Ιστορικές χαρακτηρίζουν τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα διεθνείς οργανισμοί, καθώς και οικονομολόγοι ξένων οίκων και μεγάλων διεθνών τραπεζών, καθώς αναμένεται ότι θα αλλάξουν εντελώς το πολιτικό σκηνικό, αυξάνοντας όμως παράλληλα και τους κινδύνους για τη χώρα.

«Μια μετεκλογική πολιτική παράλυση μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία και να κινδυνεύσει η Ελλάδα ακόμη και με έξοδό της από το ευρώ»
ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής της Bank of America και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Θεωρούμε ότι εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση, η τρόικα ίσως να μην έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας» πρόσθεσε.
Την ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ – ΠαΣοΚ επισημαίνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), εκτιμώντας ότι συνιστά αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συσταθεί μια πλειοψηφική κυβέρνηση που θα προασπίσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας.
Στον αντίποδα, εάν η 7η Μαΐου ανατείλει πάνω από ένα κατακερματισμένο και διαιρεμένο Κοινοβούλιο, ελλείψει αυτοδυναμίας, το IIF προκρίνει τη σύσταση μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και θα την οδηγήσει εκ νέου σε εκλογές μέσα στο έτος.
Για την IHS Global Insight, αν και το αποτέλεσμα το οποίο θα ικανοποιούσε περισσότερο είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ – ΠαΣοΚ, εν τούτοις ένας τέτοιος συνασπισμός, ένας γάμος εξ ανάγκης, θα είναι βραχύβιος, κάτι που σημαίνει ότι οι Ελληνες ίσως βρεθούν νωρίτερα απ’ ό,τι αναμένεται αντιμέτωποι με τις κάλπες. Χαρακτηρίζει πάντως τις εκλογές ιστορικές, καθώς θα αλλάξουν εντελώς το πολιτικό σκηνικό, βάζοντας στη Βουλή πολλά μικρότερα και ακραία κόμματα, σπάζοντας την επί δεκαετίες κυριαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων και οδηγώντας σε κυβερνήσεις συνασπισμού. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν έχει τόση σημασία, εκτιμά η Royal Bank of Scotland, αφού όπως αναφέρει αμέσως μετά τις εκλογές Ευρώπη και Αθήνα θα πρέπει να διαπραγματευτούν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, με διαγραφή των δανείων του επίσημου τομέα, διαφορετικά θα υπάρξει νέα κλιμάκωση της κρίσης.
Καθώς η RBS δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, το κουμπί των απειλών για έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι το μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί που απομένει. «Αν και πιστεύουμε ότι είναι μάλλον απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, φυσιολογικά θα ενισχυθεί η φημολογία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν υπάρξει ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της» σχολίασαν οι οικονομολόγοι της UBS Stephane Deo και Justin Knight. Για τους οικονομολόγους Keith Wade και Azad Zangana της Schroders πάλι, οι εκλογές ενέχουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν τελικά σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αναγκάζοντας τη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Αν οι εκλογές οδηγήσουν σε σταθερή κυβέρνηση η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους εντός της ζώνης του ευρώ ακόμη και αν απαιτηθούν πρόσθετες μορφές ενίσχυσης, εκτίμησε ο κ. Γιώργος Σαραβέλος της Deutsche Bank. Για τον οίκο αξιολόγησης Fitch πάντως, αν και στο βασικό του σενάριο η ευρωζώνη θα καταφέρει να επιβιώσει χωρίς απώλειες, εν τούτοις ο κίνδυνος επαλήθευσης εναλλακτικών σεναρίων με πιθανότερο αυτό της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.
Η Ελλάδα τότε θα αναγκαστεί πιθανότατα να αλλάξει το νόμισμα με το οποίο αποτιμά το χρέος της και να επιδείξει και πάλι αδυναμία εξόφλησης.
Ο αναξιόπιστος ασθενής και το σίριαλ
Με την τηλεοπτική σειρά «Dr House», στην οποία ένας αναξιόπιστος ασθενής με ανησυχητικά συμπτώματα (σαν την Ελλάδα) παρακολουθείται από έναν γιατρό με αντικοινωνική συμπεριφορά (σαν την τρόικα), παρομοιάζει το Bloomberg τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σε κάθε επεισόδιο προκύπτουν διάφορα περιστατικά όπου ο ασθενής είτε κοντεύει να πεθάνει είτε εμφανίζει σημάδια – ψευδούς – ανάρρωσης. Οι εκλογές προσφέρουν μια ευκαιρία για «θεραπεία», αλλά η πρόγνωση δεν είναι σπουδαία, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αποτελούν, όπως αναφέρει, μέρος του προβλήματος. Ενώ μάλιστα υπόσχονται να βελτιώσουν τους όρους της συμφωνίας, εν τούτοις δεν εξηγούν στους Ελληνες τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ