Από το χωράφι στο ράφι

Εναν χρόνο προτού ξεσπάσει το «κίνημα της πατάτας» με πρωταγωνιστές τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, εγκαινιάστηκε στην Αργυρούπολη ένα ιδιότυπο κατάστημα τροφίμων που έμοιαζε περισσότερο με μεγάλο παντοπωλείο παρά με μικρό σουπερμάρκετ με την επωνυμία Επιλογή. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση αφορούσε τα ράφια και τα ψυγεία του νέου καταστήματος. Η πλειονότητα των προϊόντων προερχόταν από γεωργικούς συνεταιρισμούς.

Εναν χρόνο προτού ξεσπάσει το «κίνημα της πατάτας» με πρωταγωνιστές τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, εγκαινιάστηκε στην Αργυρούπολη ένα ιδιότυπο κατάστημα τροφίμων που έμοιαζε περισσότερο με μεγάλο παντοπωλείο παρά με μικρό σουπερμάρκετ με την επωνυμία Επιλογή. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση αφορούσε τα ράφια και τα ψυγεία του νέου καταστήματος. Η πλειονότητα των προϊόντων προερχόταν από γεωργικούς συνεταιρισμούς. Και πίσω από αυτή την προσπάθεια είναι συνεταιρισμοί, ενώσεις συνεταιρισμών, η ΠΑΣΕΓΕΣ και ένας προμηθευτικός οργανισμός παντοπωλείων και μικρών σουπερμάρκετ, η Ελληνική Διατροφή.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εγχείρημα που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο που, όπως έχει διαπιστωθεί, υπάρχει μια υφέρπουσα σημαντική τάση στην κοινωνία στήριξης των ελληνικών προϊόντων, κυρίως εκείνων που έχουν παραδοσιακό χαρακτήρα και συγκεκριμένη ταυτότητα, όπως είναι τα τυποποιημένα ή συσκευασμένα αγροτικά προϊόντα. Βέβαια σήμερα, 14 μήνες αργότερα, λειτουργούν πέντε τέτοια καταστήματα στην περιοχή της Αττικής – σε Αργυρούπολη, Κολωνό, Κορυδαλλό, Ιλιον και Καματερό – και οι στόχοι των πρωταγωνιστών αυτής της προσπάθειας είναι αρκετά φιλόδοξοι, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν άλλα δέκα καταστήματα ως το τέλος του χρόνου – χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο του franchise -, αν και, όπως λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Λ. Καρύγιαννης, «είναι δύσκολη η εξεύρεση των απαιτούμενων χώρων στην Αττική».
Η προσπάθεια ξεκίνησε σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ – συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Διατροφής ΑΕ – και γι΄αυτό πρόεδρος της Επιλογής είναι ο κ. Τζανέτος Καραμίχας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης των αγροτών, και υπαγορεύτηκε κυρίως από την ανάγκη να βρεθεί ένα κανάλι διάθεσης στους καταναλωτές των τυποποιημένων ή επεξεργασμένων αγροτικών προϊόντων αλλά και μικρών ιδιωτών παραγωγών. Επί της ουσίας πρόκειται για την τυπική εφαρμογή του συνθήματος «από το χωράφι στο ράφι», χωρίς τη διαμεσολάβηση των χονδρεμπόρων, και, όπως σημειώνει ο κ. Καρύγιαννης, «δεν συνεργαζόμαστε με συνεταιρισμούς που διακινούν τα προϊόντα τους μέσω χονδρεμπόρων».
Είναι προφανές ότι η απευθείας μεταφορά ενός προϊόντος από την παραγωγή στην κατανάλωση χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτου επηρεάζει ευθέως τη λιανική τιμή διάθεσής του και στόχος της Επιλογής είναι να διαθέτει ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές για να μπορέσει να σταθεί στο «άγριο περιβάλλον» του κλάδου των σουπερμάρκετ – και επειδή αυτό δεν μπορεί να το κατορθώσει με μεγάλες αγορές, το επιτυγχάνει με την αφαίρεση κοστολογικών επιβαρύνσεων.
Ποιοι συμμετέχουν
Τα καταστήματα ανήκουν στην εταιρεία Ελληνική Διατροφή Καταστήματα ΑΕ, η οποία συστάθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2010 και μέτοχοί της είναι η Ελληνική Διατροφή – στην οποία συμμετέχει η ΠΑΣΕΓΕΣ – η οποία είναι προμηθευτικός οργανισμός παντοπωλείων και μεμονωμένων σουπερμάρκετ, 12 πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι συνεταιρισμοί (ΕΑΣ Βόλου, Τρίκκη, ΣΚΟΣ ΑΣΕ, ΕΑΣ Λαμίας, ΕΑΣ Λακωνίας, ΕΑΣ Μεσσηνίας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας, η ΕΑΣ Καβάλας, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, η ΕΑΣ Σητείας, η ΑΣΚΓΕ Τυχερού Εβρου και η ΕΑΣ Εβρου) και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο 1,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πέντε καταστήματα έχουν ως τώρα πωλήσεις περισσότερες από 2,5 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk