Χωρίς σημαντικά προβλήματα η ψηφοφορία

Στις κάλπες προσέρχονται, από τις 7 το πρωί, οι Έλληνες πολίτες, σε όλη την Επικράτεια, για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Η ψηφοφορία άρχισε χωρίς σημαντικά προβλήματα, και θα διαρκέσει έως τις 7 το βράδυ. Σε αυτές τις εκλογές καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται σε 359.959.

Στις κάλπες προσέρχονται, από τις 7 το πρωί, οι Έλληνες πολίτες, σε όλη την Επικράτεια, για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Η ψηφοφορία άρχισε χωρίς σημαντικά προβλήματα, και θα διαρκέσει έως τις 7 το βράδυ. Σε αυτές τις εκλογές καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται σε 359.959.

Δεν υπήρχε κάλπη…

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στα 1.565 εκλογικά τμήματα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποιβρίσκονται στις θέσεις τους, αλλά καταγράφονται αρκετές απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών. Το μόνο πρόβλημα υπήρξε στο 357 εκλογικό τμήμα τηςΗλείας, στον Πύργο, όπου δεν υπήρχε κάλπη. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες είναιζήτημα χρόνου η αποστολή της κάλπης και η έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.Επίσης, σε κάποιες κοινότητες της Ηλείας τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν με
καθυστέρηση λίγων λεπτών.

Όσον αφορά την εκλογική διαδικασία, στην Αχαΐα λειτουργούν 605 εκλογικά τμήματα, στα οποία είναι εγγραμμένοι 277.984 εκλογείς, εκ των οποίων 1.839είναι ετεροδημότες. Στην Ηλεία λειτουργούν 414 εκλογικά τμήματα, όπου είναι
εγγεγραμμένοι 177.505 εκλογείς, εκ των οποίων 108 είναι ετεροδημότες. Στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργούν 546 εκλογικά τμήματα, στα οποία είναι εγγεγραμμένοι243.506 εκλογείς, ενώ ο αριθμός των ετεροδημοτών φθάνει στους 7.532.

Οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού

Αυτή τη στιγμή όλα εξελίσσονται κανονικά, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, σχετικά με την εκλογική διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι μικρές αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν σε δύο εκλογικά τμήματα, έχουν αντιμετωπιστεί. «Πιστεύω ότι η διαδικασία θα είναι μαζική, ότι το βράδυ θα είμαστε έτοιμοι να δούμε το αποτελέσματα αυτής της επιλογής που θα έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες για το μέλλον αυτού του τόπου», υπογράμμισε ο κ. Γιαννίτσης.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το εκλογικό τμήμα στους Λαπάδες Κέρκυρας πραγματοποιούν από τις 9 το πρωί περίπου 50 κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι διαμαρτύρονται για την προοπτική να φύγει από το χωριό τους το Γυμνάσιο. Η κινητοποίηση, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν προγραμματισμένη και οι κάτοικοι έχουν αναρτήσει πανό ωστόσο η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων χωρίς προβλήματα γίνεται αυτή την ώρα η ψηφοφορία σε όλα τα νησιά.

Τρακτέρ και συμβολική κατάληψη

Στη Θεσσαλονίκη, νωρίς το πρωί παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην προσέλευση των μελών της εφορευτικής επιτροπής σε κάποια εκλογικά τμήματα στο Κορδελιό, στον Εύοσμο, στην Πυλαία και στους Αμπελόκηπους, όπως και στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στη Ν. Μάδυτο. Το πρόβλημα λύθηκε σύντομα, χωρίς να επηρεάσει την
εκλογική διαδικασία.

Στα Βρυττά Πέλλας, αγρότες της περιοχής προσήλθαν με τρακτέρ και μαύρες σημαίες έξω από τα δύο εκλογικά τμήματα του χωριού, διαμαρτυρόμενοι για εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σχετικά με ζημίες στις καλλιέργειες τους, αλλά μετά την παρέμβαση των δικαστικών αντιπροσώπων η ψηφοφορία γίνεται κανονικά.

Συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν οι κάτοικοι των Λιαπάδων Κέρκυρας από τις 9.00 μέχρι και λίγο μετά τις 11.00 στα εκλογικά τμήματα του χωριού τους ζητώντας να αρθεί υπουργική απόφαση για το κλείσιμο του γυμνασίου της περιοχής.

Διαμαρτυρία με αποχή από τις εκλογές είχαν αποφασίσει και οι κάτοικοι στο Πετρωτό Τρικάλων για τη μετατροπή του τετραθέσιου σχολείου τους, σε διθέσιο. Η διαδικασία πάντως εξελίσσεται κανονικά.

Ψηφοδέλτια σε… λάθος δρόμο

Ψηφοδέλτια του νομού Θεσπρωτίας στάλθηκαν σε δύο εκλογικά τμήματα στις… Σέρρες. Το λάθος εντοπίστηκε από δικαστικό αντιπρόσωπο και αντιμετωπίστηκε άμεσα, χωρίς να προκύψει πρόβλημα. «Ήταν λάθος του τυπογραφείου» επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μωυσιάδης.

Μάθε πού ψηφίζεις

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που διανύουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του «εκλέγειν».

Δέκα τηλεφωνικές γραμμές λειτουργούν στο υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερώνουν τους πολίτες, που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet, σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν.Τα τηλέφωνα είναι: 2131511125, 2131511143, 2131511153, 2131511119, 2131511146, 2131361154, 2131361160, 2131361161, 2131361165 και 2131361182. Οι τηλεφωνικές αυτές γραμμές λειτουργούν έως τη λήξη της ψηφοφορίας. Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού ψηφίζεις».

Πληροφόρηση και κάθε δυνατή διευκόλυνση στους ψηφοφόρους και στους δικαστικούς αντιπροσώπους, παρέχει και ο δήμος Αθηναίων, στον διαδικτυακό τόπο www.cityofathens.gr, μέσω του banner «ΕΚΛΟΓΕΣ».

Οι ιθύνοντες της Singular Logic, που για μία ακόμη φορά έχει αναλάβει τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων, δήλωσαν ότι λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των εκλογών, ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει περίπου στις 11 το βράδυ. Αρχικά, οι ιθύνοντες της εταιρείας είχαν δηλώσει ότι η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα μπορούσε να γίνει στις 9.30 το βράδυ.

Παράταση δρομολογίων

Υπενθυμίζεται ότι για τη διευκόλυνση των πολιτών στο Λεκανοπέδιο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα δρομολογίων. Τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό-ΗΣΑΠ-Τραμ) παρατείνουν τα τελευταία δρομολόγια κατά μία περίπου ώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk