Τελικά, τι βλέπετε να επικρατεί, η οργή ή η περίσκεψη;
«Τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν και άρχισαν να επικρατούν ωριμότερες σκέψεις. Η βασική εικόνα που έρχεται σ’ όλους είναι η καθημερινή ζωή της χώρας τη Δευτέρα. Η περίσκεψη για την επιβίωση. Η πληρωμή των μισθών και συντάξεων, η λειτουργία των σχολείων και των νοσοκομείων. Η περίσκεψη αυτή θα εκφραστεί σήμερα και στην κάλπη, χωρίς να σημαίνει ότι η οργή του κόσμου θα υποχωρήσει. Απλώς θα βρει διεξόδους όχι πολιτικά καταστροφικές αλλά τιμωρητικές προς νοοτροπίες και πρόσωπα».

Πόσο έπεισε το ΠαΣοΚ με την προεκλογική εκστρατεία του;
«Στο ΠαΣοΚ κάναμε το καλύτερο δυνατό υπό το συντριπτικό βάρος μιας κυβερνητικής θητείας που χαρακτηρίστηκε από αποφάσεις επώδυνες και περιοριστικές αλλά αναγκαίες. Ελπίζω να πείσαμε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για την εθνική αναγκαιότητα και την πολιτική υπευθυνότητα των επιλογών μας και να μας το ανταποδώσει στην κάλπη».

Τη Δευτέρα η χώρα θα έχει κυβέρνηση και ποια θα είναι αυτή;
«Τη Δευτέρα η ελληνική πολιτεία πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της εκπληρώνοντας τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές υποχρεώσεις της. Η συμφωνημένη χρηματοδοτική στήριξη για την ομαλή λειτουργία της χώρας, που είναι το μείζον θέμα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης, δεν μπορεί να τεθεί σε διακινδύνευση. Αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο μια κυβερνητική συμμαχία ευθύνης και ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Με τη συμμετοχή προοδευτικών αλλά και συντηρητικών δυνάμεων. Το ΠαΣοΚ είναι ο κεντρικός άξονας της πολιτικής σταθερότητας και της κυβερνητικής λύσης που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα και θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην εμπέδωσή τους».

Η νέα Βουλή, που προβλέπεται πολυκομματική αλλά και κατακερματισμένη, θα είναι βιώσιμη ή θα είναι ο προθάλαμος μιας νέας εκλογικής σύγκρουσης;
«Το φρόνιμο είναι να τη δούμε πρώτα και μετά να την κρίνουμε. Μια πολυκομματική Βουλή, παρά την πανσπερμία και τον κατακερματισμό, μπορεί να εμβαθύνει τη δημοκρατία μας, η οποία επαγρυπνεί αλλά δεν έχει λόγους να φοβάται. Σε κάθε περίπτωση, το σημείο-κλειδί είναι ένα: να υπάρχει αποφασισμένη και με διάθεση μακράς πνοής κυβέρνηση που να κρατήσει σταθερά και αποτελεσματικά το τιμόνι της χώρας. Και απαράβατη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ωριμότητα και η υπευθυνότητα των πολιτικών ηγεσιών και μάλιστα των κομμάτων που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δεν μπορεί ούτε οι πρωθυπουργικές φιλοδοξίες αλλά ούτε και ο φόβος ανάληψης της κυβερνητικής ευθύνης υπό διάφορα προσχήματα να υπερισχύουν των εθνικών απαιτήσεων. Το ΠαΣοΚ με την ηγεσία του έχει τοποθετηθεί και έχει αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να ζητάμε αίσθημα ωριμότητας και ευθύνης από τον κόσμο και να απουσιάζει αυτό από την πολιτική».

Ποιο ήταν το μήνυμα που στείλατε στους ψηφοφόρους της Β’ Αθηνών για την επόμενη ημέρα;
«Το μήνυμα, ύστερα από όλα όσα περάσαμε και καταλάβαμε, δεν μπορεί παρά να είναι καθαρό και ξάστερο. Η πορεία και στη συνέχεια θα είναι ανηφορική και δύσκολη. Χρειάζεται να γίνει πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική βαδίζοντας προς την έξοδο.
Αυτό σημαίνει βασικές παραδοχές αλλά πάνω απ’ όλα κοινές πράξεις: να κατανοηθεί ότι η ζωή μας θα φτιάχνει μέσα από την υποστήριξη της σταθεροποίησης και της συνολικής βελτίωσης της χώρας. Και ότι θα καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε το πολιτικό σύστημα να αντιστοιχείται διαρκώς με τα επώδυνα της κοινωνίας αναλαμβάνοντας το κόστος που του αναλογεί. Είναι κρίσιμο για να ξαναπροκόψει η χώρα να αναγεννηθεί το φθαρμένο πολιτικό μας σύστημα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ