Νέες μειώσεις μισθών – «Ψαλίδι» στο εφάπαξ

Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, μείωση του εφάπαξ που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και αύξηση φόρων – μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της κατάργησης φοροαπαλλαγών – προαναγγέλλει έγγραφο που έχει καταρτίσει το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και το οποίο διέρρευσε στον Τύπο στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.

Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, μείωση του εφάπαξ που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και αύξηση φόρων – μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της κατάργησης φοροαπαλλαγών – προαναγγέλλει έγγραφο που έχει καταρτίσει το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και το οποίο διέρρευσε στον Τύπο στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου. Το κείμενο των 70 και πλέον σημείων κωδικοποιεί τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Ελλάδα με τη δανειακή σύμβαση (μνημόνιο) και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τον Ιούνιο. Η διαρροή της λίστας θεωρήθηκε από ορισμένους κύκλους έμμεση παρέμβαση του Μαξίμου στο προεκλογικό κλίμα και ως υπενθύμιση για τις δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί και ψηφιστεί.
Γίνεται λόγος για «μείωση 12% κατά μέσον όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2012». Παραλλήλως υπάρχει αναφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών και στη μείωση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία παραπέμπει ευθέως στη μείωση των παροχών και πιθανότατα σε νέο γύρο μείωσης των συντάξεων μέσα στο καλοκαίρι.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν στο «Βήμα» ότι ανάλογα έγγραφα κωδικοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων υπήρχαν για κάθε μήνα (αντίστοιχο έγγραφο υπάρχει και για τον Μάιο). Η λίστα με τις «μνημονιακές δράσεις» ως το τέλος Ιουνίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω μέτρα:

«Ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια
«Μείωση 12% κατά μέσον όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα, η οποία θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιουλίου 2012 και θα επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξεως των 205 εκατ. ευρώ (τέλος Ιουνίου 2012, MoU, παρ. 1)». Αφορά γιατρούς, δικηγόρους, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικούς και ενστόλους. Σημειώνεται ότι ήδη γίνεται λόγος για «ισοδύναμα μέτρα» από την πλευρά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις στα μισθολόγια των αστυνομικών και των στρατιωτικών. Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι οι μειώσεις θα γίνουν με προστασία των χαμηλών εισοδημάτων.

Μέτρα 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014
«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την αναθεώρηση των προγραμμάτων με σκοπό να προετοιμάσει τα μέτρα τα οποία θα υιοθετηθούν με τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014 (Ιούνιος 2012, MoU, παρ. 1)». Πριν από τις εκλογές ετέθη από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών στην τρόικα η πρόταση για παράταση του μνημονίου ως το 2015 για πιο σταδιακή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας ύψους 5,5% του ΑΕΠ (11,6 δισ. ευρώ). Το ΔΝΤ συμφώνησε, εκκρεμεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος έθεσε επισήμως το ζήτημα ως στόχο του κόμματός του εκτιμώντας ότι η τρόικα θα το δεχθεί. Αν γίνει δεκτό, η προσαρμογή θα γίνει σε τρία χρόνια, το 2013, το 2014 και το 2015, αντί για τη διετία 2013-2014, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Προσφορά περιουσιακών στοιχείων για πώληση
Το έγγραφο αναφέρει τα εξής: «Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε κάποιες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων-ορόσημο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπως είναι οι ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΧΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC, και κατά το δεύτερο μισό του έτους να κάνουμε προσκλήσεις ενδιαφέροντος για λιμένες, αεροδρόμια και την Εγνατία οδό (MEFP, παρ. 26)».

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών

«Η κυβέρνηση αναθεωρεί τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας προκειμένου αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς (Ιούνιος 2012, MoU, παρ. 2.3)» αναφέρει το έγγραφο. Θα οδηγήσει σε αυτόματη αύξηση των φόρων για τα ακίνητα στα οποία θα υπάρξει αύξηση αντικειμενικών αξιών.
«Η κυβέρνηση θεσπίζει φορολογική μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων (Ιούνιος 2012, MoU, παρ. 2.3)». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μειώνεται ο φόρος από τους τόκους των στεγαστικών, τις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής και τα ενοίκια πρώτης κατοικίας. Σημαίνει επίσης κατάργηση όλων των προνομιακών καθεστώτων (παραμεθόριες περιοχές κτλ.).
Παράλληλα, με τη σύνταξη του Ιουνίου οι πολίτες θα διαπιστώσουν αναδρομικά τις μειώσεις – κύριων και επικουρικών – συντάξεων που αποφασίστηκαν με το δεύτερο μνημόνιο. Πρόκειται για περικοπές και παρακράτηση των αναδρομικών ποσών από την 1η Ιανουαρίου 2012 που θα γίνουν με τις συντάξεις του Ιουνίου, μετά τις 20 Μαΐου. Τα αναδρομικά του διαστήματος Ιανουαρίου – Μαΐου θα παρακρατηθούν σε οκτώ ισόποσες δόσεις. Σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης η περικοπή είναι 12% και αφορά το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Εκτιμάται ότι επηρεάζονται 380.000 άτομα. Στο ΝΑΤ η μείωση θα είναι 7% και θα εφαρμοστεί σε όλες τις συντάξεις ανεξαρτήτως ποσού. Υπολογίζεται πως επηρεάζονται 71.538 άτομα. Στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης η μείωση είναι από 10% ως 20% για συντάξεις άνω των 200 ευρώ.

Υφεση κοντά στο 6% αναμένει το ΔΝΤ
Υφεση πάνω από 5,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2012 αναμένουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στελέχη του ΔΝΤ. Η επίσημη πρόβλεψη του μνημονίου είναι 4,7%, ενώ η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου τοποθετεί την ύφεση στο 5%. «Αν η ύφεση το 2012 είναι τελικώς πάνω από 4,7% τότε αναπόφευκτα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα» δήλωσε λίγο πριν από τις εκλογές κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων και των μεγεθών.
Στελέχη του Ταμείου με έδρα την Ουάσιγκτον δεν κρύβουν τις εκτιμήσεις τους για τη βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση και εκφράζουν την άποψη ότι η παράταση του μνημονίου θα επιβληθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις, καθώς εκτιμούν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει ήδη την καταβολή 8,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk