέρειες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού προκειμένου να είναι έτοιμος να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τον διάδοχό του. Δεν είναι λίγοι πάντως όσοι εκτιμούν ότι ο κατακερματισμός των μεγάλων κομμάτων και η διαφαινόμενη αδυναμία των αρχηγών να υποστηρίξουν ως πρωθυπουργό έναν άλλον αρχηγό ίσως επιφέρουν την παραμονή του κ. Παπαδήμου στο πρωθυπουργικό μέγαρο επ’ αόριστον…
***
Οταν ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Αντ. Σαμαράς ανάγκαζαν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο είχαν στο μυαλό τους ότι το νέο δάνειο θα αφορούσε μετρητά και όχι ομόλογα. Και όμως τα κεφάλαια που εισρέουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν τη μορφή ομολόγων του Προσωρινού Μηχανισμού (EFSF). Τα ομόλογα αυτά, παρ’ ότι προορίζονται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, θα κατατεθούν από τις τράπεζες στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας. Προσοχή: Η ρευστότητα αυτή θα είναι ποσοστό επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Με απλά λόγια για κάθε 100 ευρώ ομόλογα οι τράπεζες θα αντλήσουν 90 ευρώ ρευστότητα (ή και λιγότερα). Κατά συνέπεια η συμφωνία αναιρείται (ελαφρώς και σταδιακώς…) από τους ίδιους τους εταίρους.
***
Συνεργάτης μου εισέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών και διάβασε την απόρρητη έκθεση του ΚΕΠΕ για την πορεία των δαπανών την τελευταία δεκαετία. Μια κρίσιμη επισήμανση είναι ότι μεταξύ 2001 και 2011 οι δαπάνες για συντάξεις αυξήθηκαν 100% την ώρα που η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 48%. Κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα αναγκαστεί να περικόψει τις συντάξεις, και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο από το ποσοστό που αναμένεται να πάρει το πρώτο κόμμα στις εκλογές… Ποιος θέλει να είναι ο υπουργός που θα υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις;
***
Αρνείται ο κ. Α. Λοβέρδος ότι απόψε θα μεταβεί στο Ζάππειο για να προβεί σε δηλώσεις αμφισβήτησης του κ. Ευ. Βενιζέλου. Οι οπαδοί του πάντως τρίβουν τα χέρια τους γιατί κατά την άποψή τους «τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία του Ανδρέα». Κάποιοι άλλοι πάντως φοβούνται μήπως τον προλάβει ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Οι πιο κακεντρεχείς επιμένουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει πρόεδρος του ΠαΣοΚ για πάντα, ακριβώς όπως ο κ. Νικήτας Βενιζέλος παρέμεινε πρόεδρος του Κόμματος Φιλελευθέρων… Αυτό θα γίνει γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρχει κανείς που να θέλει να κληρονομήσει ένα τόσο μικρό κόμμα. Οι «σοφοί» λένε πάντως ότι ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις ουδείς πρέπει να υποτιμά τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ οι οποίοι θα θελήσουν να υποστηρίξουν την παράταξη ανεβάζοντας το ποσοστό του την τελευταία στιγμή…
***
Μια κρυπτική δήλωση του κ. Ι. Ραγκούση προβλημάτισε όσους ασχολούνται με τη σημειολογία του ΠαΣοΚ. «Την Κυριακή αυτή δεν θα δούμε μόνο κάτι παλαιό που τελειώνει, αλλά και κάτι νέο που γεννιέται» είπε ο υποψήφιος στη Β’ Αθηνών και αρκετοί αναρωτιούνται τι μπορεί να είναι το «νέο» πέρα από τις αναμενόμενες καλές επιδόσεις των δύο άκρων. Η ατάκα-«χρησμός» ειπώθηκε σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Αμαρουσίου όπου συμμετείχαν «προς ενίσχυση» του κ. Ραγκούση οι ακαδημαϊκοί κκ. Ν. Αλιβιζάτος και Γ. Σωτηρέλης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης.
***
Ο προβληματισμός του ΠαΣοΚ και της ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε φόβος την Πέμπτη όταν οι επιτελείς των «συστημικών» κομμάτων συνειδητοποίησαν ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας συγκέντρωσε στην Ομόνοια πολύ περισσότερους οπαδούς απ’ όσους ο κ. Αντ. Σαμαράς στο Ζάππειο. Ακόμη και τα «ξόρκια» (άλλοι μιλούν για αρχαία «γαλλικά»…) του κ. Ευ. Μεϊμαράκη στις «οργανωτικές συσκέψεις» της Συγγρού αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να γεμίσουν το Ζάππειο.
***
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, δεν έλειψαν και οι «Πυθίες των μυστικών μετρήσεων» που υποστηρίζουν ότι το κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα «παίζει στα ίσα» το ΠαΣοΚ. Βεβαίως, λίγοι θέλουν να πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί στην κάλπη. Οι πλέον τολμηρές Πυθίες «οραματίζονται» ένα πολιτικό σκηνικό όπου τα τρία πρώτα κόμματα δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους.
Κυμαίνονται στο όριο του 20% και θα χρειαστεί κάμποση ώρα μετά το άνοιγμα της κάλπης για να καταδειχθεί ποιο θα καταλάβει την πρώτη θέση – και το μπόνους των 50 εδρών! Για να το πούμε απλά, είναι η πρώτη φορά που μια Βουλή με 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι το πιθανότερο σενάριο, αλλά ούτε ανήκει αποκλειστικά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας…
***
Περιττό να πω ότι τρίβουν τα χέρια τους οι «καραμανλικοί» με τις διαφαινόμενες «εκρηκτικές» επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας. Οι «γνωστοί άγνωστοι» της Δεξιάς εκτιμούν ότι μια πιθανή καθίζηση της ΝΔ πολύ κάτω από το 30% θα διαμορφώσει εξελίξεις που θα καταστήσουν αναπότρεπτη την επιστροφή του κ. Κ. Καραμανλή.

Αλλωστε τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός έκανε τρεις δηλώσεις υποστήριξης προς τον κ. Αντ. Σαμαρά. Στην ομιλία της Θεσσαλονίκης υπήρξε η σκέψη να εμφανιστεί ο πρώην πρωθυπουργός στην εξέδρα δίπλα στον Αντώνη, αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε γιατί το τελευταίο που θα ήθελε ο νυν πρόεδρος της ΝΔ ήταν να δώσει την εντύπωση ότι τελεί υπό την κηδεμονία του πρώην.
***
Εκλεκτικές συγγένειες. Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ κ. Θ. Καρυώτης και η κυρία Αλέκα Παπαρήγα ήταν συμμαθητές στο Δημοτικό. Οι σχέσεις αυτές δεν είναι χωρίς σημασία, αφού μπορεί να αποβούν καταλυτικές για τη διαμόρφωση συνεργασιών που σήμερα φαίνονται αδιανόητες. Αλλωστε το ΚΚΕ τόλμησε το αδιανόητο να συνεργαστεί με τη ΝΔ το 1989 «για το καλό του τόπου». Σήμερα κάτι εξίσου «αδιανόητο» θα ήταν να συνεργαστεί με το ΠαΣοΚ για το καλό του τόπου…
***
Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έχει σήμερα γενέθλια. Οι φίλοι της ελπίζουν ότι το εκλογικό σώμα θα της επιτρέψει να γιορτάσει τα επόμενα γενέθλιά της με τη Δημοκρατική Συμμαχία να βρίσκεται στη Βουλή, αν όχι στην κυβέρνηση ως εταίρος κάποιου κυβερνητικού συνασπισμού υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Ωστόσο η «αποκοτιά» του κ. Στ. Μάνου να αρνηθεί τη συνεργασία της Δράσης με τη Συμμαχία διέσπασε το μέτωπο του φιλελευθερισμού (που δεν είναι τεράστιο…) και ενδέχεται η επόμενη Βουλή να στερηθεί των φιλελεύθερων πολιτικών εμπνεύσεων και των δύο.
***
Ελαβα επιστολή από τους Οικολόγους Πρασίνους με θέμα τα οικονομικά του κόμματος στην οποία διευκρινίζεται ότι τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί για το 2011 ήταν 1.351.500 ευρώ και ότι από αυτά τα χρήματα στα ταμεία εισέρρευσαν 819.925,64 τα οποία κάλυπταν τις καταβολές των δύο πρώτων τριμήνων. Η καταβολή του τρίτου τριμήνου του 2011, προσθέτουν οι Οικολόγοι, έγινε μέσα στο 2012 και αφορούσε 409.962,77 ευρώ. Οι Οικολόγοι, οι οποίοι προφανώς θέλουν να υπογραμμίσουν ότι διαφέρουν από τα άλλα κόμματα, διαβεβαιώνουν ότι τα οικονομικά του κόμματός τους είναι – κατά κάποιον τρόπο – «οικολογικά». Ελέγχονται από ορκωτό λογιστή, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του κόμματος και… δεν βλάπτουν το περιβάλλον.
***
Η κυρία Βάνα Μπάρμπα έχει πολλές υποχρεώσεις και πολύ άγχος, αλλά ευτυχώς αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει αρνητικά το γνωστό πάθος της για ζωή. Από τότε που αποφάσισε να αποδεχθεί την «τιμητική» πρόταση του κ. Γ. Καρατζαφέρη και να είναι υποψήφια βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Β’ Αθηνών τρέχει από γειτονιά σε γειτονιά για να έλθει σε επαφή με τους ψηφοφόρους της. Η παλιά δόξα του modeling και της τηλεόρασης μπορεί να κοντεύει τα 50 αλλά δεν έχει επιτρέψει στον χρόνο να της πάρει τον αέρα. Ενας λόγος γι’ αυτό είναι ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας της. «Τι θέλω εγώ και ασχολούμαι;» έλεγε μια μέρα την ώρα που ένας μακιγέρ ολοκλήρωνε το «καλλιτεχνικό έργο» του προτού η Βάνα εμφανιστεί σε ζωντανή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. «Βάνα, μήπως χρειάζεσαι τώρα έναν καφέ;» τη ρώτησε ευγενικά πρόσωπο της παραγωγής για να αποφορτίσει το κλίμα. Η Βάνα τον κοίταξε με το δολοφονικό βλέμμα της. «Εκείνο που χρειάζομαι τώρα είναι έναν μελαχρινό» απάντησε. Με τέτοιες δηλώσεις νομίζω ότι η Βάνα αξίζει μια θέση στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου, έστω κι αν οι κακεντρεχείς επιμένουν ότι η παρουσία της στη Βουλή θα δώσει νέο κύρος στον γνωστό χαρακτηρισμό του Κοινοβουλίου που προτιμούν οι «Αγανακτισμένοι».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk