Το θρίλερ της επόμενης μέρας

Αντιμέτωποι με το σκληρότερο (μετ)εκλογικό θρίλερ της μεταπολιτευτικής ιστορίας βρίσκονται οι επιτελείς των δύο κομμάτων που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Λίγες ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες και με βάση τις ενδείξεις από τις τελευταίες μετρήσεις και αναλύσεις που έφθαναν στα κομματικά επιτελεία, ΠαΣοΚ, ΝΔ και οι λοιποί σχηματισμοί που εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση επιχειρούν να καταστρώσουν τη στρατηγική τους για το πρωί της Δευτέρας, αναμένοντας κρίσιμες απαντήσεις…

Αντιμέτωποι με το σκληρότερο (μετ)εκλογικό θρίλερ της μεταπολιτευτικής ιστορίας βρίσκονται οι επιτελείς των δύο κομμάτων που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Λίγες ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες και με βάση τις ενδείξεις από τις τελευταίες μετρήσεις και αναλύσεις που έφθαναν στα κομματικά επιτελεία, ΠαΣοΚ, ΝΔ και οι λοιποί σχηματισμοί που εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση επιχειρούν να καταστρώσουν τη στρατηγική τους για το πρωί της Δευτέρας, αναμένοντας κρίσιμες απαντήσεις: Θα έχουν την ουσιαστική πολιτική δυνατότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με μια συνολική νομιμοποίηση της τάξεως του 50% (κύριο ζητούμενο για τον κ. Βενιζέλο); Ή μήπως το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα δίνει καν βάσιμα πολιτικά επιχειρήματα για τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών (τον κίνδυνο των οποίων επισείει ο κ. Σαμαράς);
Με δεδομένο ότι αυτά το ερωτήματα θα πλανώνται αναπάντητα ως αργά απόψε, στη Συγγρού και στην Ιπποκράτους βλέπουν ήδη το ενδεχόμενο δραματικών και ραγδαίων ανατροπών, που πολλοί πιθανολογούν ότι θα οδηγήσουν σε ταχύ μετασχηματισμό του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Οι κρίσιμες παράμετροι

Εν αναμονή αυτών και καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των κομμάτων είναι ανοιχτοί, παραμένουν κάποιες καθοριστικές παράμετροι προς τελική διαμόρφωση: πρόκειται για τη δύναμη που θα καταγράψει από τη μία πλευρά η Αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, για τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι σχηματισμοί των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, αλλά και για το αν οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, όπως η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δράση, θα έχουν ρόλο και λόγο στο μετεκλογικό σκηνικό.
Μέχρις ότου όλα αυτά αποτυπωθούν και καταγραφούν με βάση το αποψινό αποτέλεσμα της κάλπης, τα κομματικά επιτελεία περιορίζονται σε έναν στοιχειώδη προκαταρκτικό σχεδιασμό των κινήσεών τους για το πρωί της Δευτέρας.
Στην Ιπποκράτους το κύριο ζητούμενο είναι να διαθέτει το ΠαΣοΚ δυνατότητα παρέμβασης και επηρεασμού του μετεκλογικού σκηνικού. Υπό αυτή την έννοια, περιγράφουν ως κρίσιμη παράμετρο τη συγκέντρωση από τα δύο κόμματα ενός ποσοστού που θα πλησιάζει ή θα υπερβαίνει το 45%, το οποίο κατ’ αρχάς θα παρέχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως βάση συζήτησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση που οι ελπίδες του επιτελείου της Ιπποκράτους επιβεβαιωθούν και το κόμμα καταγράψει ένα ποσοστό της τάξεως του 20% ή περισσότερο, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι θα έχει πολλά «χαρτιά» στα χέρια του. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον η διαφορά με τη ΝΔ είναι μικρή, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα στραφεί κατ’ αρχάς προς τη Συγγρού, θα προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, στην οποία δεν θα είναι ούτε ο ίδιος ούτε ο κ. Σαμαράς στη θέση του πρωθυπουργού (ακόμη και αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα).
Παράλληλα όμως πολλά στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι έστω και για λόγους τακτικής ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να συζητήσει και θα θέσει τα διλήμματα τόσο προς την πλευρά της ΔΗΜΑΡ όσο και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λέει, «η πραγματική στάση των κομμάτων θα διαμορφωθεί μετεκλογικά».
Μια από τις κυρίαρχες αντιλήψεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κόμματος τις τελευταίες ημέρες ήταν άλλωστε ότι, υπό την προϋπόθεση ενός «αξιοπρεπούς» αποτελέσματος, το ΠαΣοΚ δεν θα πρέπει να γίνει «ουρά» της ΝΔ, ακόμη και αν αυτό σημάνει τη μη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα πιθανό ενδεχόμενο που έχει εξεταστεί είναι η παροχή ψήφου ανοχής με την εκ προοιμίου δέσμευση ότι το κόμμα θα ψηφίζει στη Βουλή όλες τις δεσμεύσεις που έχουν δρομολογηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Με αυτό το σκεπτικό, κάθε άλλη εξέλιξη και κυρίως ένα εκλογικό ποσοστό που θα θέσει το ΠαΣοΚ εκτός παιχνιδιού θεωρείται από τα περισσότερα στελέχη του θρυαλλίδα ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.

Οι επιθυμίες της Συγγρού

Την ίδια στιγμή στη ΝΔ κύριο ζητούμενο είναι η επίτευξη ενός ποσοστού, που ακόμη και αν δεν δίνει στο κόμμα αυτοδυναμία, θα παρέχει την εντύπωση της «καθαρής εντολής» και την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Η κρίσιμη παράμετρος σε αυτή την περίπτωση θα είναι τα ποσοστά των υπολοίπων «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων (κυρίως του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας) και το κατά πόσον θα υπάρξει ουσιαστική βάση συζήτησης για την επόμενη ημέρα και τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στην ουσία και όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές από την πλευρά της ΝΔ, το κρισιμότερο στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης, σε περίπτωση που το κόμμα αναδειχθεί πρώτο στην κάλπη, είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει και η διαφορά του από το δεύτερο. Τα στοιχεία αυτά είναι κρίσιμα για τη ΝΔ για δύο τουλάχιστον λόγους:
α) για το αν θα καταρρεύσει κάθε δυνατότητα των συνομιλητών της να «μπλοκάρουν» την ανάδειξη του κ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία και
β) για το αν θα διατηρήσει η ΝΔ τη δυνατότητα να πιέσει για νέα προσφυγή στις κάλπες, διεκδικώντας υψηλότερο ποσοστό ή/και αυτοδυναμία.
Κρίσιμο στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία θα είναι η ισχύς που θα καταγράψουν οι προερχόμενοι από τη ΝΔ σχηματισμοί (ΛΑΟΣ, Ανεξάρτητοι Ελληνες), σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς βρεθεί υποχρεωμένος εκ των συνθηκών να συνομιλήσει μαζί τους.
Εν αναμονή της διαμόρφωσης όλων αυτών των δεδομένων, στη ΝΔ βλέπουν πάντως ότι ο πραγματικός, ουσιαστικός συνομιλητής τους στην περίπτωση που απαιτηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να είναι μόνο το ΠαΣοΚ. Ευελπιστούν όμως ότι θα μπορούν να συνομιλήσουν με την Ιπποκράτους από θέση ισχύος.
Σε αναζήτηση συμμάχων
Το ενδεχόμενο του τρίτου «παίκτη»

Μια κρίσιμη παράμετρος που προβληματίζει και τα δύο κόμματα, που ως σήμερα θεωρούνται κόμματα εξουσίας, είναι η εξής: ΠαΣοΚ και ΝΔ να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση, υπό τις αναγκαίες εκλογικές και κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις, να αναλάβουν από κοινού τη διακυβέρνηση της χώρας και την προώθηση του νέου και ήδη προαναγγελθέντος κύματος επώδυνων μέτρων και περικοπών.
Εν όψει αυτού του ενδεχομένου, στελέχη και από τα δύο κόμματα βλέπουν με τρόμο ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο ΝΔ και ΠαΣοΚ θα έχουν ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συνεπώς χαμηλά συνολικά ποσοστά.
Κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι απέναντί τους θα βρίσκεται η μαζική πολιτική και πιθανώς κοινωνική αντίδραση κατά των μνημονίων και συνεπώς η πολιτική ισχύς (και νομιμοποίηση) των δύο θα βαίνει μειούμενη με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.
Για τον λόγο αυτόν και τα δύο επιτελεία αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης προκειμένου να φανεί αν θα υπάρξουν και άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις με τις οποίες θα υπάρχει βάση συζήτησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς οι συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τους Ανεξάρτητους Ελληνες μοιάζει με περιπέτεια, το βλέμμα των στελεχών στην Ιπποκράτους και στη Συγγρού στρέφεται στα ποσοστά που θα καταγράψουν αφενός η ΔΗΜΑΡ του κ. Φ. Κουβέλη και αφετέρου η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και η Δράση του κ. Στ. Μάνου.
Από τη στιγμή που διαμορφωθούν προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης από περισσότερα των δύο κομμάτων, στελέχη από την Ιπποκράτους και τη Συγγρού αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες ρεαλιστικής τοποθέτησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος απέναντι στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.
Παρά ταύτα, την ίδια στιγμή όλοι συμφωνούν εκ προοιμίου σε ένα συμπέρασμα: οι εκλογές αυτές θα είναι καταλύτης για τους πολιτικούς σχηματισμούς που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες και για την τύχη της ελληνικής πολιτικής τάξης στο προσεχές χρονικό διάστημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk