Τα πολλά «θα» μπήκαν στο… χρονοντούλαπο

Η πιο φειδωλή από πλευράς εξαγγελιών για τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν η προεκλογική περίοδος που διανύσαμε. Οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, δεσμευμένοι από τις «χειροπέδες» του μνημονίου, απέφυγαν να χαϊδέψουν αφτιά και να υποσχεθούν λαγούς με πετραχήλια.

Η πιο φειδωλή από πλευράς εξαγγελιών για τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν η προεκλογική περίοδος που διανύσαμε. Οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, δεσμευμένοι από τις «χειροπέδες» του μνημονίου, απέφυγαν να χαϊδέψουν αφτιά και να υποσχεθούν λαγούς με πετραχήλια.
Παρ’ όλα αυτά αντάλλαξαν – για εσωτερική κατανάλωση και για συσπείρωση των ψηφοφόρων τους – πυρά για τα ισοδύναμα μέτρα που υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία και για την αδιέξοδη πολιτική «τάζω τα πάντα στους πάντες» του ΠαΣοΚ.

Μέτρα… Ζαππείου

Ο πρόεδρος της ΝΔ από το Ζάππειο (ΙΙΙ) υποστήριξε ότι αποδέχεται πλήρως τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και επέμεινε πως ο ίδιος και το οικονομικό του επιτελείο έχουν βρει τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία όμως δεν έχουν προσδιορίσει επακριβώς, δίνοντας λαβή για αντιπαράθεση με το ΠαΣοΚ.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε σε όλες τις συγκεντρώσεις του ότι δεν θα δώσει υποσχέσεις και δεν θα ακολουθήσει τη φράση «λεφτά υπάρχουν» και άλλαξε κάποια στιγμή (στο Ζάππειο ΙΙΙ) το σύνθημα λέγοντας – απευθυνόμενος προς την τρόικα – «λεφτά δεν υπάρχουν για νέους φόρους και περικοπές».
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε για αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των επιδομάτων στους πολυτέκνους, να δοθεί η εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους, κόστους 550 εκατ. ευρώ, αλλά και για ρυθμίσεις σε δανειολήπτες και ομολογιούχους του Δημοσίου, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα μειωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Μέτρα «μετρημένα»

Από την πλευρά του, το ΠαΣοΚ λέει «όχι» στο δημαγωγικό παιχνίδι της ΝΔ και την κατηγορεί ότι με τις υποσχέσεις της θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με 7 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή απαιτούνται άλλα 21 δισ. ευρώ επιπλέον των 11 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο πρόγραμμα για τη δημοσιονομική προσαρμογή ως το 2015.
«Τα μέτρα που προτείνουμε είναι μετρημένα λέξη-λέξη και ευρώ-ευρώ» επισημαίνει συνεχώς ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεσμεύθηκε να μην υπάρξουν νέοι φόροι τον Ιούνιο, να αφαιρεθούν σταδιακά οι έκτακτοι φόροι, οι εισφορές και τα τέλη, να μη θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε κατά την προεκλογική περίοδο τον «οδικό χάρτη» για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο εντός τριετίας, ενώ ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε να γίνει η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη εντός πενταετίας και να μειωθεί η ανεργία κατά 50% σε τρία χρόνια.

Και μέτρα Ιουνίου

Τα μέτρα όμως του Ιουνίου που αναμένονται βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους Ελληνες να «μη ζουν με τον φόβο» των μέτρων του Ιουνίου, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι βασική επιδίωξη θα είναι η αποφυγή κάθε υφεσιακού μέτρου και επέμεινε πως οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν μπορεί να αφορούν νέους φόρους, ούτε αύξηση φόρων, ούτε να θίγουν τους πιο αδύναμους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk