Πιέζουν την Ισπανία τα «κόκκινα» στεγαστικά

Μέρες του 2007 στις ΗΠΑ θυμίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας. Οι τράπεζες αναζητούν οξυγόνο καθώς η ασφυκτική πίεση των «προβληματικών δανείων» της αγοράς κατοικίας αυξάνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες. Η ιστορία των αμερικανικών τραπεζών που κατέρρευσαν υπό το βάρος των στεγαστικών δανείων επαναλαμβάνεται στην Ιβηρική, χωρίς όμως να μοιάζει με φάρσα.

Μέρες του 2007 στις ΗΠΑ θυμίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας. Οι τράπεζες αναζητούν οξυγόνο καθώς η ασφυκτική πίεση των «προβληματικών δανείων» της αγοράς κατοικίας αυξάνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες. Η ιστορία των αμερικανικών τραπεζών που κατέρρευσαν υπό το βάρος των στεγαστικών δανείων επαναλαμβάνεται στην Ιβηρική, χωρίς όμως να μοιάζει με φάρσα.
Η ιδέα μιας «κακής τράπεζας» η οποία θα συγκεντρώσει όλα τα δάνεια που αδυνατούν να αποπληρώσουν οι δανειολήπτες προβάλλει ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να αποφευχθεί το «ναυάγιο». Η πρακτική έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ιρλανδία και τα αποτελέσματα είναι γνωστά: οι τράπεζες διασώζονται αλλά το Δημόσιο αναλαμβάνει να διαγράψει τις «παλιές αμαρτίες» που γίνονται νέα βάρη για τους φορολογουμένους.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Μαδρίτης διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθεί πιστά το «ιρλανδικό μοντέλο», ενώ ο ισπανός υπουργός Οικονομικών και εμπνευστής του σχεδίου επισημαίνει ότι η ιδέα φέρει εχέγγυα επιτυχίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Το κράτος δεν πρόκειται να παρέμβει» τόνισε ο Λουίς ντε Γκουίντος, σημειώνοντας ότι θα αναζητηθούν «επενδυτές από το εξωτερικό» προκειμένου να απαλλαχθούν οι τράπεζες από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και να επικεντρωθούν στη χορήγηση δανείων για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Οπως και στην περίπτωση της διάσωσης των τραπεζών «α λα ιρλανδικά», η αμερικανική BlackRock έχει κληθεί ως σύμβουλος για τη διαδικασία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής «El Mundo» «βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο».
Αν όμως δεν υπάρξει χρηματοδότηση από το δημόσιο ταμείο τότε τα μικρά αποταμιευτήρια ή και οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν από κοινού τη διαχείριση των «τοξικών» περιουσιακών στοιχείων. Σε αυτή την περίπτωση ακόμη και οι πιο «υγιείς» χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα βρεθούν σε δεινή θέση. Ηδη οι δύο ισχυρότεροι από αυτούς, η Santander και η BBVA, είδαν στις αρχές της εβδομάδας την αξιολόγησή τους να υποβαθμίζεται κατά δύο μονάδες από τον οίκο Standard & Poor’s μαζί με επτά ακόμη ισπανικές τράπεζες.
Η εξέλιξη ήταν απολύτως αναμενόμενη καθώς είχε προηγηθεί υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον ίδιο οίκο. Τις υποβαθμίσεις και τους φόβους αναζωπύρωσε η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ισπανίας για τα δάνεια που αφορούν τη στεγαστική αγορά. Το 60% αυτών των πιστώσεων, αξίας 184 δισ. ευρώ, αξιολογείται ως «προβληματικό» περιουσιακό στοιχείο καθώς επιβαρύνει ιδιώτες η εταιρείες σε εξαιρετικά επισφαλή οικονομική θέση. Το χειρότερο είναι ότι οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσει από κατασχέσεις ακίνητα αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ τα οποία δεν μπορούν να πουλήσουν προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα. Οι κατασχέσεις ακινήτων φτάνουν ήδη τις 200.000 με προοπτική να ξεπεράσουν τις 600.000 τα επόμενα χρόνια.
Για τον τραπεζικό κλάδο και την οικονομία της Ισπανίας αδημονούν ασφαλώς και οι επενδυτές, για τους οποίους το μέλλον μοιάζει σχεδόν προδιαγεγραμμένο. «Το σενάριο της προσφυγής της χώρας σε κάποιας μορφής διάσωση είναι όλο και πιο πιθανό» δηλώνει στη γαλλική «Les Echos» ο αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας Rabobank Λιν Γκράχαμ Τέιλορ. Παρόμοιες είναι και οι αναλύσεις διεθνών οίκων όπως η επενδυτική τράπεζα Meryll Lynch η οποία προεξοφλεί ότι ως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα έχει προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk