Μάνατζερ και κερδοσκόπος, 2 σε 1

Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cheasepeake Energy Corp. ο Ομπρι Μακλέντον ήταν ήδη ένας εκ των πλέον φημισμένων αμερικανών μάνατζερ. Διηύθυνε τη δεύτερη σε πωλήσεις εταιρεία φυσικού αερίου των ΗΠΑ και η επιρροή του στον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής ήταν δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Αλλά ο Μακλέντον ήταν – και είναι φυσικά – ένας δραστήριος άνθρωπος, στην παραγωγικότερη ηλικία της ζωής του. Και όπως πολλοί συνομήλικοί του, έπιασε δεύτερη δουλειά.

Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cheasepeake Energy Corp. ο Ομπρι Μακλέντον ήταν ήδη ένας εκ των πλέον φημισμένων αμερικανών μάνατζερ. Διηύθυνε τη δεύτερη σε πωλήσεις εταιρεία φυσικού αερίου των ΗΠΑ και η επιρροή του στον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής ήταν δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Αλλά ο Μακλέντον ήταν – και είναι φυσικά – ένας δραστήριος άνθρωπος, στην παραγωγικότερη ηλικία της ζωής του. Και όπως πολλοί συνομήλικοί του, έπιασε δεύτερη δουλειά. Συγκεκριμένα διηύθυνε ένα hedge fund το οποίο διαχειριζόταν κεφάλαια 200 εκατ. δολαρίων, όπως αποκάλυψε προ δύο εβδομάδων κάποιος συντάκτης του πρακτορείου Reuters που «τρώγεται με τα ρούχα» του.
Εν πάση περιπτώσει, ως εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα ανέκυψε όταν έγινε αντιληπτό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cheasepeake τζογάριζε στα παράγωγα των εμπορευμάτων που η ίδια η εταιρεία του παράγει. Και επιπλέον όταν ο «ρεπόρτερ που τρώγεται με τα ρούχα του» αποκάλυψε ότι ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας είχε λάβει δάνειο 1,1 δισ. δολάρια με εγγύηση μερίδια που κατέχει στις πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκμεταλλεύεται η Cheasepeake.
Αυτό ήταν! Την περασμένη Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας επαναστάτησε. Και αποφάσισε να παύσει τον υπερδραστήριο μάνατζερ από πρόεδρο της επιχείρησης. Το αιτιολογικό ήταν ότι λόγω των ενασχολήσεών του με την Heritage Management Company LLC (με το hedge fund, δηλαδή) δεν αφιέρωνε τον προσήκοντα χρόνο στην Cheasepeake. Οχι ότι παρατηρήθηκε ποτέ κάποια υστέρηση στις επιδόσεις του Μακλέντον ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Cheasepeake. Αλλά, όπως αποκάλυψε και συνεργάτης του μάνατζερ στο hedge fund, πολλές φορές ο Μακλέντον έπρεπε να συμμετέχει σε εξαντλητικές τηλεδιασκέψεις που αφορούσαν τη διαχείριση των κονδυλίων της εταιρείας επενδύσεών του. Οπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της Cheasepeake, «από το 2004 ως το 2008 η προσοχή του Ομπρι Μακλέντον εκτεινόταν σαφώς πέρα από τα καθήκοντά του στην Cheasepeake».
Είναι αλήθεια ότι οι μέχρι στιγμής έρευνες που έχουν διενεργηθεί – διότι το σκάνδαλο ξέσπασε στα μέσα Μαρτίου – δεν έχουν δείξει τίποτε το μεμπτό για τον Μακλέντον. Ουδεμία ένδειξη ότι χρησιμοποίησε πληροφορίες που ήταν σε θέση να κατέχει από την Cheasepeake για τις επενδύσεις του στο hedge fund. Ουδεμία ένδειξη για εσωτερική πληροφόρηση, ουδεμία ένδειξη και για διπλό παιχνίδι. Για στοιχήματα, δηλαδή, του hedge fund κατά των συμφερόντων της Cheasepeake. Οπως και να έχει το πράγμα, όμως, ακόμη κι αν δεν αποδειχθεί τίποτε από τις έρευνες που ξεκίνησαν οι αμερικανικές αρχές αλλά και η ίδια η Cheasepeake, οι δραστηριότητες του Μακλέντον χαρακτηρίζονται το λιγότερο ασυμβίβαστες.
«Πρώτο μέλημα για έναν μάνατζερ είναι τα συμφέροντα των μετόχων και η φροντίδα των επενδύσεών τους. Το να παίζει κανείς προσωπικά παιχνίδια στις αγορές με το εμπόρευμα που παράγει η ίδια η εταιρεία του είναι κάτι που δεν συνάδει προς τα καθήκοντα του μάνατζερ. Εμείς ουδέποτε θα ανεχόμασταν κάτι τέτοιο» δήλωσε στο Reuters ο Καρλ Χόλαντ, πρώην στέλεχος της πετρελαϊκής Texaco. «Υπάρχει σίγουρα σύγκρουση συμφερόντων. Αν η Cheasepeake έπρεπε να λάβει κάποιες αποφάσεις που δεν συνέφεραν τις θέσεις που είχε πάρει ο ίδιος ως μάνατζερ του hedge fund, τι θα έκανε ο Μακλέντον;» αναρωτήθηκε ο Τζεφ Χάρις, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Επιτροπής Εποπτείας των Αγορών Παραγώγων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk